Čistíme noštek a ušká. Striháme nechtíky

Čistíme noštek a ušká. Striháme nechtíky>
Keď sa človek pozrie, na to malé stvorenie, bojí sa, aby mu neublížil. Niet sa ale čoho báť. Ak sa o svoje dieťa staráte s láskou, nemôžete mu ublížiť. Poradíme vám, ako čistiť detský noštek a ušká tak, aby ste dieťatku neuškodili. Pomôžeme vám tiež so strihaním malých detských nechtíkov!

Čistíme noštek

Nie je nutné ho čistiť pravidelne, len keď je to potrebné. Nepoužívajte vatu, pretože v nošteku zostane veľa chĺpkov, ktoré môžu dieťa dráždiť. Vhodná je buničina, gáza alebo vatové tyčinky.
  1. Vezmite buničinový štvorček a zrolujte ho.
  2. Štvorčekmi môžete noštek ľahko vyčistiť.
  3. Dieťa držte zozadu za hlavičku a jemne noštek čistite. Nechoďte v nošteku príliš hlboko. Toto čistenie nie je vhodné pri nádche.
  4. Na čistenie môžete využiť aj vatovú tyčinku. Vyberajte však len takú, ktorá je špeciálne určená na starostlivosť o deti. Spoznáte ju podľa toho, že je na konci zosilnená, aby sa zamedzilo hlbšiemu priechodu do uší či nošteka.

Čistíme ušká

Stačí po kúpaní ušká vysušiť opatrne osuškou, aby ste dieťaťu neporanili vonkajší zvukovod. Čistenie ušiek nie je práve najobľúbenejšiou činnosťou bábätiek. Môžu sa ošívať či šklbať. Dajte preto dobrý pozor. Odstraňovanie vody a ušného mazu je bežnou súčasťou hygieny. Majte však na pamäti, že detské uško je veľmi citlivý orgán.
  1. Na čistenie ušiek je najvhodnejšie používať buničinové štvorčeky. Jeden utrhnite a preložte ho na polovicu.
  2. Potom preložte jeden jeho roh smerom doprostred, ako keby ste skladali napr. lastovičku. Protiľahlé konce spojte.
  3. Zložený štvorček vložte dieťaťu do uška len na okraj a vytrite vodu po kúpaní. Nechoďte nižšie do uška.
  4. Rovnako ako pri starostlivosti o noštek, môžete aj v tomto prípade použiť špeciálne vatové tyčinky.
isifa-153934046

Striháme nechtíky

Počas prvých dní doma nie je zvyčajne potrebné nechtíky strihať. Neskôr už áno. Dohliadnite na to, aby nechtíky neboli príliš dlhé. Dieťa by sa poškriabať nemalo, pretože sú ešte mäkké a ľahko sa lámu. Nechtíky strihajte podľa tvaru špičiek prstíkov. Nechty na nožičkách zastrihujte rovno, aby postranné konce nemohli zarásť do kože. Pozor si dávajte na kožičku pod nechtom. Spočiatku nie je zreteľná a môžete tak dieťa ľahko poraniť. Pri strihaní preto ponechajte kúsok bielej nechtovej platničky.
  1. Ak je vaše bábätko pokojnejšie, položte si ho na kolená a začnite opatrne nechtíky strihať. Berte postupne jeden prstík po druhom a neponáhľajte sa.
  2. Používajte len špeciálne nožničky určené pre deti. Na koncoch sú zaoblené, aby nedošlo k poraneniu. Prípadne môžete použiť aj špeciálne klieštiky.