Pravidlá zdravého polohovania bábätka

Pravidlá zdravého polohovania bábätka>

V prvých mesiacoch života je pohyb bábätka veľmi obmedzený a vo všetkom závisí od rodičov. Svaly jeho telíčka musia ešte spevnieť a zosilnieť. Lenže, kým to nastane, musíme s ním správne zaobchádzať. Ako polohovať bábätko, aby sme negatívne nezasiahli do jeho vývoja?

Základné pravidlá polohovania bábätka

Pri polohovaní bábätka musíme brať do úvahy niekoľko faktov. Súvisia so stavbou tela a silou svalov. Hneď po narodení sa ešte bábätko nedokáže samé otáčať, preto na to musíme myslieť my. Ležanie v jednej polohe mu môže spôsobiť deformácie hlavičky, nesprávna manipulácia zas môže zasiahnuť do vývoja jeho pohybového systému. Pre zdravý vývoj bábätka je najlepšie polohovanie na vodorovnom lôžku s kvalitným matracom. Myslieť na to musíme približne do 5 mesiacov veku, od tohto obdobia sa už väčšina detí vie sama pretáčať a polohy si už vedia čiastočne upraviť aj samé.

Polohovanie hlavičky bábätka

Na to, aby novorodenec dokázal prejsť pôrodnými cestami, nemôže mať vzájomne pevne zrastené kosti lebky. Ak by sme malé dieťa nechávali ležať vždy len v jednej polohe, hmotnosť hlavičky by nerovnomerne tlačila na spevňujúcu sa lebku a mohlo by dôjsť k trvalým deformitám, napríklad k trvalému splošteniu na jednej strane.

Z tohto dôvodu lekári dávajú dôraz na vhodné polohovanie hlavičky novorodenca. Odporúčajú dieťatko pravidelne otáčať, ideálne by sme ho po každom kŕmení mali uložiť na spinkanie do inej polohy. Striedať treba nielen polohy, ale aj strany, na ktoré ho ukladáme. Z hľadiska bezpečného spánku sa odporúča striedať polohovanie bábätka mierne na jednom boku, na druhom boku a na chrbátiku. Novorodenec by nemal spávať a ani ležať na brušku bez dozoru.

Polohovanie bábätka v spánku

Ako polohovať bábätko na bruško

To, že bábätko nemá spávať na brušku, však v žiadnom prípade neznamená, že ho na bruško nemáte dávať. Práve naopak, táto poloha je veľmi dôležitá pre správny vývoj jeho svalov krku, hrudníka, bruška aj chrbta. Dôležité však je, aby sme ho do tejto polohy kládli často, zo začiatku na krátku dobu a boli stále pri ňom.

Počas cvičenia sa ho snažíme motivovať, aby sa čo najviac dvíhalo do polohy „pasenie koníčkov“. Pomôžeme mu v tom tak, že ho položíme na tvrdšiu podložku, ručičky mu zložíme v lakťoch a pritlačíme k telíčku. Takto sa mu ľahšie podarí vytlačiť sa hore a zodvihnúť hlavičku nad podložku. Nenechajte sa odradiť, ak to bude zo začiatku len jemné zodvihnutie a bábätko bude počas toho protestovať. O chvíľu zistí, že z tejto polohy uvidí oveľa viac a zapáči sa mu to.

Postupne môžete pridať motivovanie farebnými alebo zvukovými hračkami. Tie by ste mali držať v úrovni alebo tesne nad úrovňou jeho očí, približne 25 až 30 cm od tváre.

Držanie bábätka vo zvislej polohe

Bábätko má v prvých mesiacoch života pomerne nevyvážený pomer hmotnosti hlavičky ku zvyšku tela. Svaly tela ju na začiatku nedokážu udržať vo vzpriamenej polohe. O svaloch trupu a krku môžeme povedať, že sú dostatočne silné vtedy, keď sa dieťa dokáže samo posadiť a v sede zotrvať. Dovtedy je lepšie, ak dieťa držíme vo zvislej polohe čo najmenej. Oveľa vhodnejšie je nechávať ho ležmo, prípadne v polohách typu tigrík alebo klokan.

Dvíhanie dieťaťa z podložky

Dieťatko by sme mali dvíhať tak, aby sme zbytočne nepreťažovali jeho svaly a súčasne, nedostávali dieťa do neprirodzených polôh. Nebezpečný je najmä silný záklon hlavy alebo chrbtice. Dieťa by pri dvíhaní malo mať vždy poriadne zafixovaný hrudník, krk a hlavičku v jednej rovine tak, ako keď prirodzene leží na chrbte. Dosiahneme to tak, že mu vložíme našu celú dlaň s roztiahnutými prstami pod celú túto oblasť, druhou rukou chytíme pevne dolnú časť tela a dieťa naraz celé zodvihneme.

Čo robiť pri deformáciách hlavičky?

Nie za každou deformáciou hlavičky sa skrýva nesprávne polohovanie. K niektorým dochádza už počas vnútromaternicového vývoja, alebo počas pôrodu. V takomto prípade už pri prvých kontrolách u vášho pediatra dostanete inštrukcie ako postupovať.

No aj pri tej najväčšej snahe sa však môže stať, že neodhadnete správnu mieru polohovania dieťaťa a všimnete si, že sa tvar hlavičky zmenil nie správnym smerom. V takýchto situáciách prekonzultujte ďalší postup s pediatrom v najbližšej poradni a dôsledne dodržiavajte jeho odporúčania.

Najčastejšie chyby pri polohovaní

Žiadny rodič nie je dokonalý a preto sa môže stať, že pri manipulácii s dieťaťom môže robiť aj chyby. Dôležité však je, si to čím skôr uvedomiť, napraviť to a správnu manipuláciu si čím skôr pevne zafixovať.

Od začiatku rodičovstva sa zaujímajte ako dieťa správne polohovať a nedávajte ho spávať na bruško. Práve táto poloha v spánku zvyšuje riziko náhleho úmrtia dojčiat, známeho aj ako SIDS.

Ďalšou chybou je, že niektorí rodičia upustia od cvičenia novorodencov v polohe na brušku, pretože sa to dieťatku nepáči a plače. Pravdou je, že nie pre každé dieťa je táto poloha zo začiatku príjemná, ale je to nutné pre jeho správny vývoj. Preto voľte radšej krátke, ale časté kladenie na bruško a dieťatko stimulujte vhodnými hračkami.

Vyhnúť by ste sa mali nesprávnemu dvíhaniu a dlhšiemu držaniu vo zvislej polohe, pokiaľ ešte dieťa nemá dostatočne spevnené svaly. Tie takto nedokážu udržať hlavičku ani chrbticu v správnom postavení.

Pre dieťa je najprirodzenejšia poloha v horizontálnej polohe, v ktorej si bude postupne samé precvičovať pohyby, ktoré už zvládlo. Postupne sa začne pretáčať, plaziť, stavať sa na štyri, sedieť, či chodiť. Všetky tieto vývojové míľniky majú svoj čas. Častou chybou rodičov je snaha tento proces umelo urýchliť.

Chyby pri polohovaní

Používanie autosedačiek či lehatiek

Polohovacie lehátka a hojdačky pre bábätka sú užitočným pomocníkom, ak vaše dieťatko chce s vami tráviť úplne každú minútu. Pomôžu vám navariť či upratať v čase bdenia dieťaťa.  Aj tu však platí, že všetko treba robiť s mierou. Autosedačka je nutnosťou pri cestovaní a v žiadnom prípade nevozte dieťa bez jeho pripútania do nej.

Inou otázkou však je jej používanie, rovnako aj používanie polohovateľných lehátok v domácnosti. Deti by v nich nemali tráviť príliš dlhú dobu, pretože obmedzuje dieťa v pohybe. V tomto čase si dostatočne neprecvičuje pohyby, ktoré už ovláda. Môže to viesť k istému oneskoreniu psychomotorického vývoja. Používajte ho preto len v čo najkratšom čase, napríklad ak potrebujete navariť alebo upratať, kým je dieťa bdelé a dbajte na to, aby polohovateľné lehátko malo spevnenú chrbtovú časť. Ak ho používate u najmenších detí, majte ho vždy v najnižšej možnej polohe a dieťa v ňom poriadne pripútajte.