Únava v tehotenstve je veľmi častým problémom tehotných žien. Ako nad ňou zvíťaziť?

Únava v tehotenstve je veľmi častým problémom tehotných žien. Ako nad ňou zvíťaziť?>

Tehotenstvo je obdobie plné zmien, veď vzniká úplne nový malý človiečik. Pre telo matky to znamená vyššiu záťaž a preto sa niet čomu čudovať, že väčšina tehotných žien bojuje z času na čas so silnou únavou. Prečo vzniká a ako únavu v tehotenstve zvládnuť?

Kedy začína únava v tehotenstve a v ktorých obdobiach je najväčšia?

Prvýkrát pocítite nezvyčajne silnú únavu buď pred zistením, že ste tehotná alebo krátko po ňom. U niektorých žien je to prvý príznak, pri ktorom spozornejú, že sa niečo nezvyčajné s ich telom deje.

Počas tehotenstva je úplne bežné, že sa budete z času na čas cítiť unavene. Najintenzívnejšia je únava v 1. trimestri, ktorú spôsobuje stúpanie hladín tehotenských hormónov. Ďalšie náročnejšie obdobie potom nastane v 3. trimestri, keď už nároky na váš dýchací, obehový aj pohybový systém stúpnu a zároveň, rastúce bruško bude ovplyvňovať kvalitu vášho spánku.

Aké sú bežné príznaky únavy počas tehotenstva?

V prvom trimestri budete pociťovať najmä silnú ospanlivosť, nízku hladinu energie a potrebu si ísť ľahnúť. Môže to byť až také silné, že to ovplyvní vašu schopnosť šoférovať alebo dávať pozor pri iných činnostiach. Berte na to ohľad, nech sa vám nič nestane.

Únava v prvom trimestri

Ak máte náročnú prácu, alebo sa pri nej potrebujete silne sústrediť, v prípade silnej únavy budeme musieť povedať nadriadeným o vašom tehotenstve skôr ako po ukončení prvého trimestra. Tehotenstvo je v takomto prípade dôvodom na presunutie na inú, vhodnejšiu pozíciu.

Počas dňa sa šetrite, tehotenstvo ovplyvní aj vašu energiu a môžete mať ťažkosti stihnúť toho toľko, čo predtým. Nenakladajte si na seba viac, ako zvládnete.

Ako môže tehotenstvo ovplyvniť kvalitu spánku?

Počas druhého trimestra nebýva s pocitom únavy až taký problém ako v iných trimestroch. Väčšina žien ho zvláda dobre a takmer bez ťažkostí.

Opätovný pocit únavy sa objaví neskôr v treťom trimestri a bude súvisieť s narastajúcim bruškom. Bábätko už nemá v brušku toľko miesta a maternica začne tlačiť na okolité orgány. Z hľadiska únavy to bude nepríjemne ovplyvňovať najmä váš spánok:

  • Zväčšujúca sa maternica tlačí na močový mechúr a vy budete chodievať na malú potrebu aj viackrát počas noci.
  • Bábätko už s pomerne slušnou silou kope do okolitých orgánov, čo bolí a počas noci vás tým opakovane zobudí.
  • Zväčšujúce sa bruško tlačí aj na žalúdok, čo môže viesť k páleniu záhy. Pomôžete si zvýšeným vankúšom.
  • Nie všetky polohy počas noci vám budú príjemné, či vôbec možné. Ku koncu tehotenstva možno budete musieť spávať v jednej polohe, čo nie je úplne ideálne.

Únava v treťom trimestri súvisí najmä s nedostatkom spánku a častým budením sa. Taktiež bežné pohyby sú značne náročnejšie a vyčerpávajúcejšie. Je najvyšší čas, šetriť sa čo najviac.

Mnohým ženám pomáha počas spania tehotenský vankúš, ktorý prispieva k odľahčeniu rastúceho bruška, panvy a chrbtice počas spánku. Navyše, využijete ho aj neskôr počas dojčenia.

Tehotenský vankúš

Únava v treťom trimestri tehotenstva

Čo môže pomôcť s únavou v tehotenstve?

Tehotenstvo je pre telo ženy veľmi náročné, preto ak pociťujete únavu, oddychujte. Určite pomôže viac hodín spánku. Choďte spať skôr alebo ak máte tú možnosť, pospite si chvíľu aj cez deň. Pokiaľ ste doma so starším dieťatkom, pokojne si na obed choďte pospať s ním.

V období tehotenstva nie je správny čas prepínať svoje sily. Ak máte viac práce ako zvládate, požiadajte o pomoc svoju rodinu alebo priateľov. Uberte aj so svojich nárokov. Vaše okná sa v tomto období nemusia blyšťať, ani nemusíte každú nedeľu piecť koláč. Vyberajte si len činnosti, na ktorých záleží a ostatné vypusťte.

Dbajte na zdravú vyváženú stravu. Stavte na potraviny, ktoré nebudú spôsobovať veľký výkyvy hladiny cukru v krvi. Snažte sa vyhýbať sladkostiam. Dôležitejšie je v tomto období udržiavať hladinu cukru vyváženú počas celého dňa a k tomu vám pomôžu celozrnné potraviny, ovocie a zelenina. Nezabúdajte ani na dostatočný príjem železa a vápnika v strave.

Dodržiavajte vhodnú spánkovú hygienu. Večer zbytočne neponocujte, poriadne vyvetrajte miestnosť, nastavte si ideálnu teplotu v izbe, vyberte si vhodný vankúš, aby sa vám spalo čo najlepšie. Pred spaním veľa nepite, aby ste nemuseli viackrát za noc chodiť zbytočne na toaletu.

Cvičenia a relaxačné techniky, ktoré vám pomôžu zmierniť únavu v tehotenstve

Všetky činnosti, ktoré neohrozujú tehotenstvo a vás nabíjajú energiou, robte čo najviac.

Stavte na vhodné cvičenie, ako je tehotenská joga, pilates, či iné cvičenie pre tehotné. Pohyb rozhýbe vaše telo, uvoľní chrbticu a navyše, vyplaví v tele hormóny šťastia, endorfíny.

K relaxu vám pomôže aj pobyt alebo prechádzka v prírode. Berte však do úvahy svoje limity a nepreháňajte to so vzdialenosťou.

Kedy je vhodné konzultovať nadmernú únavu s lekárom?

Aj keď je únava v tehotenstve bežnou vecou, môžu byť za ňou aj iné zdravotné dôvody. Jedným z najčastejších dôvodov zvýšenej únavy býva nedostatok železa v krvi.  Určite dbajte na dostatočný príjem vitamínu C, vitamínov zo skupiny B aj železa v strave. Ak pociťujete veľmi intenzívnu únavu, zverte sa s tým vášmu gynekológovi na najbližšej poradni.