Prvých šesť týždňov: Náročných, a hlavne zásadných!

Prvých šesť týždňov: Náročných, a hlavne zásadných!>

Po príchode z pôrodnice nastáva pre mamičku nesmierne náročné obdobie, kedy si musí zvyknúť na novú rolu, spolužitie a vybaviť množstvo formalít. Pre bábätko začína jedno z najdôležitejších a najzásadnejších období v jeho živote. Čo vás oboch čaká a neminie?Keď si prinesiete bábätko domov, musíte myslieť na to, že je veľmi zraniteľné, citlivé a úplne odkázané na vás. Táto myšlienka môže byť v prvých momentoch pre mamičku skľučujúca, ale s postupom času sa s novou rolou zžije a prijme tento fakt za vlastný.

Malí zvedavci

Novonarodené bábätko je zvedavé a rado spoznáva nové veci a okolitý svet. Nových podnetov by ale nemalo byť príliš veľa a mali by byť adekvátne k tak maličkému dieťatku. Napriek tomu, že je novorodenec maličký, mohlo by sa zdať, že sa dokáže zabaviť jedným podnetom na dlho. Zdanie však klame. Ak si všimnete, že dieťatku daná činnosti už nevyhovuje, nechajte ho odpočinúť. Takto malé deti pozornosť nijako dlho neudržia a potrebujú veľmi často odpočívať.

Dieťa vás vidí a počuje

Čerstvé bábätká dokážu reagovať napríklad na farebnú šatku, a ak sú úplne v poriadku, vedia sa za ňou aj otočiť. Nevidia detaily a nevidia perfektne, ale vidia. Ostrosť zraku novorodenca je asi o polovicu nižšia, ako u dospelých ľudí. Jeho zorné pole je značne obmedzené. Uvádza sa, že vidia asi na 20 stupňov do strán od predmetu alebo osoby, ktorý pozorujú. Novonarodené bábätko nie je schopné riadiť súčasne pohyby očí a hlavičky. Svoje najbližšie okolie ale vníma. Deti reagujú na váš hlas. Ak je im príjemný, otočia sa za ním. Naopak, ak je pre nich hlas nepríjemný alebo príliš vysoký, môžu sa zľaknúť a začať plakať. Najlepšie počuteľná a viditeľná vzdialenosť je pre dieťa 25 až 30 centimetrov. Nehovorte v ich blízkosti príliš hlasno, nepúšťajte hlasnú hudbu a vyvarujte sa príliš hlučným činnostiam.

Novorodenec uprednostňuje ľudské podnety. Najviac ho zvyčajne zaujme ľudská tvár, hlas a dotyky. Už počas prvých dní dokáže dieťa rozoznať vôňu, hlas a dotyky mamičky od iných a začne ju pochopiteľne uprednostňovať pred ostatnými ľuďmi.

Najlepšie je pri mamičke, ale...

Perfektne sa bude novonarodené bábätko cítiť na ľudskom, najlepšie matkinom, tele. Rado počuje biť ľudské srdce a cíti teplotu tela. Ideálna poloha je tzv. bruško na bruško, kedy je bábätko nahé alebo nanajvýš s plienkou. Táto poloha mu navyše uľavuje pri bolestiach bruška.

Dobre si tiež rozmyslite, akým smerom budete uberať výchovu dieťaťa. Myslíte, že je na to trochu skoro, keď máte doma sotva pár dní staré bábätko? Omyl! Títo malí ľudkovia si už veľmi dobre uvedomujú, čo sa im páči a čo im vyhovuje. Preto ak chcete predísť neskorším bojom, ujasnite si zásadné body výchovy. Akonáhle začnete bábätko uspávať hojdaním v náruči, pravdepodobne to budete musieť robiť pri každom ďalšom uspávaní. Čo sa mu raz zapáči, neskôr ho ťažko odnaučíte.

Prvých šesť týždňov: Náročných, a hlavne zásadných!

Pohybové možnosti novorodenca

Prvý mesiac života strávi bábätko najčastejšie v ľahu na chrbátiku. Samo sa otočiť na bok alebo na bruško ešte nevie. Môže sa stať, že si všimnete jemné natočenie, ako keby sa dieťa snažilo otočiť. Nie je to však pohyb úmyselný. Polohu na chrbátiku nemá ešte bábätko nacvičenú, a tak sa mu môže občas stať, že sa úplne neúmyselne nakloní na stranu. Rovnako tak nemá silu, aby udržalo hlavičku v strednej polohe, a preto si môžete všimnúť, že ju zvykne mať natočenú na jednu stranu. Je dôležité sledovať, či si bábätko jednu stranu neobľúbilo viac ako druhú. Môže dôjsť k prechodnému splošteniu hlavičky, ale hlavne k asymetrickému vývoju telíčka a držaniu končatín na tej strane, na ktorej dieťatko najradšej leží.

TIP!

Ak vidíte, že si vaše bábätko obľúbilo jednu stranu, snažte sa k nemu prichádzať zo strany druhej tak, aby bolo "nútené" sa otočiť. Potom strany striedajte, aby nedošlo opäť k obľúbeniu jednej strany pred druhou.