Zápcha u detí: Ako sa s ňou vysporiadať?

Zápcha u detí: Ako sa s ňou vysporiadať?>
Zápcha je nepríjemná, no nie neobvyklá. Týka sa dospelých, ale aj detí. U detí je horšie, že sa im všemožne snažíte pomôcť, niekedy ste bezradní. Aké sú najčastejšie príčiny zápchy a ako sa so ňou u dieťaťa vysporiadať?

Ako u dieťaťa rozpoznať zápchu?

Vyprázdňovanie u detí je špecifické. Nie vždy je zápcha to, čo za zápchu považujete. Zlé vyprazdňovanie považujeme ten stav, kedy sa dieťa nemôže vyprádzniť po dobu dlhšiu ako 48 hodín, stolica je nadmerne tvrdá a samotný proces je preň nepríjemný. K poruchám vyprázdňovania prichádza z rôznych príčin. K najčastejším radíme psychogénne a reflexné príčiny, potom sú to hormonálne a metabolické príčiny. Sem patrí napríklad dehydratácia, ochorenia štítnej žľazy, cystická fibróza, chudokrvnosť. Neurologickými príčinami zápchy radíme vrodené vývinové vady miechy alebo aj mozgovú obrnu. K štvrtej „príčine“ radíme alergiu na lepok, bielkovinu kravského mlieka alebo rôzne zápaly.

Vek hrá rolu

U najmenších detí je veľmi diskutabilné, čo považujeme zápchu a ktorý stav zápchou nie je. Stáva sa totiž, že dieťa jednoducho "spotrebuje" všetky živiny z materského mlieka, takže stolicu vlastne nemá. Ak sa tak stane, dávajte pozor nato, či mu mlieko stačí. To, či je dieťa dobre živené zistíte aj podľa toho, koľko pocikaných plienok vyhodíte. Ak hranica klesne po 6 plienok, zrejme je potrebné pridať pri kŕmení. Zápchu väčšina novorodencov nemá, ak sa neobjaví stolica, je to tiež znakom nedostatku mlieka. Väčšinou vychádza z nedostatočnej laktácie matky. Pri optimálnom kŕmení by malo mať dieťa stolicu aspoň raz za deň. Plne dojčené dieťa vo veku dvoch až troch mesiacov tiež nemusí mať stolicu niekoľko dní, optimálne by to mali byť dve pokakané plienky. Ak dieťa je schopné z materského mlieka využiť všetko podstatné, k vyprázdňovaniu nepríde. Nebojte sa, "raz" to príde.

Prechod na umelé mlieko

Jednou z príčin, prečo dieťa má problém so stolicou je prechod z materského mlieka na umelú výživu. Keďže materské mlieko je pre dieťa najlepšie a dokáže ho spracovať bez "zbytkov", s umelým mliekom to také jednoduché nebude. Ak prejdete na umelú výživu zmení sa aj samotná stolica. Býva tuhšia a to je nieked predpoklad pre problémy.

 Ako sa u dojčiat prejavuje intolerancia laktózy? 


 Čo môžeme robiť?

V prvom rade je dobré vedieť, čo dieťaťu zápchu spôsobuje. Či je to strava, vonkajšie prostredie alebo je choré a to mu problémy spôsobuje. Ak je zápcha spôsobená vonkajším prostredím, je vhodné upraviť životosprávu dieťaťa.
  • Dôležitý je pohyb
Telesná aktivita udržuje vnútorné prostredie dieťaťa v norme. Vyjdite si na čerstvý vzduch, zacvičte si. Nepreháňajte to, aktivita ide ruka v ruke s oddychom.
  • Pravidelnosť vyprázdňovania
Ak dieťa zápchou trpí, zrejme nebude nadšené tým, že chcete, aby sedelo na nočníku. Bolesť a strach je jedna vec, správne fungovanie čriev je však viac jako potrebné. Určite si teda čas, kedy drobca posadíte na nočník, v rovnakú dobu počas dňa, v pokoji a bez náhlenia. Nerozptyľujte ho, tento čas by malo mať iba na „sedenie“ na nočníku.
  • Zakázané potraviny
Niektoré potraviny by mali dostať stopku. Medzi ne patria sladkosti, čokolády, banány, do stravy pridajte viac kyselých mliečnych výrobkov
  • Zaraďte do stravy vlákninu 
Či už v podobe ovocia a zeleniny, dbajte ale na príjem tekutín, ten je veľmi dôležitý. V jedálničku by nemali chýbať zeleninové šťavy, čerstvé ovocné džusy, mliečne výrobky s probiotikami (deti staršie jako 1 rok), do pokrmov môžete primiešať lyžičku olivového oleja.