S deťmi na bicykloch a na čo nezabudnúť

S deťmi na bicykloch a na čo nezabudnúť>
Patríte aj vy medzi rodičov, ktorí chcú tráviť s vašimi deťmi čo najviac času v prírode? Chcete v nich podporovať prirodzený vzťah k športu už od mala? Jedným z riešením je vziať ich na bicykel. Spoločné bicyklovanie je ideálna rodinná aktivita, no treba pri nej myslieť aj na bezpečnosť, pohodlie a kvalitu zážitku. V nasledujúcich riadkoch vám ponúkame niekoľko tipov, načo pri pobyte na dvojkolesových tátošoch netreba zabúdať.

Prilby pre najmenších, ich bezpečnosť je na prvom mieste

Prilba je základným bezpečnostným prvkom pri jazde na bicykli. Netýka však len detí, ale aj nás dospelých. Naučiť deti na jej nosenie by preto malo byť samozrejmosťou. Jej výhody sú nesporné: pri náraze alebo prudkom strete s prekážkou dokáže absorbovať veľkú časť energie a tým podstatne znižuje riziko zranenia. Taktiež zabraňuje fyzickému stretu hlavy s tvrdými a ostrými predmetmi alebo pri páde so zemou, chodníkom či iným nebezpečenstvom. Nie je však prilba ako prilba! Pri jej výbere buďte obozretní a hľadajte takú, ktorá spĺňa bezpečnostné kritéria. Pozerajte tiež na správnu veľkosť a nekupujte prilbu do „budúcnosti“. Tá by bola teraz bola dieťaťu veľká a v krízovej situácii by hrozilo jej samovoľné zosunutie z hlavy.

Dobrá rada nad zlato:

  • Ak sa vám prilba zdá ľahká, nemusíte sa ničoho obávať, hmotnosť nesúvisí s pevnosťou, je naopak veľkým plusom pre pohodlie.
  • Pre deti sú skvelou voľbou prilby Melon, konkrétne v prevedení XXS, ktoré ponúkajú ideálny pomer pevnosti, pohodlia a používania.
  • Kvalitu prilby spoznáte aj podľa optimálneho stavu ventilácie, pevného uchopenia a ľahkého materiálu s vynikajúcou odolnosťou.
Náš tip Kúpte deťom prilbu, ktorá ich bude „baviť.“ Čiže peknú tvarovo, farebnú, prípadne s nálepkami, alebo inými doplnkami. Jednoducho prilbu, ktorú budú nosiť s radosťou. Spomínaná značka Melon je ideálnym príkladom!

Detské cyklosedačky? Dobrodružstvo môže začať

Sedačky na bicykel delíme podľa toho, či sa umiestňujú pred dospelého cyklistu alebo sa upevňujú za jeho chrbtom. Výhodou prednej je bližší kontakt rodiča s dieťaťom, keď má rodič všetko na očiach. Zadné umiestnenie je lepšie pre celkovú stabilitu. Cyklosedačky majú niekoľko kategórií podľa váhy a veku dieťaťa. Najmenšie deti, ktoré sa môžu v sedačkách voziť, by nemali mať menej ako 9 mesiacov. Pri výberu tej najvhodnejšej urobíte najlepšie, ak na nákup zoberie vášho potomka a kúpite ju jemu priamo na mieru. Veľkosť je dôležitá nielen pre pohodlie malého pasažiera, ale tiež pre jeho bezpečnosť. V malej sedačke by sa necítil komfortne a vo veľkej by mohol byť problém so správnym zapnutím bezpečnostných pásov, ktoré môžu byť voľné.

Dobrá rada nad zlato:

  • Štandardné uchytenie sedačky nemusí vyhovovať na každý druh bicykla. Ak napríklad vlastníte MTB bike, budete zrejme potrebovať adaptér.
  • Značka Urban Iki je príkladom sedačiek, či už dopredu alebo dozadu, ktoré ponúkajú bezpečnosť, pohodlie a jednoduchú a rýchlu montáž.
  • Viete ich použiť na klasické bicykle aj elektrobicykle, výrobca má v ponuke aj špeciálne sedadlá pre deti od 5 do 10 rokov.
Náš tip Pri kúpe sedačky zvážte zakúpenie rôznych praktických doplnkov. Napríklad predného skla, ktoré zabráni drobným kamenčekom a hmyzu prísť do kontaktu s dieťaťom. Pri najmenších deťoch skúste pre ich lepšiu stabilitu prídavné držadlo na predné rukoväte.

Zmena počasia

Vždy keď idete na výlet do prírody, myslite na možnú zmenu počasia. Majte zo sebou pláštenku pre každého člena rodiny, ale aj pre cyklovozík. Nezabudnite si pribaliť aj teplejšie a ideálne nepremokavé oblečenie. Ak bežne nenosíte čapicu alebo klobúk, v tomto prípade urobte výnimku. Dobrá pokrývka hlavy ochráni pred dažďom aj pred horúcimi letnými lúčmi.

Dobrá rada nad zlato:

  • Pri pláštenkách poznáme aj jednorázovky. Sú lacné, ľahko skladovateľné, ale je veľká pravdepodobnosť, že vám dlho nevydržia. Ako alternatíva to však stačí.
  • Pri hornom oblečení dbajte na to, aby bolo nepremokavé, najlepšie vode odolné a s dostatočným vodným stĺpcom. Niekedy stačí aj 3000 g/m²/24hod, ale ak môžete, voľte radšej vyššie čísla.
Náš tip Pri kúpe nevyberajte len podľa značky. Na našom trhu existuje veľa výrobkov od výrobcov, ktorí nie sú úplne známi, ale ich výrobky sú vysokej kvality a za prijateľnejšie ceny. Pred kúpou odporúčame spraviť si prehľad tých, ktoré sú najpredávanejšie.

Jedlo a pitný režim

Pri menších deťom netreba zabúdať na stravovanie. Hoci pravdepodobne budete mať v pláne zastávku v miestnom hostinci, nikdy neviete, čo sa po ceste môže stať. Preto majte vždy pri sebe nejakú zdravú drobnosť, ideálne ovocie, ktorým rýchlo nasýtite hladné krky. Pri ovocí treba myslieť aj na to, že niektoré druhy sú mäkké a môžu sa vám v batohu stlačiť či inak poškodiť. Ideálne sú dostatočne tvrdé jablká. Dostatok tekutín je predovšetkým v lete alfa omega skvelého výletu. Majte vždy pri sebe dostatok vhodného pitia, ideálne sú minerálka alebo čistá voda. Pri prechádzkach na jeseň alebo v zime poteší premrznutý organizmus horúci čaj v termoske.

Dobrá rada nad zlato:

  • Opatrný treba byť pri sladkostiach, dobre si pozrite, čo balíte. Mať roztopenú čokoládu alebo rozdrvený keksík v ruksaku nie je práve to, čo chcete na výlete riešiť.
  • Pri jedle aj pri pití vyskúšajte rôzne energetické tyčinky alebo nápoje. Okrem toho, že dobre chutia, rýchlo dodajú telu potrebnú energiu na bezproblémové zvládnutie každej trasy. Nie sú ale vhodné pre najmenšie deti.
Náš tip Myslite vždy na ekológiu a obaly nevyhadzujte hocikde. Všetky si ich odkladajte do jedného na to určeného obalu a vyhoďte ich spoločne až po skončení výletu. Nič vás to nestojí, ale dobrý pocit je nenahraditeľný. Navyše takto vychováte svoje deti aj k úcte k prírode.

Opaľovací krém

Nielen v lete sa môžete pri pobyte v prírode neželane opáliť. Niekedy je potrebné natrieť sa hneď, inokedy majte vhodný opaľovací krém pre každý prípad zo sebou. Pre deťoch majte na mysli potrebu vyššieho opaľovacieho faktoru, v tomto prípade zbytočne neriskujte a voľte faktor 50 alebo 50 +.

Dobrá rada nad zlato:

  • Najmä pri najmenších deťoch myslite na to, že ich pokožka je citlivá. Preto si riadne preštudujte aký opaľovací krém používate a či je naozaj vhodný pre kožu vášho dieťaťa, predovšetkým ak ide o svetlý druh kože.
  • Myslite tiež na to, že intenzita slnečného žiarenia je rôzna. Inak na vašu aj detskú pleť pôsobí slnko na horách a inak v lese.
Náš tip Ak vyvíjate zvýšenú pohybovú aktivitu, potíte sa. Krém nemusí byť až tak efektívny a treba sa natierať častejšie. Dôvod? Ochranný film vytvorený krémom sa obnoví a vaša pokožka bude dostatočne dlho chránená.

Cyklovozíky sú záruka pohodlia a bezpečnosti

Existujú dva druhy cyklovozíkov: pre 1 alebo pre 2 deti. Voziť sa v nich môžu deti od 9 mesiacov do približne 6 rokov. Pre najmenšie deti sú určené miminkovníky, v ktorých sa dajú bezpečne pripútať aj tie najmenšie ratolesti. Cyklovozík však môžete využiť nielen na ťahanie za bicyklom, ale ho tiež môžete tlačiť pri korčuľovaní alebo behaní. Niektoré druhy sa predávajú aj ako náhrady za kočík. Základom je, aby mali obuté nafukovacie kolesá a vo výbave spoľahlivé brzdy. Skontrolujte tiež bezpečnostné prvky, čiže reflexné plochy, fólie, odrazové sklíčka alebo vlajku, vďaka ktorej budete viditeľný aj z väčšej vzdialenosti. Pri kúpe si tiež overte, či je pripojenie cyklovozíka bezproblémové, rýchle a predovšetkým bezpečné.

Dobrá rada nad zlato:

  • Pri výbere cyklovozíka pozerajte na kvalitu prevedenia, stabilitu, pohodlie, bezpečnostnú výbavu a v neposlednom rade na doplnky.
  • Cyklovozíky Taxxi splnia všetky tieto nároky, výrobca má vo svojej ponuke modely pre 1 aj pre 2 deti, všetky majú veľké okná pre maximálny zážitok.
  • Samozrejmosťou je dostatočný batožinový priestor, čo sa bude hodiť na každý výlet, niektoré typy tejto značky majú priestor až 40 litrov.
Náš tip K výbave je možnosť dokúpiť zopár skvelých doplnkov. Sú to napríklad clony na okná, pláštenka, alebo praktický organizér a nosič na fľašky, ktorý oceníte najmä pri tlačení. Práve dostatočný batožinový priestor je pre doplnky dôležitý!