Ako sa starať o novorodeniatko?

Ako sa starať o novorodeniatko?>

Keď vidíte to malé stvorenie, máte strach, aby ste mu niečo neurobili. V pôrodnici je človek pod dozorom a má pocit, že keby niečo, tak sestra pomôže, poradí, zasiahne... Ale doma? Kde ste odkázaná len sama na seba, prípadne partnera? Nebojte sa, všetko zvládnete- poradíme vám!

Venujte pozornosť starostlivosti o pupok.

Pupočná jazva bola po pôrode ošetrená podviazaním alebo svorkou. Pupočník počas prvých dní zasychá a zhruba okolo 3. - 4. dňa je možné pupočný pahýľ odstrániť. Nemusíte sa báť, dieťa odstránenie necíti a nebolí ho. Na ošetrenie pupku používajte dezinfekčný prostriedok – lieh. Hojace sa jazvu raz denne vyčistite.

Ako často by malo novorodeniatko jesť?

Nemusíme zdôrazňovať, že najlepšie a najvhodnejšie je pre dieťa materské mlieko

Dojčenie by malo prebiehať zhruba 7 – 10-krát za 24 hodín. Doba dojčenia by nemala presiahnuť 30 minút, ale všetko záleží na tom, ako veľmi je bábätko hladné a ako rýchlo, resp. pomaly, papká. Po každom dojčení, resp. kŕmení, by si malo dieťa odgrgnúť. Môže dôjsť aj ku grckaniu. Ak dieťa vyložene nezvracia, iba sa trošku pogrcká, nič sa nedeje.

Koľko plienok by malo počúrať?

Novorodenec s dostatkom tekutín by mal za deň „spotrebovať“ 6 až 8 plienok, stolica by mala byť u dojčených detí približne 3 až 8-krát denne, u nedojčených 1 až 3-krát denne. Tieto údaje berte iba jako orientačné, každé bábätko je iné a nie je treba sa pri každej odchylke znepokojovať.

Prebaľovať by ste bábätko mali pravidelne aj osemkrát za deň, predídete tak prípadným zapareninám. Pokožka novorodenca je veľmi citlivá. Nezabúdajte preto umývať a ošetrovať zadoček a jeho okolie pri každom prebaľovaní.

Ako často je potrebné bábätko umývať?

Mnoho mamičiek umýva bábätko každý deň. To je ale zbytočné. Stačí, keď ho umyjete obdeň, najmä v oblasti krku, podpazušia, na slabinách a všetkých záhyboch telíčka. Nie je nutné používať mydlo ani šampón na vlásky pri každom umývaní, prípravky stačí používať tak 1 - 2krát týždenne. Po kúpaní dieťa dobre usušte. Pokožku môžete ošetriť napr. slnečnicovým olejom, neskôr vhodným krémovým masťovým základom, ktorý sa v pokožke lepšie vstrebe a koža je potom vláčna, jemná a dobre hydratovaná. Olivový olej je nevhodný, pretože kožu dieťaťa vysušuje.

Čo by vás mohlo zaskočiť?

• Jemne červené škvrny v plienke- Novorodeniatko si odbije svoju premiéru zrejme ešte počas pôrodu alebo krátko po ňom. Na ďalšie močenie si počkáte do 24 až 48 hodín. Počas prvých dvoch až troch dní môžete registrovať jemne červené škvrny v plienke. Nebojte, nejde o krv. Tieto škvrny má na svedomí soľ kyseliny močovej, ktorej vylučovanie je v tomto období úplne bežné.

Čierna stolica? -Áno! Čierna stolica je úplne normálna.

Dieťa začne prijímať potravu ústami a čreva sa tak dajú do pohybu. Počas 24 až 48 hodín po pôrode by mala odísť prvá stolica, tzv. „smolka“, ktorá sa nazbierala v črevách dieťaťa počas tehotenstva. Zhruba po týždni by sa mala stolica zmeniť z čiernej na žltú, pripomínajúce miešané vajíčka.

• Tak malé, a už má vyrážky? Druhý deň po pôrode sa niekedy objaví vyrážka (drobné červené kruhovité škvrnky veľkosti šošovice so zažltnutou čiapočkou na vrchole). Ide o tzv. novorodenecké akné. Objavuje sa najčastejšie na tvári a v miestach zaparenia, kde sa oblečenie otiera o kožu. Zmiznúť by mali pomerne rýchlo, ale môžu trvať aj týždeň. Nemusíte sa obávať, liečba nie je nutná.

Grckanie plodovej vody je úplne bežné. Avšak, ak sa vám zdá príliš časté, stupňujúce sa, alebo ak je vo vygrckanom obsahu krv, žlč alebo iná látka, nahláste všetko sestre alebo lekárovi pri vizite.