AKO VYBRAŤ PRVÉ DOJČENSKÉ MLIEKO A SYNDRÓM PRVEJ FĽAŠTIČKY

AKO VYBRAŤ PRVÉ DOJČENSKÉ MLIEKO A SYNDRÓM PRVEJ FĽAŠTIČKY>
Výber dojčenského mlieka závisí od veku, stupňu vývoja a zdravotného stavu dieťaťa. Mali by ste ho teda vždy konzultovať so svojím pediatrom. V zásade rozlišujeme 4 hlavné kategórie dojčenských "umelých" mliek:

Počiatočné mlieka

Počiatočné mlieka sú pre novonarodené deti a o použití počiatočných mliek by ste sa vždy mali poradiť s pediatrom. Tieto mlieka fungujú ako kompletná výživa dieťaťa a nie je treba k nim dopĺňať ďalšiu výživu.

Pokračovacie mlieka

Pokračovacie mlieka sú pre pre deti od šiestich do dvanástich mesiacov, ale je možné na odporúčanie pediatra začať s pokračovacími mliekami skôr (minimálne ale po 4. mesiaci), zvlášť ak sa začalo s príkrmami pred ukončeným 6. mesiacom. Tieto mlieka sa už podávajú ako súčasť zmiešanej stravy.

Batoľacie mlieka

Tieto mlieka sú pre pre deti od dvanástich mesiacov a stále majú mnoho benefitov pre zdravý rast v porovnaní s kravským mliekom - vyvážený pomer živín, nižšie množstvo bielkovín. Bývajú obohatené o minerály a vitamíny, nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie látky, ktoré kravské mlieko obsahuje v malom množstve alebo vôbec.

Špeciálne mlieka

Posledná kategória sú špeciálne mlieka, ako napr. mlieka HA (skratka slova hypoantigénne, čo znamená so znížením obsahom antigénov - potenciálnych alergénov) pre deti, u ktorých najbližších príbuzných bola preukázaná alergia, alebo mlieka pre nedonosené deti, antirefluxové a mnoho ďalších. O ich použití je ale treba sa vždy poradiť s lekárom.

Syndróm prvej fľaštičky

Prechod z materského mlieka na mlieko vo fľaštičke je pre vaše bábätko veľká zmena, a preto môže zo začiatku fľaštičku odmietať alebo mať mierne zažívacie ťažkosti. Mnoho rodičov začne skúšať ďalšie dojčenské mlieka, ale netuší, že tým môžu spôsobiť svojmu bábätku ešte väčšie ťažkosti so zažívaním. Vydržte a podávajte jedno vybrané mlieko najmenej týždeň, aby vaše bábätko malo dosť času si na dojčenské mlieko a fľaštičku postupne zvyknúť.

Potrebujete poradiť?

Ak si nie ste istá správnu prípravou a podaním mlieka podľa inštrukcií na obale, radi vám poradíme v poradni Nutriklubu, kde na otázky odpovedá tím nutričných odborníkov. Kontaktovať ich môžete e-mailom na info@nutriklub.sk alebo na telefónnej linke 0800 601 600.