Aromaterapia a kozmetika - 4. časť

Aromaterapia a kozmetika - 4. časť>
Keď už máme vyprané, upratané a prevoňaný celý byt (ako na to sme si povedali v minulom diele), môžeme urobiť niečo aj pre seba. Ak vás láka skúsiť si vyrobiť domácu kozmetiku s esenciálnymi olejmi, máme pre vás pár tipov.

Balzam na pery

Zima je tu a balzam na pery je nenahraditeľný pomocník. Budete potrebovať:
  • bambucké maslo
  • akýkoľvek olej (slnečnicový, olivový, mandľový, marhuľový)
  • včelí vosk
  • esenciálny olej podľa vlastného výberu
  • tubičku od balzamu na pery alebo inú nádobku na uloženie - napríklad kelímok od tigrej masti
Vo vodnom kúpeli necháme pomaly rozpustiť prvé tri ingrediencie v pomere 2: 2: 1. Zložíme z tepla, primiešame cca 3 kvapky ľubovoľného oleja a ihneď nalejeme do nádobky. Malé tubičky na balzamy majú cca 5 gramov. V tom prípade by znel presný recept - 2 g bambuckého masla, 2 g oleja a 1 g včelieho vosku. Takto malé množstvo sa ale zle pripravuje, preto väčšinou vyrábame napríklad až 5 balzamov naraz. Výsledný balzam nie je sladký, je bez chuti a krásne vonia. Pokiaľ máte rady sladkú chuť, môžete po stiahnutí z ohňa pridať trošku medu, ale veľmi zle sa rozpúšťa a efekt nie je tak poznať. Balzam si môžete vyrobiť aj v lete. Vďaka včeliemu vosku drží svoju formu. Mne sa nerozpustil dokonca ani v júni pri mori.

Telové maslo

Jednoducho a bez chémie si telové maslo vyrobíte nasledovne:
  • 80% rastlinného masla - napríklad bambuckého, mango, murumuru
  • 19% oleja (slnečnicový, mandľový, marhuľový...)
  • 1% esenciálneho oleja
Ingrediencie dajte do nádoby a vyšľahajte ručným šľahačom, kým sa všetko pekne nespojí a nezväčší svoj objem. Potom preložte lyžicou do téglika a nechajte stuhnúť. Používať ho môžete v podstate na čokoľvek. Takéto maslo si môžete vyrobiť aj pre svoje dieťatko. Použite do neho marhuľový alebo mandľový olej a levanduľový esenciálny olej - jeho množstvo znížte na polovicu, aby ste nepodráždili jemnú detskú pokožku. Tadaaa! Máte úžasný ošetrujúci krém vhodný po kúpaní, ktorý bábätko vďaka levanduli krásne pripraví na spanie. Pozor, maslo je skutočne veľmi mastné, takže stačí malé množstvo. Keď to preženiete, bude dlho vsakovať.

Nechtíková masť

A teraz niečo nielen pre naše zlatíčka. Nechtíkovú masť určite poznáte ešte od babičiek. Je to skutočne všeliek, pomáha pri liečbe kŕčových žíl, malých raniek, jaziev a hnisavých vriedkov, ekzémov a akné. Prináša úľavu pri únave svalov a šliach a pomáha vyliečiť mykózu nechtov. V neposlednom rade tiež pomáha pri zapareninám. A ako si taký zázrak vyrobiť doma? Budete potrebovať:
  • sušený nechtík lekársky
  • bambucké maslo alebo nesolenú masť
Do vodného kúpeľa dáte sklenenú nádobu, rozpustíte v nej bambucké maslo alebo masť a vsypete nechtík. Použite ho dosť, musí však byť potopený. Potom sú dve možnosti - všetko necháte cez noc ustáť, druhý deň ohrejete a precedíte cez plátno do nádobky. Druhou možnosťou je udržiavať zmes zhruba 4 hodiny v teple a v tekutom stave. Potom precedíte cez plátno a máte hotovo. Mastičku uchovávajte v chladničke.

Tipy na záver

  • Používajte BIO suroviny.
  • Pokiaľ je v recepte olej, odporúčam kokosový. Je však potrebné myslieť na to, že je dosť voňavý a neznesie sa s inými esenciami. Môžete ho skúsiť kombinovať so sladkými vôňami, ako napríklad vanilka, ale ja ho mám najradšej samotný. Dá sa zohnať aj kokosový olej bez vône - to však výrobca docielil chemickým procesom. Kokosový olej má tuhú konzistenciu, ale nízku teplotu topenia. Topí sa približne pri 25 stupňoch Celzia.
  • Včelí vosk sa predáva buď v menších tehličkách, pecičkách alebo strúhaný. Kvôli lepšiemu dávkovaniu odporúčam strúhaný. Kúpte si žltý, nebielený vosk. Biely býva čistený kyselinou sírovou.
  • Suroviny ako bambucké maslo, oleje a včelí vosk možno zohnať v obchodoch so zdravou výživou alebo na internete.
Používaním vlastnej kozmetiky sa zbavíte zbytočnej chémie a navyše si užijete veľa zábavy pri miešaní vlastných voňavých variácií.