Aké sú príčiny nočného pocikávania? Zatočte s ním

Aké sú príčiny nočného pocikávania? Zatočte s ním>

Naše bábätká sa rodia nezrelé a každá časť ich tela ešte potrebuje čas, aby fungovala tak ako u dospelých. Rovnako to platí aj pri ovládaní močového mechúra a jeho regulácie z centrálnej nervovej sústavy. Nočné pomočovanie detí k vývoju patrí a istú dobu trvá, kým sa ho deti úplne zbavia. Kedy je však nočné pocikávanie u detí ešte normálne a kedy už treba vyhľadať odborníka?

Kedy je nočné močenie normálne a kedy už nie?

Ako všetky časti vývoja detí, aj ovládanie močenia je u každého dieťaťa individuálne. Niektoré deti ho zvládnu skôr, iným to trvá výrazne dlhšie. Pamätajte, že dieťa sa najprv naučí používať nočník počas dňa a až potom môže zvládnuť udržať moč aj v noci. Ak ešte stále bojujete s denným pomočovaním u dieťaťa, musíte najprv zvládnuť to.

Aj keď v minulosti bolo nočné pomočovanie spojené s hanbou a trestaním detí, v súčasnosti by už mali rodičia vedieť, že je to prirodzené a deti za to naozaj nemôžu.

Ak sa ešte takmer 5-ročné dieťa v noci pocikáva, stále to považujeme za normálne. Vo veku 5 rokov sa totiž v noci pravidelne pomočuje až 15 % detí, vo veku 7 rokov je tento počet ešte na úrovni 10 % detí. Vo väčšine prípadov dieťa dozreje samé bez liečby.

Kedy vyhľadať odborníka

Nočné pomočovanie sa do piatich rokov považuje za prirodzené a primerané veku. Neplatí to iba v prípade, kedy bolo mladšie dieťa každú noc už suché po dobu minimálne pol roka a zrazu sa opäť začne v noci pocikávať.

Ak ide o takéto opätovné pomočovanie alebo sa vaše dieťa častejšie pomočuje ešte aj po piatich narodeninách, je na čase navštíviť pediatra alebo detského urológa. Niekedy sú za týmito ťažkosťami rôzne stresové situácie či psychické ťažkosti a v takýchto prípadoch pomôže návšteva detského psychológa.

Aj keď nočné pomočovanie býva do istého veku prirodzené, môže taktiež naznačovať vážne zdravotné ťažkosti. Ak máte pochybnosti, radšej sa o ďalšom postupe poraďte so svojím pediatrom.

Príčiny pomočovania

Základnou príčinou pomočovania je už spomínaná nezrelosť močového mechúra a jeho regulovania z centrálnej nervovej sústavy. Táto nezrelosť si vyžaduje čas a zväčša odznie samovoľne. Ťažkosti môže spôsobiť nedostatočne vyvinutý močový mechúr, ktorý v noci nedokáže udržať vyprodukované množstvo moču. Ďalšou príčinou býva príliš tvrdý spánok dieťaťa, kedy ho nutkanie na močenie v noci nezobudí.

Nočné pocikávanie u detí môže súvisieť aj s infekčným ochorením. Nočné nehody bývajú časté u detí, ktoré práve prekonávajú chrípku, prechladnutie, či iné infekčné ochorenie. Tieto ťažkosti zvyknú odznieť rýchlo po vyliečení sa a nie je potrebné im venovať zvýšenú pozornosť. Nočné pomočovanie u starších detí ako 5 rokov alebo nočné pomočovanie, ktoré sa opätovne vrátilo, je vhodné vyšetriť na vylúčenie infekcie močových ciest.

Za pomočovaním môžu byť aj psychické vplyvy. Deti v takomto malom veku ešte nevedia popísať, že ich trápia stresy zo škôlky, z konfliktov rodičov, narodenia súrodenca či iné veci, čo narušili ich detský vnútorný svet. Prejavujú to potom psychosomatickými príznakmi a nočné pomočovanie k nim môže patriť tiež. Skúste dieťaťu venovať viac pozornosti, počúvajte ho, pýtajte sa, ako sa má, či ho niečo trápi. Niekedy stačí väčšia pozornosť rodiča a situácia sa sama upraví. Ak by to však nepomohlo, môžete navštíviť detského psychológa.

Za týmito ťažkosťami sa však môžu skrývať aj vážnejšie ochorenia, ako je napríklad cukrovka, organické poruchy vylučovacej sústavy, ADHD, chronická zápcha, či viaceré iné. Pokiaľ sa dieťa naďalej v noci pomočuje, mal by ho vyšetriť odborník.

Prístupy k riešeniu nočného močenia

Pri riešení nočného močenia je dôležitý najmä prístup rodiča. Dieťa je samé z pocikávania nervózne a môže pociťovať hanbu, či zlyhanie. Neadekvátna reakcia rodiča, či dokonca tresty, túto situáciu len zhoršia a dieťa neprimerane stresujú. To môže vytvoriť bludný kruh, v ktorom psychický stav dieťaťa zhoršuje nočné pomočovanie a to následne vedie k horším pocitom dieťaťa.

Rodičia by mali dohliadnuť aj na starších súrodencov či iných rodinných príslušníkov, aby sa dieťaťu neposmievali. Za každú suchú noc, dieťatko pochváľte, pri nehode to nekomentujte.

Základom je vaša trpezlivosť a pochopenie. Dieťa to nerobí naschvál a nemôže za to. Ak dôjde k nehode, bez emócií vymeňte posteľnú bielizeň, akoby sa nič nestalo. K rýchlej výmene pomôže používanie chráničov matraca, nepremokavých detských plachiet a náhradného paplóna. Prezlečenie posteľného prádla bude takto rýchlejšie a dieťa môže ďalej spať vo svojej posteli, akoby sa nič nebolo stalo.

K zníženiu počtu nočných nehôd môžeme prispieť aj úpravou režimu dňa:

  • Dieťa by malo väčšinu tekutín prijať v doobedňajších hodinách a večer príjem tekutín znížiť.
  • Pred spaním sa dieťa musí vycikať do úplného vyprázdnenia močového mechúra. Ak sa vám zdá, že dieťa pred spaním nevyciká všetko, ďalší deň môžete skúsiť poslať ho na toaletu 30 minút pred spaním a potom znova teste pred uložením do postele.
  • Piť by malo iba nesladené tekutiny, ideálne čistú vodu alebo ovocné čaje. Vyhnite sa zelenému čaju, čiernemu čaju, či kakau.
  • Večer je vhodné obmedziť príjem soli a jedál bohatých na obsah bielkovín. Prispievajú k zvýšeniu množstva moču.
  • Pred spaním zaveďte večerný rituál, miestnosť vyvetrajte a dieťa pripravte na pokojný spánok.

Na ochranu detského matraca používajte nepremokavé plachty alebo chrániče matraca, nie nočné používanie detských plienok. Najmä jednorazové detské plienky nechávajú dieťa po pocikaní sa v úplnom suchu. Ak dieťa nepocíti nepríjemné následky pomočenia sa, nebude mať zafixovanú nutnosť zobudiť sa a ísť sa vycikať do detského nočníka.

Používanie nočníka v noci

Ak sa vám už podarí, že dieťatko sa začne na nočnú potrebu budiť, mali by ste mu pripraviť čo najlepšie podmienky, aby stihlo na nočník dobehnúť.

Dieťatko by sa nemalo báť z postele vstať. Niektorým pomáha, ak v noci ostane v detskej izbe alebo na chodbe zasvietené nočné svetlo. Ak cestu k nočníku alebo na toaletu bude jasne vidieť, nebude sa báť ísť na potrebu aj samé.  

Obliekajte mu pyžamká, ktoré si vie ľahko a rýchlo stiahnuť, nie overaly. Niektorým detičkám zo začiatku pomôže, ak majú detský nočník na dosah v blízkosti postele, ale určite je lepšie naučiť ho čím skôr chodiť priamo na toaletu.

Rada na záver: Neodporúča sa dieťa v noci cielene budiť, aby sa išlo radšej v noci vycikať. Takýmto spôsobom nedocielime, aby dieťa skôr dozrelo. Pozorovania skôr ukazujú, že takéto praktiky vedú k narušeniu kvality a množstva spánku, dieťa je na druhý deň viac unavené. Skutočnosť, že ste ho v noci zobudili, si v spánku nemusí ani uvedomiť a tak nerozlíši, či sa vycikalo do nočníka alebo do postele. Dajte dieťaťu čas a ono to dokáže samé aj bez núteného nočného budenia.