Fotenie detičiek: Ideálny čas sú prvé dva týždne, tvrdí fotografka

Fotenie detičiek: Ideálny čas sú prvé dva týždne, tvrdí fotografka>
Fotenie novorodencov sa stalo v poslednej dobe veľmi obľúbeným aj napriek tomu, že fotky si dnes už vie spraviť takmer každý. No nie každý sa tomu venuje profesionálne a vie to dotiahnuť do dokonalosti. My sme sa o takomto fotení porozprávali s Majkou Domanovou, šťastnou mamičkou troch chlapcov a profesionálnou fotografkou. Ako mama prvorodeného dieťaťa viem, že fotiek dieťaťa nikdy nie je dosť. Aj vy ste sa takto dostali k foteniu alebo za tým bolo niečo celkom iné? [caption id="attachment_22230" align="alignleft" width="375"] Zdroj: Mária Domanová[/caption] Áno, začalo to „nudou“ na materskej s prvými dvoma synmi. Najprv mi ukradli obyčajný foťák na kúpalisku, kde sme boli ako rodinka s deťmi a potom manžel kúpil zrkadlovku a... bola som „V TOM“ Už  to malo rýchly spád, začala som fotiť všetkých a všade a po roku som si za veľkej podpory manžela prenajala priestory a otvorila živnosť. Bez neho by som toto možno nerobila nikdy. Keďže máte troch krásnych chlapcov, predpokladám, že fotíte stále. Beriete si aj nejakú dovolenku?  Ak máte na mysli fotenie mojich chlapcov, tak to nie. Obuvník chodí predsa bosý. Doma foťák nevyťahujem často, fotím mobilovky ako každý. Raz za mesiac som do roka fotila svojho krpca – aby sme mali pamiatku – to som ho vzala von či do ateliéru a pofotila aj s bratmi, ale inak to nepreháňam.

Ako, kedy, čo priniesť?

Odkedy je vhodné fotenie novorodencov?  Novorodenecké fotenie sa ideálne fotí v 7-14 dňoch života bábätka, potom je to už ťažšie a ťažšie. Vystreľujú mu nožičky a ručičky pri každom pohybe, viac nespí ako spí, utekajú mu očká (čo je normálne v tomto období), takže naozaj je treba si ustrážiť tých 7-14 dní. Určite odporúčam novorodenecké fotenie dohodnúť ešte počas tehotenstva, aby fotograf rátal s tým, že sa ozvete a bude vás mať kam dať. [caption id="attachment_22232" align="alignright" width="385"] Zdroj: Mária Domanová[/caption] Čo by som ako rodič mala vedieť vopred?  Hlavne by ste mala byť stotožnená s tým, že áno, chcem takéto fotky a je mi jasné, že fotograf bude s mojim dieťatkom manipulovať. To, že mám tri detičky je pre mňa veľká výhoda, sama by som asi nezverila svojho štuplíka fotografovi, ktorý nemá žiadne skúsenosti s detičkami alebo nemá svoje vlastné. Ďalej si treba zistiť cenu fotenia a pýtať sa na všetko, čo ma zaujíma ešte pred fotením. Čo by som si so sebou mala priniesť?  Rodičia, ktorí sa rozhodnú pre novorodenecké fotenie si hlavne musia priniesť úsmev a pohodu, to im vždy píšem. Nikam sa neponáhľať a nemať z fotenia stres. Treba si priniesť základné veci pre potreby dieťatka - plienky, prebaľovaciu podložku, látkovú plienku, ak je na umelom mlieku tak určite aspoň dve dávky, čajík, pre seba pitie, pokojne niečo pod zub a cumlík- niekedy pomôže aj ten, aj keď ho dieťatko nepoužíva.  Ako dlho trvá fotenie?  Trvanie fotenia fakt závisí od dieťatka/detí. Ak sa bavíme o novorodeneckom fotení, trvá cca od 1,5 hodiny do tých 3,5 hodín. Toto je v trvaní najdlhšie fotenie. Ten čas sa nevenuje všetok foteniu, rozprávame sa kým dieťatko papá, prípadne ak uspávame, chystám košík či kožušinky na fotenie.. taká pohodička. Najdlhšie som fotila novorodenca 4,5 hodiny. Fotenie väčších detičiek – 4 mesiace a vyššie už fakt závisí na deťoch, ak vidím, že majú toho po pol hodine dosť, ukončíme fotenie, nemá to význam, menšie deti sa skôr unavia. Priemerné fotenie trvá cca 1 hodinu. [caption id="attachment_22229" align="alignright" width="372"] Zdroj: Mária Domanová[/caption]

Musím hovoriť nie

Povedali ste niekedy NIE na fotenie? Či už kvôli času alebo veku dieťaťa? Samozrejme, aj z časového dôvodu som sa naučila hovoriť nie, bohužiaľ nedá sa vyhovieť všetkým, keďže fotievam momentálne len poobedia, keď je manžel s deťmi alebo víkendy. Takisto hovorím nie, alebo sa aspoň snažím presvedčiť o neskorší termín rodičov, ktorí sa hlásia s mesačným bábätkom, prípadne dvojmesačným... nepoviem že je to nefotiteľné obdobie, ale vyhýbam sa tomuto obdobiu a objednávam potom už radšej 4 mesačné detičky, ktoré sú na brušku spokojné a reagujú na zvuky či rodičov. Zvyknú vám rodičia do roboty „kecať“? Alebo prácu nechávajú čisto na Vás? Áno, väčšinou nechávajú úplne celé fotenie v mojej réžii, prípadne ak sa im zapáči nejaká rekvizita a chcú ju použiť, tak ma požiadajú. Nemám s tým problém. [caption id="attachment_22228" align="alignleft" width="200"] Mária s Adamkom (zdroj: Mária Domanová)[/caption] Určite čakáte túto otázku - aké trapasy ste počas takýchto fotení zažili?  Pre maminky, ktoré prídu na fotenie s bábätkom je trapas aj to, keď sa vyciká či vykaká do mojich vecí, ale to je normálne. Vždy sa zasmejeme, poviem im, že to je normálne, čakám, že aspoň polovicu vecí označkuje, aj tak to treba oprať. Ja som v tomto pohoďáčka, operieme a ideme ďalej, to je to najmenej. Sú aj rodičia, ktorý od vás chceli niečo, čo ste im nevedeli splniť, alebo naopak ste chceli vy niečo odfotiť a rodičia sa nedali nahovoriť? Rodičia väčšinou nemajú problém a sú v 95% radi, keď im poviem čo a ako - ako sa postaviť, ako chytiť dieťatko, kam pozerať.. Nesplním akurát požiadavku dať im neupravené zábery, tie z rúk nedávam. Na ktorú fotku ste najviac pyšná a prečo? Som pyšná na viac fotiek, ale určite nie na všetky. Vždy je čo zlepšovať. Ja som na seba dosť kritická. Najviac ma tešia fotky, z ktorých ide emócia, prípadne sú niečím výnimočnejšie ako tie ostatné.