Ako ošetriť dieťaťu ranu po bodnutí hmyzom?

Ako ošetriť dieťaťu ranu po bodnutí hmyzom?>

Každý koho niekedy poštípal komár alebo včela vie, že je to dosť nepríjemný zážitok. Málokto už však vie, že také obyčajné bodnutie môže skončiť ťažkou ​​alergickou reakciou alebo aj otravou krvi. Preto je vždy dobré ranu dieťaťu vydezinfikovať a odolať túžbe sa škriabať.

Ošetrenie rán spôsobených hmyzom sa odporúča hlavne u menších detí, u ktorých je ťažké prinútiť ich, aby si svrbiace miesto neškriabali. Čo si ale budeme hovoriť, niekedy je to dosť ťažké aj pre nás dospelých. Dezinfekcia zabráni zaneseniu infekcie a vzniku vážnejších problémov. Najväčšie riziko infekcie hrozí hlavne pri pohryznutí od mušiek. Takéto rany sa totiž ťažko a dlho hoja. V niektorých prípadoch môžu dokonca aj hnisať. Ak by k tomu došlo, neváhajte a bežte radšej k lekárovi pre antibiotickú masť. TIP: Nechtíky ostrihajte poštípaným deťom radšej úplne, aby si rany nerozškrabali.

Ranu schlaďte gélom

Keď si nebude dieťa bodnutie škriabať, urýchli tým celé hojenie. Ak ale viete, že je svrbenie neprekonateľným problémom, zakúpte v lekárni chladivé upokojujúce gély. Pomôcť môže aj studená voda alebo ľad. Svrbenie môže zmierniť aj obyčajný plátok uhorky alebo rokmi preverená cibuľa. Na boľavé miesto môžete použiť, podobne ako na popáleniny od slnka, jogurt. Rovnakým spôsobom je možné ošetriť aj bodnutie od sršňa. Ak máte vy alebo dieťa alergiu, prípadne býva reakcia na osie bodnutie prudká, mali by ste so sebou mať vždy lieky.  

Žihadlo vytlačte ako triesku

Stretnutie s včelou býva oveľa bolestivejšie a jej jed vyvoláva väčšiu alergickú reakciu. Aby sa ho do tela dostalo čo najmenej, je nutné žihadlo vytlačiť ako triesku, nie ho vyťahovať pinzetou. V každom prípade potom miesto vpichu vydezinfikujte. Ak sčervená, ošetrite ho niektorým z voľne predajných gélov na bodnutie hmyzom. Podobné prípravky by mali byť súčasťou každej prázdninovej lekárničky. Ak máte v rodine niekoho alergického, mali by ste byť pripravení na poskytnutie prvej pomoci. Celková alergická reakcia môže totiž skončiť aj smrťou.

Boj o holý život

Akonáhle začne dieťa zle dýchať, dusí sa alebo cíti v tele mravčenie, je veľmi dôležité privolať odbornú pomoc. Záchranára volajte hlavne v tých prípadoch, keď dôjde k bodnutiu najmä v oblasti úst alebo krku. Počas komunikácie so záchrankou je dôležité uviesť, že ide o prudkú alergickú reakciu. Nie je nijako výnimočné, že dieťa začne červenať alebo dokonca fialovieť po celom tele. Vo väčšine prípadov dochádza tiež k poklesu krvného tlaku, alergik môže postupne začať kolabovať, až dôjde k anafylaktickému šoku.

Buďte vždy pripravení

Ak patríte medzi alergikov a viete, že je reakcia na bodnutie hmyzom prudká, ale šok nehrozí, mali by ste byť od svojho lekára vybavení injekciou, ktorú okamžite po uštipnutí osou, včelou alebo sršňom aplikujete do svalu. Najčastejšie ide o injekčné pero, ktoré veľmi ľahko aplikuje dávku adrenalínu. Pokiaľ ale alergikom dieťa nie je a nedôjde k bodnutiu na krku, stačí miesto chladiť a tým mierniť opuch. Nemusíte sa báť, že by vás nebezpečná reakcia zaskočila z čista-jasna. Alergie totiž vznikajú väčšinou postupne. Spočiatku môže miesto len sčervenať a opuchnúť, pri ďalšom uštipnutí už sa môže ale pridať aj nevoľnosť, prípadne zvracanie a bolesť hlavy. Po niekoľkých ďalších bodnutiach sa tak alergik môže dopracovať až ku spomínanému anafylaktickému šoku. V niektorých prípadoch ide dokonca o záležitosť niekoľkých rokov! Je preto vhodné všímať si každé väčšie opuchnutie. Ak sa vaše reakcie na bodnutie zhoršujú, mali by ste čo najskôr navštíviť alergológa.