Prebaľovanie bez stresu: Ako vybrať ideálny typ plienok pre vaše dieťa?

Prebaľovanie bez stresu: Ako vybrať ideálny typ plienok pre vaše dieťa?>

Čo k materstvu neodmysliteľne patrí? Prebaľovanie! Preto je voľba plienok jednou z kľúčových otázok. A musíme brať do úvahy dva faktory. Preferencie mamičky a toleranciu bábätka.

Látkové verzus jednorazové plienky

V dobách predchádzajúcich nebola iná možnosť, než voliť látkové plienky a starostlivo sa o ne starať. Dnes stojí každá z nás pred rozhodnutím, či pôjdeme cestou ekológie alebo pohodlia.

Ani látkové ani jednorazové plienky nemajú z lekárskeho hľadiska jednoznačne zelenú, nehodnotíme jedny ako výrazne lepšie ako tie druhé, pretože musíme dbať predovšetkým na to, aké konkrétne vyberieme a ako ich používame. A hlavne na to, ako vyhovujú samotnému bábätku. Mám dojem, že teraz zažívajú látkové plienky doslova renesanciu av praxi ich vidíme čoraz častejšie. V reklamách na internete alebo na sociálnych sieťach. Nájdete dokonca aj kurzy látkovania.

Látkové plienky

  • Ich jednoznačnou výhodou je šetrnosť k životnému prostrediu. Podľa štatistík dieťa iba za dva roky svojho života vyprodukuje až tonu rozložiteľného odpadu. Látkové plienky využijú až 3 deti, pokiaľ sa o ne dobre staráme.
  • Musíme ale podotknúť, že ani látkové plienky nie sú ekologické zo 100 %, pri ich výrobe sa spotrebúva energia aj suroviny. Pri ich údržbe potrebujeme prací prášok (možno voliť ekologický – celkovo oveľa lepšia voľba u detí), ale aj vodu. Ich rozklad nie je prirodzene možný, takže je treba s nimi vhodne naložiť, čo tiež určitým spôsobom prostredie zaťaží.
  • Látkové plienky sú šetrnejšie k detskej pokožke. Niektoré bábätká sú na zapareniny zvlášť náchylné. Je to z toho dôvodu, že sú jednorazové plienky vyrábané z umelých materiálov (pár ropných derivátov v nich väčšinou nájdeme, aj keď ich väčšinovú časť tvorí celulóza). Pre niektoré bábätká však nie je ani iná možnosť, než voliť priedušné látkové plienky.
  • Financie – Látkové plienky vyjdú lacnejšie ako jednorazové.
  • Prospešnosť pre bedrové kĺby – pri nosení látkových plienok sú bedrá fyziologicky v tzv. abdukčnom postavení („roznoženie“ nožičiek). Plienka ale musí byť nasadená správne.
  • Nutné vedieť, ako látkovať.
  • Na výmenu mimo domova sú náročnejšie.

Jednorazové plienky

  • Pohodlnejšie pre opatrovateľov, pretože je s nimi prebaľovanie ako rýchlejšie, tak nám odpadá starosť o nich samotné - zahodíme do odpadu.
  • Mínus – Sú väčšou záťažou pre planétu a financie rodiny.
  • Skladajú sa z priepustnej fólie, najčastejšie polypropylénu, nasiakavej vložky (väčšinou ide o buničinu doplnenú gélovým absorbérom na báze polyakrylátov), z nepriepustnej fólie (polyetylénu), lepiacich pásikov a gumičiek – avšak keď priplatíme, tak zoženieme aj non-toxic variatny.

Ako sa delia plienky a na čo si dať pozor pri ich výbere

Jednorazové plienky

Je veľmi dôležité, aby sme zvolili správnu veľkosť plienky.

Keď je plienka menšia, obmedzuje pohyb v bedrách a je tým zhoršený vývoj najväčšieho kĺbu v tele. Samozrejme musí plienka dobre držať.

Ďalej dbajme na to, z čoho je plienka vyrobená a čo svedčí pokožke nášho bábätka. Na trhu máme obrovské množstvo značiek a potom záleží predovšetkým na cenovej kategórii, po ktorých siahneme. Dizajn je vedľajší. Niekedy je nutné skúsiť viac značiek.

Látkové plienky

U látkových plienok je delenie zložitejšie

  • AIO (all in one – plienky všetko v jednom)
    • Klasické AIO plienky
    • Vreckové plienky
  • SIO (snap in one – zopni v jedno)
  • Plienky s vrchnými nohavičkami

Látkové plienky majú mamičky na výber štvorcové, viacvrstvové, nohavičkové a vkladacie. Existuje aj viac variant materiálov. Čistá bavlna, bio bavlna alebo bambus.

Pri voľbe veľkosti sa musíme riadiť veľkosťou dieťaťa. Rovnako ako u jednorazových plienok je dôležitý voľný pohyb bábätka.

Na používanie látkových plienok je nutný cvik, preto pokiaľ je mamička v látkovaní nováčik, určite odporúčam trénovať a čítať už pred pôrodom a poradiť sa o výbere v špecializovanej predajni, ktorých nájdete veľa.

Článok vznikol v spolupráci s MUDr. Tereza Sochorcová, @lecimdeti