Ideme na prvú vychádzku: Čo si oblečieme?

Ideme na prvú vychádzku: Čo si oblečieme?>

Ešte tehotné ste zháňali veselé a nápadité oblečky pre svoje nenarodené zlatíčko. Lenže teraz, keď máte toho toho hyperaktívneho drobčeka pred sebou, neviete si zrazu rady. Čo mu obliecť, aby mu nebolo teplo alebo zima? A hlavne, kedy s ním vôbec vyraziť prvýkrát von?

Hneď v úvode je dôležité povedať, že novonarodené deti nemajú vyvinutú tzv. termoreguláciu, preto u nich môže veľmi ľahko dôjsť k prehriatiu. Pozorne preto vyberajte oblečenie a zbytočne dieťa nenavliekajte do niekoľkých vrstiev. Snažte sa riadiť nasledovným pravidlom: Ak máte na sebe tričko s krátkym rukávom, oblečte dieťaťu tričko s dlhým. Ak máte na sebe tričko s dlhým rukávom, potom dieťaťu oblečte dvoje dlhé rukávy - tričko a mikinu. Jednoducho povedané, vždy dávajte dieťaťu o jednu vrstvu viac ako dospelému.

Prehriatie bábätka

Prehriate dieťa je mrzuté a plače. Ak je nielen navlečené do mnohých vrstiev oblečenia, ale je navyše v prekúrenej a nevetranej miestnosti, môže mať dokonca aj mierne zvýšenú teplotu. V dôsledku nadmerného obliekania sa môžu na pokožke dieťatka vytvoriť drobné červené pupienky tzv. potničky. Najčastejšie sa objavujú v oblasti tváričky, na krku a hrudníku. Ak si, naopak, nie ste istá, či je bábätko dostatočne oblečené, siahnite mu na čielko, vonku v kočiari aj na zátylok. Musí byť vždy teplé. Dojčatá môžu mať studené ruky, nôžky, uši a nos. Neznamená to však, že je im zima.

Ideme na prechádzku

Vôbec prvú prechádzku s bábätkom by ste mali naplánovať podľa počasia. Inverzia, hmla, prílišné horko alebo zima nie sú pre novonarodené bábätká vhodné. Ich pľúca nie sú ešte na takú záťaž pripravené. Ak je dieťa donosené, zdravé a bez akýchkoľvek zdravotných problémov, môžete s ním vyraziť na prechádzku po niekoľkých dňoch po prepustení z pôrodnice. Ideálny je polotieň s mierne teplým ovzduším (jar a jeseň). Pre prvú vychádzku teda vyberajte takú dennú dobu, ktorá bude pre bábätko predstavovať najmenšiu teplotnú záťaž. Ak je sparné leto, voľte podvečerný chládok. V zime zase skoré popoludnie, kedy sú teploty naopak najvyššie. Na jeseň je zas ideálny čas neskoršie doobedu či skoré popoludnie.

Je jasné, že budete potrebovať zariadiť množstvo vecí, nakúpiť a pod. Ale do veku troch mesiacov by ste nemali príliš často navštevovať miesta s veľkou koncentráciou ľudí, ako obchodné domy, supermarkety, tržnice, kaviarne a prostriedky mestskej hromadnej dopravy.

A čo si so sebou pribaliť na vychádzku?

V súčasnej dobe už majú všetky kočíky praktickú tašku na rukoväť riadidiel. Tam si pohodlne zbalíte čisté jednorazové plienky (podľa potreby), bavlnenú plienku, vlhčené obrúsky, jednorazovú prebaľovaciu podložku, náhradné body, a ak nedojčíte, tak fľašku s vlažným mliekom.