Čo je to "zlatá hodinka"?

Čo je to "zlatá hodinka"?>

Vedci dlho skúmali správanie novonarodených detí a došli k záveru, že počas prvých 90 minút po narodení u nich môžeme pozorovať úžasné schopnosti, ktoré sa po tejto krátkej chvíli stratia. Samozrejme podmienkou je, aby sa dieťa narodilo donosené, prirodzenou cestou a bez použitia sedatív.

Ťapeme

Môže to znieť zvláštne, ale jedným z najdôležitejších reflexov zdravého novorodenca je "chôdza", ktorú nacvičovalo celú dobu v mamičkinom bruchu. "Krôčiky" si môžete všimnúť, keď chytíte dieťa za ručičky a uvediete ho do vzpriamenej polohy. V tej chvíli začne striedavo dvíhať nožičky a "chodiť".

V skutočnosti o chôdzu samozrejme nejde. Význam tohto pohybu je iný. Týmto spôsobom sa bábätko, po priložení na mamičkine nahé telo, začne odrážať nožičkami a plaziť sa po bruchu k prsiam. Zároveň tak masíruje mamičke bruško a pomáha vypudzovať placentu z maternice. Celá fáza 90-tich minút po pôrode je veľmi intímna záležitosť a mala by byť čo najmenej narušovaná. Uľahčuje prechod dieťatka z maternice na svet, stabilizuje jeho srdcový rytmus, telesné teploty a dýchanie.

Z očí do očí

Ak je všetko v poriadku a dieťa môže prvých 90 minút svojho života stráviť s matkou, len vo veľmi výnimočných prípadoch ho budete počuť plakať. Bábätko je za týchto podmienok v tzv. pokojnej bdelosti. Má doširoka otvorené oči a takmer sa nepohybuje. V tomto pokojnom stave dokáže bábätko vydržať asi hodinu a pol. Je uvoľnené a sústredené. Vyhľadáva pohľad z očí do očí. Pre oboch, matku aj dieťa, je to nezabudnuteľný zážitok.

Mami, si to ty?

Ak je novonarodenému bábätku umožnené počas prvých desiatich až pätnástich minút svojho života pozrieť mamičke do očí, je schopné ju za štyri hodiny rozoznať od tvárí ostatných žien. Krátko po pôrode je tiež schopné rozoznať aj hlas svojich rodičov. Hlas matky rozozná od hlasu cudzích žien na 95%, hlas otca na 80%.

Zlatá hodinka: Pripútanie

Položenie čerstvo narodeného bábätka na hruď mamičky má obrovský význam pre nadviazanie vzájomného citového vzťahu. Vďaka nemu sa môžu "zoznámiť". Dieťa sa adaptuje a vznikne láska na prvý pohľad, ktorá sa bude naďalej rozvíjať. Ide o úplne výnimočnú, mimoriadnu a nesmierne krehkú, neopísateľne intímnu chvíľku, kedy sú matka a dieťa spojení tak, ako už nikdy nebudú.

Mamička ani čerstvo narodené dieťatko nie sú vývojovo pripravení na to, aby boli po deviatich mesiacoch, strávených spolu, razom zbavení vzájomného kontaktu. Navyše pôrod nie je náročný len pre matku, ale aj pre dieťa, pre ktoré predstavuje obrovský šok. Preto je akýkoľvek zásah do "zlatej hodiny" po pôrode na škodu. Samozrejme pokiaľ nejde o život zachraňujúci zásah.

Len málo budúcich mamičiek to vie, ale máte možnosť personál požiadať, aby vám bolo toto "pripútanie" umožnené.

Na Slovensku neexistuje žiadny zákon ani predpis, ktorý by nariaďoval oddelenie dieťaťa od matky za účelom iného zásahu, ako je záchrana života dieťaťa alebo mamičky. Informujte sa v pôrodnici ešte pred pôrodom. Ak vám to nebudú ochotní umožniť, poobzerajte sa inde.