Viete, aké sú najčastejšie prvé príznaky tehotenstva a kedy ich na sebe môžete spozorovať?

Viete, aké sú najčastejšie prvé príznaky tehotenstva a kedy ich na sebe môžete spozorovať?>

Ak existuje šanca, že by ste mohla byť tehotná, určite by ste rada čo najskôr zistili, či je to tak alebo nie. S istotou to síce budete vedieť až po vykonaní tehotenského testu a návšteve vášho gynekológa, ale isté náznaky spozorujete už skôr. Kedy sa objavia prvé príznaky tehotenstva a ktoré to sú?

Kedy je možné pozorovať prvé príznaky tehotenstva?

Tehotenstvo sa síce ráta od prvého dňa poslednej menštruácie, ale k oplodneniu dôjde približne v polovici cyklu, v čase ovulácie. Od oplodnenia vajíčka spermiou prejde ešte niekoľko dní, kým sa zárodok uchytí do sliznice maternice. Skutočným začiatkom tehotenstva je až úspešné uhniezdenie. Dochádza k nemu zväčša pár dní pred ďalšou očakávanou menštruáciou.

Až keď sa vajíčko v maternici bezpečne uhniezdi, začne telo matky produkovať tehotenské hormóny  a budúca maminka na sebe spozoruje prvé zmeny. Prvé príznaky tehotenstva súvisia so zvýšením ľudského choriogonadotropínu (hCG hormónu) a so zmenenými hladinami estrogénov a progesterónov.

Väčšina tehotných žien spozoruje prvé príznaky tehotenstva v období očakávanej menštruácie alebo krátko po jej vynechaní. Mnohé z nich sa však podobajú na príznaky predmenštruačného syndrómu, preto v prípade pochybností je vhodné urobiť si tehotenský test.

Aké sú typické fyzické príznaky tehotenstva v prvých týždňoch?

Prvé príznaky tehotenstva môžu byť veľmi rôznorodé a nie všetky sa musia u vás prejaviť. Mnohé z nich sú neurčité. Môžu súvisieť s inými zdravotnými záležitosťami alebo môžu byť tak slabo badateľné, že si ich žena nemusí vôbec všimnúť. Prejavy tehotenstva preto rozdeľujeme na nešpecifické, možné a isté.

Nešpecifické príznaky tehotenstva

V prvých dňoch až týždňoch po oplodnení si príznaky tehotenstva môžeme ľahko pomýliť s prejavmi predmenštruačného syndrómu či s inými zdravotnými ťažkosťami. Patria tu:

  • únava a zvýšená ospanlivosť,
  • bolesti brucha, najmä v spodnej časti,
  • bolesť hlavy,
  • nevoľnosť až zvracanie,
  • citlivé alebo naliate prsia, zmena sfarbenia bradaviek,
  • nadúvanie a zápcha,
  • citlivosť na chute a pachy, zvýšená chuť na nezvyčajné potraviny.

Príznaky tehotenstva s vyššou istotou

  • meškanie menštruácie viac ako 1 týždeň,
  • pozitívny tehotenský test,
  • pravidelné ranné nevoľnosti a zvracanie,
  • stále zvýšená a neklesajúca bazálna teplota.

Isté príznaky tehotenstva

Tehotenstvo vám môže s istotou potvrdiť iba gynekológ na základe ultrazvukového vyšetrenia. Až po potvrdení akcie srdiečka vášho budúceho bábätka máte istotu, že bábätko je skutočne na ceste a pomaličky rastie.

Ktoré emocionálne a psychologické zmeny môžu naznačovať začiatok tehotenstva?

V tehotenstve dochádza k množstvu hormonálnych zmien v pomerne krátkom čase. To sa prejaví intenzívnou únavou, ale aj zmenami psychiky a nálad budúcej maminky. Niektoré ženy sú viac plačlivé, rozcíti ich aj maličkosť, ako je napríklad pohľad na malé šteniatko. Iné sú zas nervóznejšie, či inak podráždené. Emócie môžu byť počas tehotenstva nekontrolovateľné a k zmene nálady môže dôjsť ako lusknutím prsta.  Dobrou správou je, že ako sa hladina hormónov postupne ustáli, tieto zmeny nálad sa tiež upokoja.

Individuálne rozdiely v prejave príznakov tehotenstva u rôznych žien

Pokiaľ chcete čím skôr zistiť, či ste tehotná, určite sa začnete pozorne sledovať. Prvé príznaky tehotenstva nenastávajú hneď po oplodnení. Kým sa začnú v ženskom tele diať zmeny, potrvá to niekoľko dní. Nedá sa ani povedať, kedy presne začínajú prvé príznaky tehotenstva, pretože je to u každej ženy iné.

Pri pozorovaní jednotlivých príznakov na sebe berte do úvahy, že každá žena prežíva tehotenstvo inak. Dokonca tehotenstvo s prvým dieťaťom môže vyzerať úplne inak ako tehotenstvo s tým ďalším. Niektoré príznaky sa prejavia okamžite, niektoré neskôr, či dokonca vôbec. Aj intenzita toho ktorého symptómu môže byť rozdielna.

Nešpecifické príznaky tehotenstva nie sú smerodajné, musíte počkať na vynechanie ďalšej menštruácie alebo potvrdenie pomocou domáceho tehotenského testu.

Ktoré zmeny v menštruačnom cykle môžu naznačovať, že je žena tehotná?

Pokiaľ došlo k oplodneniu vajíčka po ovulácii, vajíčko ešte niekoľko dní cestuje cez vajíčkovody do maternice, kde sa uhniezdi. Preto hneď po oplodnení zvyčajne nepocítite žiadne prvé príznaky tehotenstva. Tie nastanú až po úspešnom uhniezdení a postupnom náraste hladín tehotenských hormónov.

Pokiaľ máte pravidelný menštruačný cyklus, tehotenstvo naznačí až meškajúca menštruácia alebo nešpecifické príznaky približne v čase očakávanej menštruácie. Menštruácia však môže meškať aj z mnohých iných dôvodov, preto ak sa oneskorila, je čas spraviť si domáci tehotenský test. Ak chcete mať istotu, použite na neho prvý ranný moč, v ktorom je najvyššia koncentrácia hCG hormónu. Ak test vyšiel negatívne a stále menštruácia neprichádza, zopakujte ho opäť o dva až tri dni. 

Ťažšie sa sleduje meškajúca menštruácia pri nepravidelnom cykle. Pokiaľ je to váš prípad, menštruácia vám neprišla už viac ako 30 dní a začínate na sebe pociťovať nešpecifické príznaky tehotenstva, siahnite po teste.

Neobvyklé príznaky tehotenstva, ktoré ľahko prehliadnete

U menšieho počtu žien môže v čase očakávanej menštruácie dôjsť k takzvanému implantačnému krvácaniu. Ide o slabý výtok červenkastej, ružovkastej alebo hnedastej farby, ktorý netrvá dlho. Súvisí to s uhniezďovaním vajíčka do sliznice maternice, ktorá pri tom jemne zakrváca. Ak však mávate slabú menštruáciu, môžete si to s ňou ľahko zmýliť. Preto, ak máte nezvyčajne krátku, slabú menštruáciu a je tu šanca, že by ste mohli byť tehotná, urobte si radšej tehotenský test aj v tomto prípade.

Pri uhniezďovaní vajíčka do výstelky maternice môže dôjsť aj k miernym kŕčom v podbrušku, podobným tým, ktoré zvyknú bývať na začiatku menštruácie.

So zvyšujúcou sa hladinou hormónov súvisia aj zmeny v trávení. Na začiatku tehotenstva môžete spozorovať zvýšené nafukovanie a zápchu. Podobný vplyv majú hormóny aj na zvýšenie počtu močení za deň. Môžete spozorovať, že chodíte na malú potrebu o čosi častejšie ako zvyčajne.

Najmenej známym príznakom spojeným s tehotenstvom je pocit upchatého nosa. Niektoré ženy potrápi počas celého tehotenstva. V tomto prípade hormóny vplývajú na zvýšenie prekrvenia sliznice horných dýchacích ciest. Aj keď je to nepríjemné, bábätku to nijak neškodí, nie ste chorá a ak potrebujete pomôcť uvoľniť nos, môžete použiť hypertonické spreje s morskou vodou do nosa.

K tým príjemnejším príznakom tehotenstva patrí krajší vzhľad. Vďaka hormónom sa začne meniť krvný obeh ženy, čím sa pleť stáva viac prekrvenou, má zdravšiu farbu a vyzerá krajšie.

Kedy je vhodné naplánovať návštevu lekára?

Gratulujeme, máte v rukách pozitívny tehotenský test a určite by ste si ho čo najskôr chceli potvrdiť u svojho lekára. Na svoju prvú návštevu gynekológa si však musíte počkať od vynechania menštruácie približne 2 týždne. Lekár musí potvrdiť tehotenstvo pomocou ultrazvuku, lenže na to, aby vaše budúce bábätko na ňom videl, musí trošku podrásť. Malá „fazuľka“ s viditeľnou akciou miniatúrneho srdiečka bude viditeľná približne po 6. týždni tehotenstva, čiže 6 týždňov po dátumu vašej poslednej menštruácie. Ten si určite zapíšte, bude to prvá vec, na ktorú sa vás váš gynekológ spýta.

Prajeme vám krásne a bezproblémové tehotenstvo!

Všetko pre budúce mamičky