Akú farbu očí bude mať naše bábätko?

Akú farbu očí bude mať naše bábätko?>
Je to asi jedna z najčastejších otázok, o ktorej nastávajúci rodičia premýšľajú. Ďalšie sa môžu týkať farby vlasov. Dnes si ale povieme niečo o farbe očí u bábätiek.

Najskôr anatómia

Bábätká s bielou pleťou sa vo väčšine prípadov rodia s tmavo modrými očami. Je to spôsobené tým, že dúhovka (farebná časť oka, ktorá je medzi rohovkou a šošovkou) neobsahuje takmer žiadny tmavý pigment melanín (farbivo). Černošské a ázijské bábätka sa naopak rodia s tmavo hnedými očami.     stavba-oka Farba očí u bábätiek závisí od množstva melanínu, ktorý je v očnej dúhovke. Okrem toho záleží tiež na jeho spôsobe uloženia a na tom, ako sa od neho odráža svetlo, ktoré do oka vstupuje. Melanín je vždy hnedej až hnedočiernej farby. Ak dúhovka obsahuje hnedý pigment (melanín) na prednej i zadnej strane, má hnedú farbu. Ak však obsahuje pigmentu málo alebo tam nie je vôbec, vzniká zelená či modrá farba očí. To je dané tým, že sa svetlo, ktoré na dúhovku dopadá nelomí, ale postupuje ďalej a lomí sa až o šedé vlákna dúhovky. Výsledný odtieň je určený hustotou a usporiadaním týchto vlákien. Oci-dietataLen malému množstvo detí zostane po zvyšok života tak sýto tmavo modrá farba očí, s ktorou sa narodili. Časom sa mení a k tejto zmene väčšinou dôjde medzi 6. a 9. mesiacom veku. Okolo jedného roka by už mala byť farba očí zreteľná a v treťom roku života už je farba konečná. Ako dieťa rastie, sú jeho oči vystavené slnečnému žiareniu. Tým dochádza v dúhovke k produkcii melanínu, ktorý pomaly začne meniť odtieň. Ide o podobný princíp, akým sa vytvára odtieň našej pleti.

Potom genetika

Gény otca a matky sú kľúčové. To však neznamená, že keď máte obaja zelené oči, bude ich mať váš potomok tiež zelené. Niektoré farby sú dominantnejšie ako iné. Napríklad, ak máte vy aj váš partner hnedé oči, je pravdepodobné, že vaše dieťa bude mať oči tiež hnedé, pretože tmavšia farba je dominantnejšia. Zjednodušene povedané, hnedá víťazí nad zelenou a zelená víťazí nad modrou. Avšak existujú aj výnimky. Môžete byť totiž nositeľmi génov pre modré a hnedé oči, ktoré sa môžu zúročiť práve v prípade vášho dieťaťa. Najčastejšími génmi pre farbu očí sú zelená, hnedá, modrá, šedá, svetlo hnedá a všetky ich kombinácie. Môže sa teda stať, že vaše bábätko nebude mať farbu očí ani jedného z vás.

Každé oko inej farby

Výnimočne sa môžu objaviť prípady, keď má dieťa každé oko inej farby. Zvyčajne je príčinou úraz pri pôrode alebo chybný pigmentový vývoj. Ak sa u vášho bábätka objavia dve farby očí, vždy by ho mal vyšetriť lekár, pretože môže ísť o príznak zdravotného problému.

Na záver

V súčasnej dobe pozná lekárska veda na 3 desiatky génov, ktoré môžu výslednú farbu očí ovplyvniť. Síce ju určujú gény, ktoré zdedíme po svojich rodičoch, avšak medzi farbou očí rodičov a farbou očí potomka žiadny presný vzťah byť nemusí. Z genetického hľadiska je to totiž oveľa zložitejšie, než sme si predtým mysleli. Kedysi tradované poučky o možnej farbe očí dieťaťa neplatia a musíme sa nechať prekvapiť. :) Terezka-farba-oci