Používanie športového kočíka a správny vývoj chrbtice vášho dieťaťa

Používanie športového kočíka a správny vývoj chrbtice vášho dieťaťa >

Bábätká rastú závratnou rýchlosťou. Ani sa nenazdáte a zrazu už doma nemáte maličkého novorodenca, ale rozvíjajúcu sa osobnosť. Jednou z prvých väčších zmien, ktoré zaznamenáte vo výbave bábätka, je prechod z hlbokého do športového kočíka. Kedy, teda od koľkých mesiacov, dať dieťa do športového kočíka tak, aby ste negatívne neovplyvnili vývoj jeho chrbtice?

Kedy začať používať športový kočík?

Impulzom k zmene kočíka je pre väčšinu rodičov čas, kedy sa náš drobček začne viac zaujímať o okolitý svet a v hlbokom kočíku ho to prestáva  baviť. U niektorých detí to nastane skôr, u niektorých neskôr. Táto zmena ale nemá byť smerodajnou pre rozhodnutie, kedy dať dieťa do športového kočíka.

Oveľa dôležitejšie je, či vie dieťa samé sedieť alebo nie. Pokiaľ dieťa samo nesedí, pre vývoj jeho chrbtice je najlepšia pozícia v ľahu. Ak by sme takéto dieťa nútili dlhšiu dobu sedieť, zbytočne by sme nadmerne zaťažovali jeho svaly trupu, brucha aj chrbta. Čo je však ešte horšie, ťažkosti by neboli len krátkodobé, ale negatívne by to mohlo ovplyvniť vývoj celej chrbtice a v konečnom dôsledku viesť k jej deformitám v dospelom veku. A to určite žiadny rodič pre svoje dieťa nechce.

O dieťati môžeme povedať, že vie samé sedieť, keď sa vie samé posadiť a v sede zotrvať. Často sa stáva, že bábätko vie najskôr štvornožkovať a až z tejto pozície sa samo posadí. K tomuto vývojovému míľniku dôjde väčšinou medzi 6 až 9 mesiacom. Každé dieťa je však iné a napreduje svojím vlastným tempom.

Preto, aj keď sú športové kočíky odporúčané od veku 6 mesiacov, riaďte sa schopnosťami vášho drobca. Pokiaľ predsa len chcete používať športový kočík od narodenia, dieťa v ňom musí ležať. Na tento účel sú u niektorých modelov športových kočíkov k dispozícii špeciálne vložky vo forme vaničky, pričom opierka kočíka musí byť spustená do horizontálnej polohy. 

Bezpečnosť pri jeho používaní

Ak už nastal ten správny čas na veľkú zmenu, pred začiatkom jeho používania si osvojte, ako bezpečne používať športový kočík.

Pri každej vychádzke je základom správne pripútanie dieťaťa. Športové kočíky mávajú zvyčajne 5 bodové zapínanie. Výrobcovia vedia, prečo je nutné upevniť dieťa do kočíka až na toľkých miestach. Viacero detí má prekvapujúcu schopnosť vyslobodiť sa z nich, najmä ak chcú zo športového kočíka vystúpiť. Zväčša je to ešte za jazdy. Preto nielenže dieťa dôsledne do kočíka pripútajte, ale správne nastavte jednotlivé popruhy tak, aby dieťatko bezpečne držali, ale príliš netlačili.

Pre bezpečnosť dieťaťa je dôležité myslieť aj na kočíkovanie počas horúcich letných dní. Deti dobre neznášajú horúčavy. Preto je v tomto období dôležité správne vetranie kočíka a tienenie pomocou kvalitnej striešky. Ideálne, vybavte kočík aj prídavnou slnečnou clonou alebo slnečníkom.

Pri kúpe športového kočíka myslite aj na ochranu pred dotieravým hmyzom. Efektívnou ochranou je dobre tesniaca sieťka, moskytiéra, vďaka ktorej nebude vášmu dieťatku hroziť uštipnutie osou alebo komármi.

Na čo myslieť pri kúpe športového kočíka

Športový kočík nekupujete na pár týždňov, ale bežne ho budete používať od približne 6 mesiacov veku až do 3 rokov. Preto jeho výberu venujte dostatočnú pozornosť. K veciam, čo potrebujete zobrať do úvahy patria:

  • Maximálna hmotnosť dieťaťa: Väčšina športových kočíkov sa môže používať do hmotnosti dieťaťa 15 kg. Nájdu sa však aj modely vhodné aj pre ťažšie deti.
  • Kvalita koliesok: Čím kvalitnejšie kolieska, tým ľahšie prejdete po rôznych terénoch. Dbajte na to najmä, ak vo vašom okolí nie sú kvalitné chodníky alebo budete chcieť chodiť s kočíkom aj po prírodných cestách.
  • Hmotnosť a rozmery kočíka: ľahkosť oceníte pri nakladaní kočíka do kufra auta, alebo pri vyťahovaní z miesta skladovania.
  • Kvalita a spôsob polstrovania vnútra kočíka ovplyvní pohodlie vášho dieťatka. Čím sa mu tam bude príjemnejšie ležať, tým radšej a dlhšie v ňom bude sedieť.
  • Nánožník a pršiplášť: Pri výbere kočíka si všimnite, či sú tieto veci súčasťou setu a v akej sú kvalite. Budete ich potrebovať počas vychádzok v chladnom a sychravom počasí.

S dieťatkom budete chodievať aj na nákupy, preto si pri vyberaní zvážte jeho rozmery a pozrite tiež maximálnu nosnosť nákupného košíka, ktorý zvykne byť v jeho spodnej časti. Okrem hmotnosti si všimnite aj to, aké veľké predmety sa vám zmestia do otvoru, keď zložíte opierku kočíka do horizontálnej polohy.

Pohodlie pri kočíkovaní vám ešte zvýšia detaily, ako sú stojan na pohár s kávou, fľašu vody, spôsob upevnenia materskej tašky. Vyberte si ich podľa svojich preferencií.

Výhody a nevýhody našich TOP typov športového kočíka

Ak chceme hodnotiť výhody a nevýhody športového kočíka, musíme posúdiť každý jeden model zvlášť.

Jedným z cenovo veľmi prijateľných a aj kvalitných modelov je Feedo športový kočík Ultimate Grey. Ide o ľahký, skvele ovládateľný a stabilný kočík, ktorý má k dispozícii aj veľký nákupný kôš. Kočík sa síce nedá otočiť obidvomi smermi, ale rodičia určite ocenia možnosť skontrolovať dieťa cez zabudované okienko v jeho strieške. Navyše, nájdete na ňom užitočný pultík na držadlách, kde si môžete uložiť nápoj, telefón či iné drobnosti.

Športový kočík môžete zakúpiť ako súčasť setov dvoj a trojkombinácií. V takomto prípade je súčasťou balenia, v ktorom nájdete hlboký kočík, prípadne je to doplnené cestovnou sedačkou do auta. Rodičia pri výbere často hľadia najmä na hlboký kočík, ale pravdou je, že oveľa dlhšie budú používať práve jeho športovú časť.

Novinkou v našom sortimente je dvojkombinácia Easywalker Set XXL Harvey5 Premium Granite Purple s príslušenstvom. Ide o veľmi funkčný set, v ktorom nájdete športový kočík, hlbokú vaničku, fusak, pláštenku, moskytiéru na športový kočík, set adaptérov a prebaľovaciu tašku. Vyniká bezproblémovou plynulosťou pri jazde a mnohými premyslenými detailmi. Oceníte, ako málo váži a ako ľahko sa skladá. Jeho veľkou prednosťou sú veľké, kvalitné, ľahko ovládateľné kolesá, s ktorými prejdete po všetkých povrchoch a prekážkach.

Obľúbenou a šikovnou dvojkombináciou je aj kočík Kinderkraft Select kombinovaný kočík Nea 2v1, ktorý máme vo viacerých farebných prevedeniach. Kočík vyniká tým, že je útly a má dobre odpružené kolesá. Jednoducho s ním prejdete vo všetkých mestských prostrediach, vrátane nákupných centier, ľahko ho zmestíte do auta, aj do výťahu. V sete nájdete hlboký kočík, športový kočík,  matrace do korby s bambusovou viskózou, držiak na nápoje, pláštenku, moskytiéru, adaptéry aj nánožník.

Náš výber je však oveľa širší. V ponuke nájdete športové kočíky značiek Easywalker, Petite&Mars, Chicco, Kinderkraft, Thule, Britax Romer, Cybex, či ďalšie. Ak hľadáte predsa len inú značku, pozrite si celú našu ponuku.