Ako funguje a kedy použiť monitor dychu u bábätiek ?

Ako funguje a kedy použiť monitor dychu u bábätiek ?>

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) je postrachom každého rodiča. Aj keď je jeho výskyt pomerne zriedkavý, myšlienka, že večer dáte spať zdravé bábätko a ráno sa už nezobudí, je neprijateľná. Našťastie, existuje monitor dychu, vďaka ktorému môžete svojmu drobčekovi poskytnúť prvú pomoc včas. Existuje ich už viacero typov, stačí si len vybrať.

U ktorých detí sú monitory dychu naozaj potrebné?

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat je zriedkavou diagnózou, ročne u nás postihne okolo 20 až 30 detí. Sú to zbytočné úmrtia, ktorým sa dá predísť aj používaním monitoru dychu. Nevieme, čo túto príhodu spôsobuje. Môže postihnúť hociktoré dieťa, ale lekári predsa len vytipovali skupiny bábätiek, u ktorých je riziko väčšie.

Monitor dychu by mal byť určite vo výbave mamičiek, ktorým:

  • bábätko sa narodilo predčasne,
  • malo nízku pôrodnú hmotnosť pod 2 500 gramov,
  • bábätko má zdravotné ťažkosti,
  • SIDS sa vyskytol u niektorého z jeho starších súrodencov.

Je však dobrou pomôckou aj u detí, ktoré majú infekciu dýchacích ciest, ťažkosti s dýchaním, spánkové apnoe, či trpia silným gastroezofágovým refluxom. Odborníci ho odporúčajú aj pri viactorčatách, ak bolo tehotenstvo prenášané a pôrod vyvolávaný lekármi. Rizikovým faktorom je pasívne fajčenie, preto by mali byť monitorované aj bábätká, ktoré žijú s fajčiarmi.

Väčšina úmrtí bábätiek na SIDS sa vyskytne do veku 6 mesiacov, ale isté riziko pretrváva až do 12 mesiacov. Počas prvého roku života dozrieva v nervovom systéme kontrola dýchania, srdcovej činnosti, regulácia telesnej teploty, aj imunitného systému. Monitor dychu preto väčšinou stačí používať len v tomto období.

Ako fungujú monitory dychu?

Monitor dychu sleduje buď pohyby pri dýchaní, alebo monitoruje dieťa na princípe pulzného oxymetra, čiže mu meria pulz a mieru okysličenia krvi. Monitory sa líšia aj spôsobom, akým sú senzory s bábätkom v kontakte.

Najčastejšie používaným typom sú detské monitory dychu vo forme dosky, ktorá sa vkladá do postieľky pod matrac. V tejto skupine nájdete aj certifikované monitory dychu, ktoré sú zároveň aj registrované zdravotnícke pomôcky. Tu radíme monitor dychu Babysencemonitor dychu Nanny od Jablotron.

Niektoré verzie doskových monitorov dychu sú kombinované s detskými pestúnkami. Slúžia na lepšiu kontrolu vášho bábätka, ak sa nachádzate v inej miestnosti ako vaše spiace bábätko. Vybrať si môžete zo zvukových alebo video pestúnok. Výhodou je, že po spustení poplachu viete bábätko okamžite skontrolovať, posluchovo či začne plakať, alebo vizuálne či sa hýbe. Ich široký výber prináša značka monitorov dychu Angelcare.

Bábätko môžete monitorovať aj priamo na jeho telíčku. Vybrať si môžete medzi monitormi dychu vo forme inteligentnej ponožky Owlet Smart Sock, monitoru dychu pripevnenému na nožičke alebo na plienke. Pri týchto verziách odpadá riziko, že bábätko v spánku skĺzne mimo dosahu dosky a monitor spustí falošný poplach. Tieto monitory dychu sú menšie a môžete ich používať aj pri kočíkovaní, alebo počas spánku mimo postieľky.

Na čo treba myslieť pri nákupe monitoru dychu?

Monitor dychu je vhodné mať doma už v deň, keď si prinesiete svojho novorodenca z pôrodnice domov. Pre vás najlepší monitor dychu si vyberiete na základe vašich preferencií a potrieb bábätka.

Pokiaľ sa vaše bábätko narodilo s nízkou pôrodnou hmotnosťou, zvoľte monitor dychu, ktorý môžete používať už od dosiahnutia hmotnosti 1 kg  a to monitor dychu Nanny od Jablotron. Samozrejme, tento monitor dychu môžete pokojne používať do jedného roku dieťaťa nezávisle od jeho hmotnosti.

Pokiaľ sa rozhodnete pre doskový monitor dychu, pred nákupom si skontrolujte maximálnu odporúčanú hrúbku matraca. Takýto typ nemôžete vložiť pod pružinový matrac, ani príliš hrubý matrac. Záleží potom na vás, či zvolíte samotný monitor dychu alebo v kombinácii s detskou pestúnkou. Doskové monitory sa líšia aj počtom dosiek, ktoré sa rozkladajú pod matrac.

Dôležitým faktorom bude, či chcete monitor dychu používať aj mimo postieľky, napríklad počas spánku v kočíku. V takomto prípade sa vám budú viac hodiť prenosné, menšie typy vo forme inteligentnej ponožky Owlet Smart Sock, alebo typ pripevnený na nôžku alebo plienku.

Čo ak monitor dychu začne pípať?

Pípanie monitoru dychu vás môže značne vystrašiť. Myslite však na to, že ide o prístroj a ten môže vykázať chybu, prípadne sa dieťatko dostalo mimo dosah senzora. Stáva sa, že spustený alarm monitoru dychu bábätko preberie a to začne hneď samé dýchať. Nespoliehajte sa však na to a určite choďte okamžite svoje dieťatko skontrolovať.

To, či vaše bábätko dýcha spoznáte podľa toho, či sa mu dvíha hrudníček, počujete dych alebo po priložení tváre k jeho ústočkám cítite teplý dych na svojom líci. Tieto znaky by ste mali zachytiť rýchlo, maximálne do 10 sekúnd.

Oživovanie dieťaťa mladšieho ako 1 rok

Ak dieťa nedýcha, začneme s oživovaním po dobu jednej minúty. Ak nezareaguje, je potrebné zavolať záchrannú službu na číslo 155 a dať hovor na reproduktor. Ak zrazu nebudete vedieť, čo robiť, na druhej strane linky vás bude inštruovať dispečer. Prvú pomoc by si však mal naštudovať každý rodič ešte predtým, ako sa niečo stane.

Pri zástave dýchania je prvým krokom uvoľnenie dýchacích ciest a kontrola pozície jazyka v ústach. Položte bábätko na pevnú podložku, u detí do jedného roku hlavičku nezakláňame, ale necháme v neutrálnej polohe.  

Začneme s 5 silnými vdychmi, pričom u takto malých detí dýchame do úst a nosa naraz. Vzápätí stláčame hrudník dvoma prstami na hrudnej kosti, približne do tretiny hrúbky hrudníka a to 30- krát za sebou. Stláčame rýchlo, mali by sme dosiahnuť frekvenciu 100 stlačení za minútu. Nasledujú 2 vdychy a opäť masáž srdca. Takto pokračujeme, pričom raz za čas kontrolujeme, či dieťa nezačalo dýchať samé. Pokračujeme do príchodu záchrannej služby, alebo kým dieťa opäť nezačne dýchať samé.

Tento postup by mal ovládať každý, aj keď dúfame, že ho nikdy nebudete potrebovať.

Monitor dychu: kalibrácia

Zakúpenie monitoru dychu nie je malým výdavkom a preto sa viacero ľudí prikloní k myšlienke zakúpenia už použitého kusu. Okrem ceny ale berte do úvahy aj fakt, že monitory dychu sú veľmi citlivé prístroje a tie treba pravidelne kontrolovať a kalibrovať. Určite si ho dajte skontrolovať, ak monitor dychu používalo viacero detí alebo od prvého zapnutia prešlo viac ako 2 roky. Všeobecným pravidlom je opakovanie kalibrácie detského monitoru dychu každé 2 roky. Viacero výrobcov túto možnosť poskytuje vo svojich servisných strediskách a viac informácií nájdete na ich webových stránkach v časti servis.

Nový monitor dychu je určite skontrolovaný a správne nastavený. Pokiaľ zvažujete nákup nového monitoru dychu, pozrite našu aktuálnu ponuku.