Chystáte sa v lete na turistiku? Prečítajte si nášho sprievodcu bezpečnosťou!

Chystáte sa v lete na turistiku? Prečítajte si nášho sprievodcu bezpečnosťou!>

Turistika a táborenie vedia z vašich letných prázdnin vyčariť nezabudnuteľné spomienky. Outdoorových aktivít vo forme turistiky či cykloturistiky je na Slovensku skutočne požehnane. A určite nám dáte za pravdu, že deti milujú čas strávený vonku, v prírode a objavovaním nových vecí.

Pokiaľ sa chystáte stráviť leto s deťmi práve formou turistiky, najdôležitejším aspektom, ktorý by ste si mali na tieto cesty pripraviť, sú práve bezpečnostné pokyny. My vám s nimi radi pomôžeme!

Píšťalka

Niečo tak malé ako píšťalka môže byť jednou z najdôležitejších vecí, ktoré majú deti so sebou na výlete. Nechajte im ich vždy okolo krku, alebo ich môžete pripevniť na batoh. Pripomínajte im, aby ich použili iba v núdzových situáciách. Niektoré píšťalky sú špeciálne vybavené zvukom, ktorý by mal dosiahnuť vzdialenosť jednej míle. Nebojte sa ich používania, sú skvelým pomocníkom.

Nosiť Babybjorn one birch beigeBatoh prvej pomoci

Každé dieťa by malo mať na chrbte malý batoh, do ktorého by ste mu mali zabaliť malú lekárničku, nejaké občerstvenie, vodu a mikinu.

Nehrajte sa na schovávačku

Hlavne pri kempovaní deti láka obrovský priestor, v ktorom sa môžu hrať rôzne hry. Najmenej odporúčanou je samozrejme hra na schovávačku, ktorá sa ľahko môže zmeniť na hru o hľadanie strateného dieťaťa.  Schovávačku si teda radšej nechajte na hranie vo vlastnej záhrade.


Chystáte sa na dovolenku a chýbajú vám rôzne doplnky na cestovanie? Zoženiete ich TU! 


Majte svoje deti stále pod dohľadom

Dobrým pravidlom v rámci turistiky a prechádzky je nechať svoje deti pred sebou v dĺžke vášho ramena. Zdôraznite im, že nie je dôležité ponáhľať sa, ale vychutnávať si čas strávený spolu, prezeraním prírody. Nenechávajte ich bez dozoru ani v tom prípade, keď sú turistické chodníky označené.

Skip hop batôžtekZostaňte na označených trasách

Nikdy neschádzajte z turistického chodníka. Je to totiž najistejší spôsob ako zostať v bezpečí. Trasy bez označenia zväčša nikam nevedú, a môžu vás len zbytočne obrať o čas a zmiasť vás. Myslite pritom aj na prírodu. Trasy mimo turistických chodníkov majú svoj význam. Hlavne preto, aby sa uchovalo rastlinstvo, prípadne iné vzácna vegetácia.

Príťažlivé vodopády

Ak sa chystáte k vodopádom, nedovoľte deťom, aby sa pohybovali v ich blízkosti. Každá skala, jemné pošmyknutie, či klzký povrch môže byť nebezpečnou kombináciou pre nejakú tragédiu. Zostaňte teda len v povolených miestach, ktoré sú zväčša označené, prípadne sú zaistené mostom.

Používajte jasné farby

Viete, ktoré farby sú do prírody najlepšie? V štýle ovocia, zeleniny, neónovo žltých a výrazných farieb. Prípadne sa všetci oblečte do bielej, alebo využite reflexný pásik, ktorý bude poznávacím znamením v prípade, že niekto zablúdi alebo sa o nejaký ten meter vzdiali.

Tí najmenší...

Nevzdávate sa turistiky ani s tými najmenšími bábätkami? Potom by ste mali zvážiť kúpu dobrého turistického nosiča alebo klasického nosiča, ak sa nejedná o príliš namáhavú túru. Nosič umožní pohodlné kráčanie a ak chcete mať skutočnú istotu bezpečia, upevnite svoje dieťatko tvárou k sebe. Tak ho budete mať stále na očiach a zároveň si môžete byť istí, že vám nevypadne.

Keď sa stratia

Ak sa staršie deti stratia, naučte ich jednoduché pravidlo štyroch slov: STOP, MYSLI, SLEDUJ, PLÁN. Čo všetko znamenajú, im môžete vysvetliť takto:

  • STOP – ako náhle zistia, že sa stratili, nech zostanú na mieste a nepokračujú v ceste
  • MYSLI – Naučte ich používať veci v núdzovej situácii, akou je napríklad píšťalka. Naučte ich spôsob, akým ju majú použiť, prípadne si dohodnite špeciálne heslo.
  • SLEDUJ – vysvetlite im, ako majú pozorovať svoje okolie. Je blízko rieka, stopy, zvláštna skala, strom, či niečo iné? Nájsť niečo, čo vyzerá dobre, im pomôže uvoľniť sa a aspoň trochu sa cítiť lepšie.
  • PLÁN – mali by ste ich upozorniť, že ak sa stratia, mali by ste ich nájsť, kým sa zotmie. Ak sa to však nestane, pomôžte im vytvoriť záložný plán, aby si vytvorili miesto vhodné na spánok, ktoré im poskytne útočisko.

Používanie týchto našich tipov a techník je na vlastné riziko. Bez ohľadu na to, ako sa na všetky vaše výlety pripravíte, musíte v každom teréne rátať s akoukoľvek situáciou či nebezpečenstvom. Je teda na vašej zodpovednosti zaistiť správny výcvik, informácie o mieste, kam idete, vybavenie a ďalšie rôzne požiadavky, ktoré si turistika vyžaduje.