Vybudujte dieťaťu pevnú imunitu

Vybudujte dieťaťu pevnú imunitu>
Kto by si neprial mať doma zdravé dieťa so silnou imunitou? Lenže ako to docieliť? Máme pre vás pár tipov, ako v dnešnej dobe, ktorá sklonom pre ochorenie priamo nahráva, posilniť krehkú detskú imunitu už od prvých dní života. Vymoženosti dnešnej modernej doby vyvíjajúcemu sa imunitnému systému dieťaťa príliš neprospievajú. Klimatizované priestory obchodov, mnohokrát neprimeraná až sterilná čistota, neustály kontakt s elektronikou (ako je televízia, rádio, počítače, mobily), stále pribúdajúci smog, príliš veľa neprirodzeného jasného svetla alebo všadeprítomný stres z tempa dnešného života. Aby dieťa v prvých mesiacoch a rokoch života všetko zvládlo, je nutné budovať cielene jeho obranyschopnosť. A my vám poradíme, ako na to!

1. Vyvážená a bohatá strava

Pretože črevá predstavujú základný orgán našej imunity, treba dieťaťu ponúkať také potraviny, ktoré pre neho budú prospešné. Nutrilon dojčenské mlékoV období výlučného dojčenia, ktoré je základným kameňom pre budovanie imunity, je vhodné zaradiť do stravy postupne špeciálne mlieka pre batoľatá a kaše s obsahom prebiotík (oligosacharidov GOS / FOS), teda látok podporujúcich správne fungovanie črevnej mikroflóry. Rozvoj schopností pozitívne ovplyvňujú LCP mastné kyseliny. Nachádzajú sa jednak v pokračovacích dojčenských mliekach, ale tiež v rybách a orechoch. Pestrý jedálniček, bohatý aj na bielkoviny, vitamíny, stopové prvky, správny pomer cukrov, tukov a bielkovín možno skutočne dosiahnuť jednoducho pestrou stravou, na ktorú je potrebné dieťa učiť už odmalička.

2. Otužovanie a pohyb v prírode

Samozrejmosťou je každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, v čistom, nezafajčenom domácom prostredí s častým vetraním všetkých miestností bez ohľadu na ročné obdobie. Zároveň je potrebné dbať na primerané obliekanie a vhodnú teplotu vody pri umývaní. V ordináciách pediatrov alebo v obchodoch môžete často vidieť deti príliš naobliekané a spotené. Vlhké oblečenie na nich vonku priamo schne, čo môže spôsobiť prechladnutie.

3. Spánkový režim

Potreby spánku sú u každého dieťaťa individuálne, ale malo by byť schopné vnímať od skorého detstva rozdiel medzi dňom - aktívnou časťou a nocou - odpočinkovou časťou dňa. Je dôležité zaviesť dieťaťu od raného detstva režim dňa a pravidelnosť.

4. Pokojné domáce prostredie

Prirodzené domáce prostredie by nemalo byť príliš hlučné, ale naopak príjemné, v jemných pastelových farbách, ktoré nedráždia, skôr upokojujú. Najdôležitejšie je, aby sa rodičia dokázali za všetkých okolností ovládať a dohodnúť, aby sa nehádali (alebo aspoň nie pred dieťaťom), nevyvolávali zbytočne stresové situácie a dusnú atmosféru, ktorá negatívne ovplyvňuje psychiku dieťaťa. Rodičia musia dodržiavať režim a byť jednotní v požiadavkách, príkazoch, zákazoch a úľavách pre dieťa.

5. Rozvoj poznávacích schopností

detské-pexesoBystré, tvorivé a zvedavé dieťa je v psychickej pohode a táto pohoda je dôležitá pre jeho spokojný život a vývoj. Štart tvorivého intelektu dieťaťa môžu rozbehnúť rodičia interaktívnymi hrami, ale rovnako aj stravou, ako už sme uviedli. Nájdite si čas tráviť chvíle s dieťaťom aktívne. Hrajte hry, ako je pexeso, jednoduché poznávacie hry, čítajte a spievajte. Rozprávajte sa a učte dieťa spoznávať veci okolo seba. Veľakrát stačí veľmi málo! Nechajte ho pozorovať spoza okna auta smetiara a autobusy. Rozprávajte sa o tom, kam asi idú a čo robia. Rovnako tak vás môže pozorovať pri varení alebo inej činnosti.