Vývoj detskej reči: Mesiac po mesiaci, krôčik po krôčiku

Vývoj detskej reči: Mesiac po mesiaci, krôčik po krôčiku>
Tiež túžobne očakávate prvé slová svojho drobčeka? Tešíte sa každému zamumlaniu, prvej slabike, ktorá možno nič neznamenala, no predsa je to pre vás veľký krok? Poďte sa spolu s nami pozrieť nato, ako sa detská reč vyvíja a koľko slov by mali deti v tom ktorom veku ovládať.

4-6 mesiac

Čomu dieťa v tomto veku rozumie? Nie je toho veľa, dieťa by mohlo rozoznávať meno a iba pár dôležitých slovíčok – napríklad ahoj. Ak dieťa dosiahne pol roka, vtedy reaguje na svoje a vie, že patrí jemu. Okrem bľabotania toho dieťa ešte veľa nevie. Vydáva zvuky pripomínajúce g alebo k, vie povedať m, v, p alebo b. Začína sa sústrediť na vyslovovanie slovíčok ako mama alebo tata. Nie je toho veľa, stále je to však pokrok a určite to nejednej mamičke robí radosť.

7 – 12 mesiacov

Čomu dieťa v tomto veku rozumie? Je toho trošku viac ako na začiatku, stále to však nie sú zložité slová. Dieťa pozná pomenovania základných predmetov, ktoré sa v jeho okolí objavujú veľmi často. Pozná pokyny ako nie, stop, áno. Dieťa v tomto veku už rozoznáva intonáciu rodičov a okolia, takže aj rozkazy, príkazy či dovolenia vie rozpoznať. Čo všetko vie povedať? Hoci by sme si mysleli, že ročné dieťa bude rapotať, nie vždy to musí tak byť. Z bľabotania sa stáva postupne reč, začínajú sa črtať slová, ktorým budete postupne rozumieť aj vy. Okolo 9 mesiaca začína dieťa gestikulovať, naznačovať, že by niečo chcelo. Po dovŕšení 10 mesiaca začína zapájať aj slová a spolu s gestami začínajú dávať väčší význam. Okrem pozdravov (ktoré určite doprevádzajú gestá) dieťa rozozná príslušníkov rodiny, vie ich pomenovať, hoci aj jedným či dvoma slabikami. Vie povedať pes, mačka, pomenuje aj niektoré jedlá.
S dieťaťom okrem komunikácie aj cvičete. Ako posilňovať telíčko drobčeka počas prvého pol roka? Dočítate sa tu!  Vytvorte si s dieťaťom pozitívny vzťah hneď od začiatku. Ako nato?  Ktoré aktivity možno robiť s malým dieťaťom? Čomu rozumie, čo sa uči? Dozviete sa tu! 

13 – 18 mesiacov

Na blabotanie a rozprávanie je to už krajší čas. Dieťa v tomto veku rozumie prvým základom gramatiky, vie nasledovať vaše inštrukcie a rozumie viacerým slovám ako samé pozná. Čo by dieťa v tomto veku už malo vedieť? Hoci je každé dieťa individuálne, ani jednému nejde hneď všetko naraz. Najskôr sa jeho slovná zásoba buduje pomaly, pár slovíčok mesačne. Nebojte sa teda, ak nejde všetko tak rýchlo ako susedovej Zuzke. Každé dieťa sa vyvíja svojím tempom. Najskôr sa ale naučia podstatné mená, potom slovesná a až nakoniec prídavné mená. Ani vety nebude hneď dieťa skladať, začne s nimi postupne. Takže miesto toho, aby sa spýtalo, či si môže vziať koláčik naň ukáže a spýta sa „môžem“?

19 -24 mesiacov

Čomu dieťa v tomto veku rozumie? Verte či nie, snaží sa v tej maličkej hlavičke porozumieť všetkému, čo sa mu snažíte vysvetliť. Začína plne rozumieť slovesám, ktoré zaraďuje postupne do jazyka. Celkové porozumenie je to, čomu sa počas ďalšieho vývoja bude snažiť pochopiť. Po mesiacoch, kedy by sa zdalo, že dieťaťu to až tak „nejde“, prichádza na rad explózia reči. Dieťa sa začne učiť stále viacerým slovám, niekedy aj viac ako 9 slov denne. Určite to spozorujete. Prichádza ale fáza, ktorú nie každý rodič zvláda s pokojom – fáza „prečo“. A je to zrejme najčastejšie slovo, ktorým vás zaplatí snáď hneď ráno po zobudení. Na konci 24 mesiaca dieťa zvláda poskladať vetu z troch či štyroch slov. Stať sa môže aj to, že dieťa začne rozoznávať tvary, nie však už konkrétne veci. Tak lopta môže byť pokojne aj mesiac. Na omyly má právo, veď je to len dieťa.