Život s naším dieťaťom: 3.mesiac

Život s naším dieťaťom: 3.mesiac>
Tretí mesiac so sebou prináša veľa zaujímavých momentov vývoja dieťatka. Intenzívnejšie reaguje na reč a hry a stále častejšie sa usmieva.

Nový rozhľad

Veľa detí je v tomto období už dosť silných na pomalé zdvíhanie hlavičky do polohy chrbta. V polohe na brušku už dokonca dokážu urobiť s pomocou oboch rúk niekoľko pohybov vpred. Čo sa týka jemnej motoriky, zdokonaľuje sa najmä koordinácia oboch rúk. Rúčky sa pohybujú cielenejšie a dokážu uchytiť a hrať sa s prvými hračkami, vašimi rukami či neškodnými predmetmi každodenného života, ako sú malé plastové mištičky a podobne. Kúpili ste dieťatku hrazdičku? Nezúfajte, ak ho zaujme iba na chviľu. Dieťatko môže vyčerpať aj 10 - 15 minút hry na deke a potom stráca záujem. V treťom mesiaci mnoho mamičiek navštevuje rehabilitačné kurzy, kde pod vedením odborníka trénujú pohybové cvičenia s dieťatkom a podporuje tak vývoj jeho motorických schopností. Niektoré cvičenia môžete, samozrejme, praktizovať aj doma. Jedným z nich je napríklad cvičenie s nohami, keď nimi pohybujete akoby dieťatko pedálovalo na bicykli. U dieťatka tak posilňujete svaly na nohách a zároveň to na neho často pôsobí aj relaxačne. Nebojte sa, detské kurzy nie sú povinné. Niektoré deti sa vyvíjajú dobre a dohľad odborníka nepotrebujú. Pre mnohé mamičky je to však príležitosť zoznámiť sa s inými mamičkami.

Podporujte rozvoj jazyka

Mnoho deti už dokáže rozpoznať tváre známych ľudí a rozlíšiť ich od tých cudzích. Oblasť mozgu, ktorá je zodpovedná za koordináciu zraku a pohybu rúk, sa v týchto týždňoch rýchlo rozvíja. IDetské-hry keď obdobie, kedy dieťatko povie prvé slovíčko, je ešte v nedohľadne, mnoho deti začína v tomto období reagovať na jednoduché zvuky a napodobňovať ich. Ak s bábätkom budete veľa hovoriť a čítať mu, podporujete jeho rozvoj jazyka. Pokojne sa s ním rozprávajte počas bežných každodenných činnosti - nakupovania, domácich prác, varenia, počas konverzácie s priateľmi a známymi. Dvojjazyčné rodiny by takisto mali začať využívať svoju viacjazyčnosť a rozprávať s dieťaťom v oboch jazykoch. Odporúča sa však, aby sa jeden rodič prihováral dieťatku stále v tom istom jazyku.  Ľahšie sa tak naučí priraďovať jednotlivé slová k danému jazyku. Ak máte otázky okolo viacjazyčnosti a výchovy dieťatka, často pomáha výmena skúsenosti s inými bilingválnymi rodinami. Pre rozvoj sluchu a rozoznávanie jednotlivých zvukov, odporúčame okrem bežnej reči dieťatku predstavovať aj ďalšie zvuky, napríklad zvuk malého zvončeka, jemné pískanie a podobne. Väčšinou ich nové zvuky zaujmú.
Aké je to vyrastať v bilingválnej rodine? Na čo by si rodičia mali dať pozor?  Ešte nemáte autosedačku? Pozrite sa, podľa akých kritérií by ste si ju mali vyberať! Článok s videom nájdete TU! Ako správne sterilizovať fľašky a cumlíky? Nie je to taká alchýmia, ako sa zdá. Pozrite sa sami! 

Pripája sa ďalší zmysel - dotyk

Dokonca aj dotyk dieťaťa sa v treťom mesiaci zušľachťuje. Náhodné dotyky a hmatové vnemy lepšie vníma aj ovláda. Hmatové obrázkové knihy sú v tomto období ideálne. Skrývajú v sebe rôzne materiály, ktoré už dieťatko dokáže aktívne vnímať svojimi rukami.

Hračky v 3. mesiaci

S rastúcou aktivitou dieťatka mu môžete predstavovať aj nové hračky. Vyberajte vhodné hračky na rozvoj jednotlivých zmyslov:
  • sluch - hrkálky, papierové a látkové knižky a hlasné čítanie
  • hmat - hmatové knižky, plyšové zvieratká, väčšie zvieratká z dreva alebo plastu
  • koordinácia rúk a zraku - hrazdičky, na ktorých sa môžu hrať sami na chrbte
Keď ste mimo domu, praktické sú napríklad aj hracie deky. Vyskúšať môžete aj menšie plyšové lopty. hracie-deti Pri výbere hračky pre bábätko by ste mali zvážiť niekoľko bezpečnostných aj praktických otázok:
  • pri plyšových hračkách dávajte pozor na take, ktoré majú našité plastové diely (napríklad očká), môže dôjsť k odtrhnutiu a hrozí tak prehltnutie
  • dávajte pozor na kvalitu materiálu pri plyšových hračkách
  • z hygienického hľadiska je dobré, ak látková alebo plyšová hračka zvládne niekoľko praní v práčke.

Čo dieťatko počas 3. mesiaca potrebuje?

Hracie deky a hrazdičky (TU)vybračné-lehátko Dokonca aj tie najmenšie detičky sa už dokážu sami zabaviť na chrbte a na brušku sa môžu pokúšať o prvé pohyby. Dieťatko si rozvíja motorické zručnosti. Hrazdičky aj hracie deky sú praktické na podlahu do obývačky. Detské lehátko (TU) Existujú obyčajné aj vibračné detské lehátka. Dieťatko jemný pohyb upokojí a ľahšie v ňom zaspí. V bdelom stave vďaka sedavej polohe pozoruje svet okolo seba, vy ho máte na očiach a zároveň sa môžete venovať iným činnostiam. Náustky a fľaše (TU) Ak si napríklad mamička potrebuje urobiť čas pre seba a stále dojčí, vďaka odsávačke si odsaje mlieko a dieťatko nakrmí partner alebo pestúnka pomocou dojčenskej fľaše. Existujú rôzne veľkosti náustkov, ťakže dieťatko sa môže naučiť piť z fľaše optimálne a krok za krokom.
Chcete vedieť, ako prebaliť dieťa a ako ho správne držať pri oplachovaní? Pozrite si naše video! Viac inštruktážnych videí nájdete TU! https://youtu.be/0tyVrndDRJ4?list=PLvVTk8N0CXoHtGbdu5ZS0sTC1MhXDWKWT

Rozvoj v skratke

Rast
  • Nepravidelný, ale rýchly prírastok na váhe
  • Navýšenie hmotnosti o 500 až 1000 gramov
  • Priemerná hmotnosť: dievčatá - 5800 gramov, chlapci - 6400 gramov
  • Nárast o 3 až 4 centimetre
  • Veľkosť oblečenia: 56 - 86
  • Obvod hlavy: 38 - 40 cm
Rozvoj zmyslov
  • Tváre sú pre dieťatko viditeľné už z diaľky
  • Má rado monotónne zvuky ako vysávanie či zvuk idúceho auta
Motorický vývoj
  • Pohyby sú lepšie koordinované
  • Hlava a krčné svaly sú silnejšie
  • Kopanie nôh je takisto silnejšie
Vývoj jazyka
  • Vnímanie reči a testovanie nových zvukov
Výživa
  • Materské mlieko alebo dojčenská výživa
Spánok
  • Približne 15 hodín denne, individuálny réžim spánku a bdenia (aj v noci)

Zaujali vás výrobky v článku?

NUK Forest Fun 3-D Deka na hranie CANPOL Babies Kolotoč plyšový Afrika 4MOMS rockaRoo ™ Lehátko Plush Silver