Ako rozvíjať jemnú detskú motoriku? Odpoveď je jednoduchá!

Ako rozvíjať jemnú detskú motoriku? Odpoveď je jednoduchá!>
Ako naše deti rastú, tak s nimi rastieme aj my a popri nich sa učíme ,ako byť dobrými rodičmi. Každý jeden z nás chce zo svojho dieťaťa vychovať úžasnú osobnosť, schopnú adaptovať sa do spoločnosti. Často si kladieme otázky typu: Ako začať? Čo prvé ho naučiť? Ako mu správne rozvíjať jemnú motoriku? Nechajte ho hrať sa. Hra je pre dieťa najprirodzenejšou súčasťou každodenného života. Pomocou hry si dieťa rozvíja celú svoju osobnosť, nielen tu psychickú ale aj tú fyzickú, učí sa novým veciam a spoznáva svet okolo seba.

Stavte na edukatívne hračky

Simba mäkké kockyPredmet záujmu detí sa mení každým dňom a preto potrebujú veľa podnetov pre hru, a je už na Vás aké hračky si vyberiete, no určite Vám budú vďačné za rôzne vnímavé hračky, ktorými podporíte nielen rozvoj jemnej motoriky ale aj ich inteligencie ,či už to budú rôzne stavebnice,  hudobné nástroje alebo užitočné drevené hračky. Dieťa sa poteší každej z nich a hlavne z vlastnej skúsenosti viem ako majú rady, keď sa s nimi hráme a zapájame sa k ich hre. U nás najviac funguje lego a hracie kocky ,veď postaviť vežičku a potom ju zhodiť ?! To je radosti.

Baby ono Hračka cri criČítajte im

No nezabúdajme, že náš prvý kontakt s našimi láskami bol náš hlas a preto im čítajme a aktívne ich zapájajme do rozprávky, veď otočiť stránku knihy je neľahká úloha pre ich objavujúce pršteky. Dajte im do ruky farbičky, fixky, perá, obohaťte im kreslenie s prstovými farbami a rozvíjajte ich fantáziu a predstavivosť a pritom aj jemnú motoriku.

Cvičenia pomáhajú

Jemná motorika tvorí základ pohybov hlavne horných končatín s koordináciou očí, prstov a rúk. Na rozvoj jemnej motoriky sú  rôzne cvičenia s ktorými sa dieťa zdokonaľuje. Cvičenia sú zamerané na uchopenie predmetov (úchopové hračky ) na manipuláciu s nimi. A tiež aj na predcvičovanie ich tvorivej stránky osobnosti. Podporujme deti v ich hre a pomáhajme im  krôčik po krôčiku zdokonaľovať sa v každej oblasti ich osobnosti. Je naozaj pravda, že keď má  dieťa dosť podnetov pre hru, učí sa aj samo len ho treba správne viesť a pomôcť mu stať sa dobrým človekom. Autorkou článku je Ľubka Linková, naša nová ambasádorka.