S príchodom tehotenstva naša imunita klesá. Budúca mamička je náchylnejšia na vznik potravinových infekcií, ktoré môžu ohroziť zdravie jej aj jej bábätka.
Poradíme vám, ktorým jedlám sa vyhnúť úplne a na ktoré by ste si mali dať väčší pozor.
Týmto jedlám sa radšej vyhnite
![syr](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_d10851065f4fc6bf6411279e022161f5.jpg)
Mäkké syry, vyrobené z nepasterizovaného mlieka
Prečo? Môžu obsahovať baktériu E.Coli alebo listériu.
Čo môžete? Jedzte tvrdé syry, ako napríklad čedar a švajčiarsky syr. Vždy skontrolujte obal a uistite sa, že je váš obľúbený syr vyrobený z pasterizovaného mlieka.
![muffin](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_6765ef6250655ea035ec6f621de47a42.jpg)
Surové cesto na koláče a torty
Prečo? Môže obsahovať salmonelu.
Čo môžete? Trpezlivo počkajte, až sa všetko upečie. Vychutnajte si prípravu, ale tentokrát si odpustite olizovanie lyžice so surovým cestom :)
![ryby](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_6f4803e9dda4adde59d51cc1c2608d7e.jpg)
Ryby - napríklad žralok, mečúň, makrela, morské plody
Prečo? Obsahujú vysoké množstvo ortuti.
Čo môžete? Jedzte maximálne 2 porcie rýb týždenne. Vyberajte si z rýb s nízkym obsahom ortute, ako je losos alebo sumec. Porciu tuniaka si doprajte maximálne raz týždenne.
![sushi](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_8816bd506d224e569654003faec34c29.jpg)
Surové alebo nedovarené ryby
Prečo? Môžu obsahovať parazity a baktérie.
Čo môžete? Jedzte iba dostatočne tepelne upravené ryby (nad 145°C). Na chvíľu si možno budete musieť odpustiť aj obľúbené sushi.
![dzus](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_9df7b51ab51ec8f1f6eb18c16225c9fc.jpg)
Nepasterizované džúsy a jablčné mušty
Prečo? Môžu obsahovať baktérie E.Coli.
Čo môžete? Pite iba pasterizované džúsy. Ak si nutne chcete dopriať nepasterizovaný, pred pitím ho aspoň na minútu prevarte.
![Mléko](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_03507c4ea338571f10f66d852992f45f.jpg)
Nepasterizované mlieko
Prečo? Môže obsahovať baktérie ako Campylobacter, E. Coli, listériu alebo salmonelu.
Čo robiť? Jednoducho pite pasterizované mlieko.
Saláty z obchodov
Prečo? Môžu obsahovať listériu.
Čo môžete? Pripravte si šalát doma. Aspoň viete, že je všetko bezpečné, čisté, uvarené a prípadne správne vychladené.
![ustrice](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_ce1bb783627055f7eafacada361fec65.jpg)
Surové mäkkýše, napríklad ustrice alebo mušle
Prečo? Môžu obsahovať baktériu Vibrio.
Čo môžete? Varte tieto mäkkýše pri teplote aspoň 145°C.
![klicky](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_9ae47187072be5770bbc1cfbf2d4781d.jpg)
Surové alebo nedovarené klíčky
Prečo? Môžu obsahovať baktériu E.Coli alebo salmonelu.
Čo môžete? Klíčky vždy dôkladne uvarte.
Pri týchto jedlách buďte opatrná
![salamy](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_64c2ab4f23207f3e8014ee794fcbc69e.jpg)
Párky, údeniny, suché salámy a iné delikátne mäso
Prečo? Môžu obsahovať listériu.
Čo môžete? Aj keď je na obale napísané, že ide o hotové jedlo, dostatočne ho pred konzumáciou zohrejte.
![vajicka](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_89e120148daffac9078021e2e2a0ec32.jpg)
Vajíčka a pasterizované výrobky z vajec
Prečo? Nedovarené vajíčka môžu obsahovať salmonelu.
Čo môžete? Jedzte vajíčka uvarené natvrdo. Jedlá, ktoré obsahujú vajíčka vždy uvarte.
![zmrzlina](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_a3f32f8d20c3858bd81b7ee1a68b7418.jpg)
Zmrzlina
Prečo? Kvôli surovým vajciam. Domáca môže obsahovať nedovarené vajcia - pozri bod vyššie.
Čo môžete? Pripravujte si zmrzlinu z pasterizovaných vajec. Vajcia pridajte do zmesi podľa receptu a ohrejte.
![paštika](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_a4d119d33e52d31f0993a5f93b4ff90f.jpg)
Masové paštéty
Prečo? Nepasterizované chladené paštéty môžu obsahovať listériu.
Čo môžete? Jedzte konzervované druhy, ktoré sú bezpečné.
![drůbež](https://cdn.feedo.blue/buxus/images/blog/article_23ee118013fa4d4e13b011f64d17bdec.jpg)
Hydina a plnka
Prečo? Nedovarené mäso môže obsahovať baktérie.
Čo môžete? Pečte hydinu dostatočne dlho. Ak pripravujete zároveň aj plnku, pečte ju zvlášť.