Enuréza u detí: Ako sa správne popasovať s nočným pomočovaním?

Enuréza u detí: Ako sa správne popasovať s nočným pomočovaním?>
Meníte počas noci pocikané pyžamo a premočené plachty aj napriek tomu, že máte doma 5 ročné dieťa? Tento problém sa môže s vekom stratiť, no môže aj pretrvať. Preto by sme pred týmto problémom nemali zatvárať oči, dieťa by sme ale nemali ani trestať či zosmiešňovať ho.

Kedy máme skutočný problém?

Nočné pocikávanie, tiež známe ako nočná enuréza, je nekontrolovateľný únik moču počas spánku. „Nejde o prirodzený jav, predovšetkým, ak trvá aj po 5. roku života. Vôbec nie je hanbou navštíviť pediatra či špecialistu, ktorý nastaví liečbu a problém s 80 až 90-percentnou úspešnosťou vyrieši,“ povedala detská nefrologička z DFNsP v Bratislave Andrea Černianska. „Nočné pocikávanie môže mať viacero príčin. Musíme ich definovať a podľa nich zvoliť individuálny prístup k riešeniu,“ vysvetlila.

Čo pomôže?

Základom liečby je správny pitný režim a rodinné prostredie bez stresu. Naučte svoje dieťa piť menej, ale častejšie. Dôležité je naučiť ho nezadržovať močenie. Kdekoľvek behom dňa začne cítiť potrebu ísť na toaletu, mal by spraviť čo najrýchlejšie. Dostatok tekutín by dieťa malo piť najmä dopoludnia a poobede. Maximálne ale do piatej poobede. Zvládnuť by malo aspoň 6 až 8 pohárov vody. Po piatej by to malo byť menej, najviac ale 120 ml.

  • Nerozptyľujte sa
Existujú aj iné finty, ktoré stoja za skúšku. Močiť by malo dieťa pomaly, uvoľnene. Nemusí sa ponáhľať. Taktiež je dobré nechať dieťa vymočiť pred spánkom. Práve v tom čase by sa deti nemali príliš rozptylovať. Myslíme tým činnosť ako pozeranie televízie, počítač alebo rozprávky. Čo sa týka jedálničku – slané, korenené a sladké pokrmy zvyšujú pocit smädu. Tieto pokrmy dovoľte deťom skôr počas dňa. Večer im povedzte rázne nie.
  • A čo násilné prebúdzanie?
Jednou zo známych metód je aj umelé nočné prebúdzanie detí. Musíme ale povedať, že to nie je príliš najšetrnejšia metóda. Až 60% mamičiek, ktorých detí sa v noci pomočujú, ich umelo budí po dvoch či troch hodinách spánku, aby ich odniesli na záchod. Áno, vyprázdni sa tak močový mechúr a zamedzí sa pocikaniu postele. Preruší sa aj hlboký detský spánok. A všetci dobre vieme, že nepretržitý celonočný spánok ide ruka v ruke so zdravým vývojom dieťaťa. Rozospaté dieťa tak neodlíši močenie do postele od močenia na záchode. Zároveň má pocit nenormálnosti. Preto by ste túto metódu mali dobre zvážiť. 2141081_dry_nites_boys_2D_LR.O
  • Suchá noc – pokojná noc
Zrejme ste už vyskúšali všetko. Navštívili ste lekára, dodržujete pitný režim...no bezúspešne. Praktickou pomôckou pre vás sú naťahovacie plienkové nohavičky. V mnohých západných zemiach sú populárne a zdá sa, že si svoju cestu pomaly razia aj do našich domácností. Veľmi účinnými sú nohavičky Dry Nites, ktoré môžu používať aj deti ťažšie ako 20 kg. Majú vysokú savosť, takže sú schopné absorbovať väčšie množstvo moču. Zároveň vyzerajú ako bežná spodná bielizeň, takže sa drobci nemusia zbytočne trápiť a hanbiť. Nikto jeho súčasný problém neodhalí. Je to forma, ako dopriať nie len sebe, ale aj svojmu drobcovi nerušený nočný spánok.

Odborná pomoc

Ak problém s pomočovaním pretrváva, je potrebné ho riešiť odborne. Otvorene si s dieťaťom pohovorte. Choďte s ním za pediatrom, prípadne psychológom. Nekárajte ho. Tým by sa problém zhoršil. Naopak. Pochváľte ho, najmä ak má za sebou suchú noc. Motivujte ho. Podporte ho v názore, že pomočovanie prejde. Počet detí s nočnou enurézou nie je zanedbateľný. Odhaduje sa, že na Slovensku trpí nočným pocikávaním zhruba 40-tisíc 5-ročných a starších detí. Bez lekárskej pomoci z pocikávania „vyrastú“ maximálne dve z desiatich. „Deti sa automaticky vylučujú zo spoločnosti, boja sa prespávať u kamarátov, chodiť na prázdniny k rodine, či na  školské výlety. Úspešná diagnóza a liečba zmierňuje dennú záťaž dieťaťa, zlepšuje jeho denný výkon a školský prospech,“ uviedla Andrea Černianska. Najnovšie štúdie jasne dokazujú výrazné zlepšenie psychického stavu, priestorovej pamäti a školských výsledkov vyliečených detí.

Vedeli ste, že...?

Svetový deň enurézy (nočného pomočovania), pripadá na 25.novembra. Vtedy totiž oslavuje svoj sviatok Svätá Kataríny, patrónka enuretikov. Autorom textu je redaktorka blog.feedo.sk, zdroj informácií pochádza z tlačovej správy Iniciatívy Suchá postieľka.