Mami, ja chcem chodiť!

Mami, ja chcem chodiť!>
Než začne dieťa skutočne chodiť, môžete zachytiť niekoľko jeho drobných náznakov udržania sa na nohách. Čaká vás tiež nespočetne veľa pádov, rozčuľovania sa a plaču. Prvý krok v živote dieťatka je veľká udalosť, ale cesta k nemu je vážne dlhá. Vedeli ste, že cesta k prvým krôčikom vedie cez detské prstíky? Sú veľmi dôležité. Pomáhajú totiž dieťaťu pritiahnuť sa k pohovke alebo k čomukoľvek, čo ponúka správnu výšku. Vo chvíli, keď si osvoja úchopový reflex, sústredia svoju pozornosť na prácu nožičiek.

Najskôr jedna a potom druhá

Opatrne najprv natiahne jednu a neskôr pridáva druhú nožičku. Keď sa mu podarí celý úkon vybalansovať a nespadnúť, má takmer vyhrané. Hlavne ho poriadne pochváľte, pretože úprimná pochvala mu dodá odvahu pokračovať vo svojom snažení. Keď dieťa počuje váš hlas, bude mať snahu sa za ním otáčať, takže sa dosť možno aj jednou rukou pustí. Pri otáčaní dieťa prenáša váhu z jednej polovice tela na druhú. A presne to musí vedieť, aby bolo schopné vykonať prvý samostatný krok.

Chodí ako krab do strany

Väčšinou sa deti o prvé nesmelé krôčiky do strany pokúšajú okolo 13 mesiacov. Pevne sa držia a začínajú tušiť, že nožičky majú určené na chôdzu. Zo začiatku sa bude dieťa snažiť chodiť do strany ako krab a bude sa držať. Čoskoro, ale získajú krôčiky švih a budete zreteľne vidieť, ako vaše dieťatko pri kráčaní dvíha jednu nohu znateľne vyššie. V tejto fáze určite párkrát spadne a udrie sa. A je možné, že ho táto negatívna skúsenosť prinúti na čas zase dať prednosť lezeniu, ale nebojte. Keď raz okúsi chuť chôdze a pohľad na svet z iného uhla, bude chcieť chodiť čo najskôr. Okolo 14 mesiacov zvládne väčšina detí vstať zo sedu a stáť. Ponúknite dieťaťu pomocnú ruku, aby jeho pády neboli tak tvrdé.

chodím, ale ako sa zastaviť?

Prvé krôčiky smerom vpred sa dieťaťu podaria okolo 15 mesiacov. To už je schopné udržať rovnováhu, balansovať a je v dobrej kondícii. Nechajte ho trénovať. Uvidíte, že každý deň bude robiť o niekoľko krokov viac. Kúpte dieťaťu nejakú ťahaciu hračku. Bude mu pomáhať s udržaním rovnováhy. Akonáhle začne vaše zlatíčko behať bez opory a nadobudne pocit istoty, nastane čas sa učiť zastaviť. Väčšinou zastavuje tak, že padne na zadoček, že? Prípadne sa chytí dverí, stola alebo nejakej hračky. Všimnite si pokrokov, ktoré dieťa robí. Vie si perfektne vypočítať, kedy začať pred prekážkou spomaľovať. Nejakú chvíľu bude trvať, než sa naučí s istotou zastaviť. Väčšinou to zvládne okolo 16 mesiacov.