Bielok v príkrmoch: Kedy začať s týmto alergénom?

Bielok v príkrmoch: Kedy začať s týmto alergénom?>
Zavádzanie príkrmov sa niekedy javí ako celá veda. Kedy zaviesť to a to? Kedy začať po správnosti so zeleninkou, kedy zaviesť mäso a čo lepok? Pripravili sme si pre vás sériu článkov, ktorá odhalí kedy a ako zaviesť niektoré z diskutovaných potravín. Začíname vajíčkom.

Vajíčko ako prvé na pretrase

Ak sa povie vajíčko, mamičky batoliat sa naň nepozerajú ako na celok, skôr ako na dve oddeliteľné časti. Prečo? Je to najmä tým, že pri zavádzaní bielku môže prísť k alergickej reakcii, na ktorú je potrebné byť pripravení. Na tému zavádzania vajíčka do stravy sme sa porozprávali s Evkou Blaho, nutričnou poradkyňou z Jem iné, ktorú môžete poznať z predchádzajúcich článkov. Položme si teda filozofickú otázku – čo je vhodné do stravy zaradiť skôr – žĺtok či bielok? „Žĺtok môžeme do stravy zaradiť už okolo 5 – 7 mesiaca. Má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín omega – 3, ktoré sú potrebné na rozvoj mozgu a centrálnej nervovej sústavy. Obsahuje lecitín a biotín, ktoré sú dôležité pre metabolizmus bielkovín a tukov detí.“ S bielkom by bola o niečo opatrnejšia. Aj keď s jeho zavádzaním nemusíme byť až takí opatrní. Bielok sa všeobecne odporúča zaradiť až okolo roka, práve kvôli častej alergickej reakcii. Najnovšie štúdie však ukazujú, že čím skôr sa alergény zaradia do stravy, tým nižšie je riziko vzniku alergií. Týka sa to všetkých alergénov, vrátane vaječného bielka.“

Ako s vajíčkom pracovať?

Žĺtok by mal „do kontaktu“ s dieťaťom prísť po prvýkrát v menšom množstve. Nutričná poradkyňa odporúča štvrť, maximálne polovicu z uvareného vajíčka. Vajíčko uvarte natvrdo, vyberte žĺtok, pridajte k naparenej zelenine a rozmixujte. Podľa odborníčky je vhodné na jedálnom lístku drobca mať vajíčko 1-2krát do týždňa, vo vyššom veku, okolo 2-3 rokov dva až trikrát týždenne. „Práve vysoký obsah tukov môže spôsobiť hnačky alebo zvracanie, preto radšej začnite menším množstvom,“ upozorňuje.

Pátrate po krásnom detskom tanieriku, miske či príbore? U nás máte na výber :-) 


Recept na záver

Ak uvažujete nad tým, ako možno ozvláštniť detský jedálniček, ako bonus si pre vás Evka nachystala recept na kuskusové tyčinky. Hneď by sme si ich urobili aj my :) Potrebovať budete:
  • 1/4 póru na jemné krúžky
  • 1/2 hrnčeka vody
  • 1 ČL masla
  • 0.5 hrnčeka neuvareného kuskusu
  • 250g batátu, ošúpaný a nakrájaný na kocky
  • 1 žĺtok
Postup:
  • Maslo roztopte na miernom ohni, pridaje pór a krátko poduste do mäkka. Pridajte batát a vodu, premiešajte, nechaje dusiť.
  • Keď bude zelenina mäkká, odložte z plameňa a vymixujte na pyré. Vráťte na oheň a priveďte do varu, pridaj kuskus, vypnite oheň a zakryte.
  • Nechajte odstáť 3-5 min kým kuskus nevsaje tekutinu a nezmäkne.
  • Potom preložte na plech a pečte 25-35 min.
  • Necháme vychladnúť a krájame na tyčinky.
  • Pre tých najmenších nemusíme piecť ako tyčinky, ale môžeme podávať ako kašu.
Za informácie k článku ďakujeme Evke Blaho z Jem iné. Článok je autorizovaný.