Štedrovečerná večera s dojčencami - môžu na Vianoce rybičku?

Štedrovečerná večera s dojčencami - môžu na Vianoce rybičku?>

Podľa tradície by na vianočnej tabuli nemala chýbať ryba a klasický zemiakový šalát. Lenže čo ak máte doma malé dieťa, ktoré doteraz žiadne rybie mäso nejedlo a neviete, či ho vôbec môže, ani či mu bude chutiť! Poradíme Vám, od kedy môžete ryby do detského jedálnička zaradiť.

Hneď v úvode je potrebné povedať, že ryby boli donedávna považované za veľmi silný alergén. Preto sa ich konzumácia u dojčiat a batoliat vôbec neodporúčala.

Doba ale postúpila a posledné výskumy preukázali, že sú alergény a obavy okolo rýb neodôvodnené. Navyše Výbor pre výživu Európskej spoločnosti pre pediatrickú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu zastáva názor, že prínosy konzumácie rybieho mäsa u malých detí jednoznačne prevažujú nad ich mínusmi.

Prečo rybie mäso zaraďovať?

Fakt, že tento druh mäsa je pre naše telo prospešný, je veľmi známy. Viete ale prečo? Ryby sú totiž dôležitým zdrojom omega 3 mastných kyselín, ktoré sú najmä v dojčenskom veku veľmi prospešné. Majú pozitívny vplyv na vývoj detského mozgu a ovplyvňujú aj fungovanie imunitného systému.

Okrem toho obsahujú veľmi cenné bielkoviny, vitamíny A, B1, B6, B12 a vitamín D, ktorý je dôležitý dopĺňať predovšetkým v zimnom období. Ryby obsahujú aj minerálne látky ako fluór, fosfór, horčík, jód, selén, vápnik, zinok a železo.

Morské alebo sladkovodné?

V otázke, akú rybu dieťaťu dopriať, sa treba zamerať hlavne na to, či ryba pochádza z kontrolovaného chovu. Ideálne tiež voľte ryby sladkovodné. Ich výhoda je hlavne v tom, že sa ku nám nemusia dovážať, a teda je väčšia predpoklad, že sú naozaj čerstvé.

Na Vianoce najčastejšie pripravujeme kapra. Ten je síce svojím zložením veľmi vhodnou rybou, ale má v sebe aj príliš veľa kostí, ktoré by mohlo dieťa ľahko vdýchnuť alebo prehltnúť. Preto sa odporúča skôr pstruh alebo amur. Tieto ryby majú totiž o niečo menej kostí a sú rovnako chutné. Báť sa nemusíte ani rýb morských, ale musíte mať istotu, že sú čerstvé a overiť si ich pôvod. Voľte opäť radšej tie s menším množstvom kostí, napr. tresku, makrelu alebo lososa.

Rozhodne malým deťom nekupujte ryby mrazené, ani také, ktoré sú balené a chránené tzv. éčkami. Nevhodné sú tiež dravé ryby napr. žralok, mečiar, šťuka, zubáč, boleň alebo tuniak. Hrozí riziko, že by mohli obsahovať nebezpečnú látku metylortuť. Rovnako nevhodné sú aj morské plody.

Ako rybu pripraviť?

U detí v dojčenskom veku sa odporúča podávať ryby v podobe pripravených a plne kontrolovaných fľaštičiek - príkrmov. Ak ale aj napriek tomu chcete radšej jedlo kojencovi pripraviť sami, dávajte pozor, aby bola ryba dostatočne tepelne upravená. Spočiatku vyskúšajte rozmixovanú polievku. Zamedzíte tým kontaktu s kostičkami. Dajte dieťatku najskôr malú porciu a zhruba po dvoch až troch dňoch, keď sa nedostaví žiadna negatívna reakcia, môžete v podávaní ryby pokračovať. Odporúča sa zaraďovať ju zhruba 2-krát do týždňa.

A ako to riešite na Vianoce s vašimi deťmi vy?