Očkovanie detí pred dovolenkou do zahraničia. Na čo myslieť?

Očkovanie detí pred dovolenkou do zahraničia. Na čo myslieť?>
Očkovanie detí je dnes veľmi pretriasanou témou. Najmä spoza Atlantického oceánu sa k nám dostávajú správy o rodičoch, ktorí odmietajú vakcíny pre svoje ratolesti. Na Slovensku je však očkovanie detí stále povinné a kto sa toho nedrží, porušuje zákon. Jednoduché ako facka. Špecifickou oblasťou je však očkovanie detí pred dovolenkou v cudzine. Dôležité je najmä to, kam sa chystáte vycestovať. Rôzne krajiny totiž predstavujú iné potenciálne zdravotné rizika pre človeka a najmä deti, ktoré ešte nemajú naplno rozvinutú imunitu. Myslíme tým predovšetkým štáty mimo Európy a tzv. západného sveta. Ak nič nezanedbáte, môžete si trúfnuť ísť s deťmi hoci aj na Bali. Pripravili sme si pre vás niekoľko odporúčaní týkajúcich sa očkovania detí pred dovolenkou v cudzine.

O očkovaní vo všeobecnosti

Predtým, než sa budeme venovať potenciálnym rizikám na cestách a očkovaniam, spomeňme si zopár základných rád. Ide o všeobecné odporúčania, na ktoré by ste mali dbať ešte pred samotným odchodom na dovolenku, ale aj počas nej. V prvom rade sa uistite, že vaše dieťa má všetky očkovania, ktoré vo svojom veku nevyhnutne musí mať. Táto povinnosť je legislatívne daná, konkrétne ju upravujú zákony č. 355/2007, č. 577/2004, č. 48/2002 Z.z. a zákon č. 300/2005 Trestného zákonníka, a vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 a č. 273/1010 Z.z. Ide o očkovania proti chorobám ako záškrt, čierny kašeľ, hepatitída typu B, tetanus, pneumokokové ochorenia, detská obrna, resp. osýpky, mumps, ružienka – v závislosti od veku dieťaťa. Pamätajte, že očkovanie patrí medzi najspoľahlivejšie preventívne opatrenia vo vzťahu k ľudskému zdraviu. Chránite ním nielen svoje dieťa a seba, ale aj ostatných. Riziko chorôb, ktoré kedysi zabíjali celé mestá a regióny, dnes dokážete eliminovať vpichom ihly.

Z dovolenky si nemusíte priviesť len suveníry

V porovnaní s dospelými sú deti náchylnejšie na rôzne ochorenia. Aj to je jeden z dôvodov, prečo by ste určite mali zvážiť očkovanie pred dovolenkou. O to viac, ak váš potomok trpí chronickými zdravotnými problémami, užíva lieky, prípadne má oslabenú imunitu. Tu je potrebné spomenúť, že deťom do pol roka života sa neodporúča cestovať vôbec, prípadne iba na veľmi krátke vzdialenosti.

Ktoré očkovania by ste mali zvážiť pred cestou za hranice:

 Chrípka – toto ochorenie predstavuje hrozbu najmä počas zimy. Číha však aj v exotických krajinách, nakoľko si ho tam so sebou mohol niekto priniesť. Deti jeho priebeh môžu znášať horšie, čo môže dovolenku výrazne skomplikovať, preto je vakcinácia viac než odporúčaná. A to nielen pred cestou do cudziny.  Brušný týfus – kontaminované potraviny a voda, to sú najčastejšie zdroje tohto ochorenia, známeho aj ako črevná horúčka. Jeho príznakmi sú vysoká telesná teplota, bolesti hlavy a žalúdka, zvýšená únava, prípadne zápcha. Vyskytuje sa predovšetkým v krajinách so slabšou kontrolou kvality potravín, napr. Vietnam, India, Thajsko, štáty Strednej a Južnej Ameriky a Afriky. Vakcína je dostupná pre deti staršie než dva roky a ochrana trvá 3 roky.  Kliešťová encefalitída – toto ochorenie, zasahujúce nervovú sústavu, svaly a kĺby, má pomalý a nenápadný nástup. V extrémnych prípadoch má však celoživotné následky. Očkovať je možné deti od jedného roku života. Infikovaná kliešte sa môžu nachádzať prakticky všade, kde je nejaký hustejší porast. Vrátane prakticky celej Európy.  Cholera – aj v tomto prípade sú zdrojom nákazy predovšetkým potraviny a voda nakazené baktériami. Toto veľmi nebezpečné ochorenie sa môže skončiť až smrťou, preto je potrebné brať prevenciu a liečbu mimoriadne vážne. Cholera je typická pre krajiny tretieho sveta, v poslednej dobe sa však vyskytli aj ojedinelé prípady v dovolenkových destináciách severnej Afriky (Alžírsko, Tunisko, Egypt). Očkovať je možné deti staršie než dva roky. Toto sú najčastejšie ochorenia, ktoré môžu v zahraničí ohroziť vás a vaše deti. Lekári často odporúčajú aj vakcínu proti besnote, žltej zimnici, či hepatitíde typu B.

Rady na záver

Aj keď je očkovanie veľmi účinnou formou prevencie, chrániť sa môžete aj inými spôsobmi. Prejdime si ich v bodoch:
  • O dovolenkovej destinácii si čo najviac naštudujte – výskyt chorôb, aktuálnu situáciu v tejto oblasti a bezpečnostnú situáciu. Informácie o potrebách očkovania nájdete na sme.sk v informáciách o danej krajine (viď napr. Seychely)
  • Ostaňte verní overeným dovolenkovým destináciám našincov. Predovšetkým krajinám v Európe, s čo najvyšším kvalitatívnym štandardom poskytovanej zdravotnej starostlivosti a kvality potravín.
  • Pred odcestovaním sa poraďte so svojím lekárom, opýtajte sa ho na odporúčané očkovania a všeobecné rady.
  • Pite iba balenú vodu, jedzte iba v spoľahlivých reštauráciách. V krajinách tretieho sveta a pri pochybnostiach ohľadom kvality potravy sa vyhýbajte pouličným predajcom.
  • Nevyhľadávajte davy ľudí a frekventované miesta. S rastúcim počtom hláv stúpa aj možnosť nákazy.
  • Dôkladne zvážte, či aktuálny a dlhodobý zdravotný stav vášho dieťaťa vôbec umožňujú cestu do zahraničia. Berte do úvahy užívané lieky, imunitu, nedávno prekonané ochorenia.