Aký šport je vhodný pre najmenších?

Aký šport je vhodný pre najmenších?>
Deti majú pohyb rady - a to takmer od prvého dňa na tomto svete. Učia sa tak spoznávať schopnosti svojho tela - kopaním, uchopením, zdvihnutím hlavy, pretáčaním sa. Keď ešte o čosi podrastú, je takmer nemožné v pohybe ich zastaviť. Už v maternici si naši najmenší trénujú box, saltá a kotrmelce. Precvičujú si tak svaly, reflexy a koordináciu pohybov. Neskôr si po narodení postupne rozvíjajú jemnú motoriku. Keď ešte o čosi podrastú, môžete im predstaviť prvé športové aktivity. Ak máte priestranný byt alebo dokonca záhradu, vaše dieťatko si zrejme príde na svoje. Má priestor na sebarealizáciu - behanie, lezenie, hru na schovávačku. Radosť z pohybu v sebe deti nezaprú aj keď ich schopnosti sú ešte často obmedzené.

Chôdza a všetko s ňou spojené

S prvými samostatnými krôčikmi môžu mať zo začiatku detičky problém. Budú ich sprevádzať nespočetné pády. S vašou podporou sa ale čoskoro osmelia a nájdu svoj balanc. Najlepší tréning je pre nich na rovnej ploche bez väčších prekážok. Neskôr, vo veku dvoch rokoch, sa postupne naučia balancovať aj na šikmej ploche. Náš tip: Buďte dieťatku na blízku kvôli bezpečnosti, ale nechajte ho potrápiť sa. Jedine tak získa svoju vlastnú rovnováhu. Akonáhle začnú detičky chodiť, aj vy budete určite túžiť pobehovať s nimi, naháňať sa a inak vyvádzať. V meste vám na to môžu poslúžiť mestské parky a záhrady. Vaše batoľa sa slobodnému pohybu určite poteší. Ak máte vlastnú záhradu, pre dieťatko je to ideálny priestor na sebarealizáciu. Z časti záhrady si môžete vytvoriť vlastné ihrisko - so šmýkalkami, preliezkami či hojdačkou.

Detské plávanie

Detské plávanie je vhodné od 3. mesiaca života bábätka. Detičky zvyknú mať plávanie veľmi rady. Síce takýto typ plávania nie je skutočné "učenie sa plávať", je to však skvelý spôsob, ako si precvičiť pohyb kĺbov. Takisto sa učia koordinovať pohyby. Za zmienku tiež stojí, že detičky, ktoré sa s vodou zoznámia už v skutočne ranom veku, sa neskôr jednoduchšie a rýchlejšie učia plávať.

Hry s loptou

Každé dieťa začne chytať a hádzať loptu v inom veku. Ale už aj tie najmenšie deti baví jednoduchá hra s nafukovacou loptou. Väčšie deti hra s loptou motivuje k pohybu. Je dôležité vybrať loptu primerane k veku dieťaťa, aby pre neho nebola príliš veľká či ťažká. Neskôr sa ich láska ku kotúľaniu pretaví do prvých detských bicyklov a trojkoliek.

Spoločné aktivity

Neskôr (od 2 rokov) je skvelou formou, ako pestovať v dieťatku vzťah k pohybu a športu, zapísať ho na nejaký krúžok. Obľúbené sú tanečné krúžky, cvičenie s loptou a podobne. Skúsiť to môžete v športovom klube, komunitnej škôlke, vzdelávacích centrách či centrách voľného času. Ceny krúžkov sa môžu značne líšiť, tak si dopredu spravte menší prieskum. Vďaka takýmto spoločným aktivitám je jednak dieťa "nútené" pohybovať sa a tiež to prispieva k rozvoju osobnosti. Deti sa učia rozvíjať zdravú ctižiadostivosť, sebavedomie a hrdosť na vlastný výkon. Časom zistia, ktorý šport ich baví a ku ktorému inklinujú. V priebehu rokov sa to ale môže ešte niekoľko krát meniť.

Ktorý šport je vhodný v ktorom veku?odrazadlo

Od 4 rokov: Jazda na bicykli, plávanie, lyžovanie Od 5 rokov: Futbal, balet Od 6 rokov: Džudo, karate, taekwondo Od 7 rokov: Hádzaná, basketbal, volejbal, lezenie Od 8 rokov: Tenis Od 10 rokov: Atletika