5 najväčších mýtov o našom zdraví

5 najväčších mýtov o našom zdraví>
Niekedy sa snažíme uveriť niečomu, čo sa pravde sotva vzdialene podobá, len preto, že je to príjemnejšie, než sa zmieriť s realitou. Asi len ťažko by sme hľadali vďačnejšiu tému pre mýty a povery, ako je práve naše zdravie. Určite ste počuli o astronómovi Tycho Brahe, ktorý údajne zomrel na pretrhnutý mechúr. Alebo o tvrdení, že keď má človek po autonehode vyzuté topánky, nemôže v žiadnom prípade prežiť. O našom zdraví, chorobách alebo príčinách úmrtia panujú desiatky nezmyslov. Na niektoré z nich sme si posvietili za vás. Ktoré z nich sú založené na pravde a ktoré k nej majú veľmi ďaleko?

1. Štipľavé jedlo môže za žalúdočné vredy!

Ostré jedlá ani stres za vznik vredov nemôžu! To je úplný nezmysel. Za ich vznikom stoja infekcie, ktorú spôsobuje baktéria Helicobakter pylori. Tá ničí ochrannú vrstvu žalúdka. Pikantné jedlo len príznaky tohto ochorenia zhoršuje.

2. Zadržiavaním močenia sa pretrhne mechúr!

Hoci povera o známom astronómovi hovorí, že nebohému mužovi praskol močový mechúr, pretože si kvôli vtedajším zvyklostiam nemohol od stola odskočiť, lekári sa s takým prípadom nikdy nestretli! Zhodujú sa ale v tom, že ide len o mýtus.

3. Čítaním pri zlom svetle si ničíte oči!

Snáď každá mamička alebo babička niekedy karhala svoje dieťa alebo vnúča, nech si počas čítania rozsvieti, pretože v šere si ničia oči. Pravda je však taká, že čítanie pri nedostatočnom svetle oči síce viac namáha, horšie zaostrujú a môže sa dostaviť pocitu suchého oka, avšak očnú vadu vám rozhodne nespôsobí! Je len pre oči nepríjemné a niekedy aj trochu bolestivé.

4. Kto je veľa špenátu, bude silný!

Určite poznáte rozprávku o Pepkovi Námorníkovi, ktorý jedol veľa špenátu a získal vďaka nemu pevné svaly. Deťom sa preto vždy hovorilo, aby ho jedli, že budú tiež také silné. V skutočnosti, ale nemá špenát so svalmi alebo telesnou silou nič spoločné. Táto potravina je "len" vynikajúcim zdrojom vitamínu C, A a horčíka. Väčšie svaly a nadpozemskú silu vám, ale bohužiaľ, zariadiť nedokáže! detske-prikrmy

5. Kusanie do ľadu poškodzuje zuby!

Doteraz neboli uskutočnené žiadne štúdie o tom, či je to pravda alebo nie. Avšak zubní špecialisti neodporúčajú všeobecne hrýzť do tvrdých predmetov - ľadu, kôstok alebo si pomocou zubov skúšať otvoriť orechy. Môžete si ich totiž odštipnúť alebo zlomiť.