Novorodenecké akné

Novorodenecké akné>
Konečne je vaše dieťatko na svete, nemôžete sa na neho vynadívať a zrazu si všimnete nepekné vyrážky. Bohužiaľ aj čerstvo narodené bábätko môže potrápiť taká nemilá vec, ako je akné. Ako a prečo k tomu dochádza a ako si s tým poradiť?

Ako vzniká?

Touto nepríjemnou, ale nezávadnou komplikáciou je postihnutých až 20% detí. Objavuje sa spravidla okolo tretieho týždňa, ale niektoré bábätká ňou trpia už od narodenia. Na vznik novorodeneckého akné majú zásadný vplyv hormóny zvané androgény. A aj keď sa akné objavuje u oboch pohlaví, u chlapcov máva ťažší priebeh. A ako sa androgény ocitnú v krvnom riečisku malého bábätka? Jednoducho, cez placentu matky. Detská tvárička je potom posiata známymi čiernymi bodkami - komedónmi, rohovinou uzavretými vývodmi mazových žliaz. Tie potom môžu nepekne napučať v známe pupienky, ktoré sa vyskytujú najčastejšie na tvári. Je to ale len prechodné. Deti staršie ako 8 mesiacov už akné netrápia. Ľahké akné sa nelieči a odznie samo.

S čím si ho môžete pomýliť

Novorodenecké akné si často môžete pomýliť napríklad s potničkami. Tie sa však vyskytujú skôr v typických miestach zaparenín (zátylok, kožné záhyby). K ďalšej možnej zámene nabádajú drobnučké, malé belavé až žltkasté guľovité pupienky - mílie. Aj tie, podobne ako akné, odznejú samé. Teoreticky možná je aj zámena s alergickou reakciou. Tá sa ale málokedy sústredí výhradne na tvárovú časť a navyše sa veľmi často zlieva do väčších plôch.

Čo pomáha dospelým môže deťom škodiť

Aj keď je novorodenecké akné neškodné a vymizne aj bez vašich zásahov, potrebnú starostlivosť konzultujte na preventívnych kontrolách s vaším pediatrom. Zvlášť v prípade, ak je pupienkov veľa alebo si ich dieťatko rozškrbáva a hrozí zavlečenie infekcie. Aj preto je dôležité starať sa o neposedné detské nechtíky a nikdy pupienky nevymačkávat alebo neškrabať, hoci k tomu zvádza. novorodenecke-akne Než na citlivú detskú pokožku, ktorá sa svojou priestupnosťou blíži priestupnosti slizníc, čokoľvek namažete, radšej to konzultujte s vaším pediatrom alebo kožným lekárom. Nie všetky tipy od známych sú určené deťom. Dokonca aj kedysi osvedčené kamilkové obklady môžu u dnešnej generácie alergikov vyvolať nepriaznivé reakcie. Rozhodne nepoužívajte ani výrobky na akné určené pre dospelých. Ak je akné veľmi ťažké, pediater vám môže odporučiť ošetrenie pleti jemnejšími hygienickými prostriedkami alebo liekmi.

Ako liečiť akné u novorodencov

Aj keď sa niekedy prejavy akné môžu zhoršiť nedostatočnou hygienou, v prípade bábätiek to neplatí. Nadmerným umývaním, obzvlášť s použitím mydla alebo nevhodných prípravkov riskujete, že sa stav pokožky vášho bábätka ešte zhorší. Stav pokožky sa zlepší, ak bábätku každý deň tvár jemne umyjete prevarenou vodou, odvarom z repíka lekárskeho, alebo čiernym čajom a utriete opatrne dosucha.

Osobná skúsenosť - ako na tom bola Terezka?

Terezck sa akné objavilo už štvrtý deň po narodení. Išlo o malé, naakumulované pupienky, ktoré sa vyskytovali hlavne na tvári. Pár ich ale novorodenecke-aknebolo rozosiatych aj po tele. Na radu sestričky z pôrodnice som Terezke varila každý deň silný čierny čaj, ktorým boli pupienky potierané pri každom prebaľovaní. Čierny čaj som tiež vlievala do každého kúpeľa. Asi o 14 dní pupienky zmizli. V neskoršom veku sa jej potom objavili skôr jednotlivo a po ošetrení čajom väčšinou do druhého dňa zmizli.

Záver

Dojčenské akné spravidla odznie v priebehu niekoľkých týždňov až pár mesiacov. Nebojte sa, akné čoskoro zmizne a vášmu bábätku nijako neškodí. Takže odporúčame vyzbrojiť sa trpezlivosťou a nenechať si zbytočne kaziť radosť z vášho bábätka.