Vložky do podprsenky by vám nemali chýbať ani vo výbave do pôrodnice. Aké si vybrať?

Vložky do podprsenky by vám nemali chýbať ani vo výbave do pôrodnice. Aké si vybrať?>

Dojčiť bábätko je to najlepšie, čo môžete pre jeho výživu v prvých mesiacoch života urobiť. Začiatky však nemusia ísť úplne hladko a kým sa tvorba mlieka ustáli, chvíľu to potrvá. Nepríjemným situáciám vám pomôžu predísť prsné vložky. Aké vložky do podprsenky si vybrať a ako ich správne používať?

Čo sú to vložky do podprsenky?

Prsné vložky slúžia ako ochrana pred samovoľne vytekajúcim mliekom a sú jednými zo základných dojčenských potrieb. Určite si ich pribaľte aj do vašej výbavy do pôrodnice. V prvých týždňoch až mesiacoch po narodení bábätka vaše prsia prispôsobujú tvorbu mlieka potrebám a nárokom dieťatka. Mlieka preto môžete mať niekedy menej, v iných obdobiach zas viac ako bábätko vypije. Ak dôjde k jeho nahromadeniu v prsníkoch, hocikedy môže samo od seba vytiecť von.

K vypudeniu mlieka však môže dôjsť aj v iných situáciách:

  • keď začujete svoje dieťatko zrazu plakať;
  • keď sa dojčenie posunie na neskôr;
  • počas spánku;
  • ak sa bábätko dojčí z jedného prsníka, z druhého môže mlieko samé vytiecť;
  • či pri iných okamihoch, alebo aj celkom bezdôvodne.

Vložky do podprsenky vás ochránia, aby nedošlo k zamočeniu oblečenia či dokonca bábätka. Sú to vysoko savé absorpčné vložky, veľkosťou a tvarom prispôsobené na vkladanie do dojčenskej podprsenky. Väčšina z moderných prsných vložiek má na zadnej strane samolepiace pásy, pomocou ktorých ich pripevníte do podprsenky na dojčenie v oblasti bradavky. 

Pre koho sú prsné vložky určené

Pre koho sú vložky do podprsenky určené?

Vložky do podprsenky ocení každá žena v šestonedelí a neskôr každá dojčiaca maminka. Aj keď samovoľný únik materského mlieka je typickejší v prvých týždňoch po pôrode, niektoré ženy môže trápiť počas celého dojčenia.

Pritom nezáleží, či sa bábätko samé dojčí, alebo žena používa odsávačku materského mlieka.

Nebuďte však prekvapená, ak mlieko začne unikať ešte pred pôrodom. Stáva sa to a je to úplne v poriadku. Telo sa pripravuje na novú rolu.

Aké sú výhody používania vložiek do podprsenky?

V období dojčenia vám prsné vložky pomôžu s viacerými záležitosťami a budete im za to veľakrát vďačné:

  • Zachytia unikajúce mlieko, ktoré by za iných okolností znečistilo vaše oblečenie, či oblečenie vášho dieťatka. Vďaka tomu budete mať menej prania.
  • Vyhnete sa nepríjemným situáciám na verejnosti s mokrými mapami na vašom tričku v oblasti prsníkov. Vaša istota a sebavedomie budú v tomto období s nimi vyššie.
  • Zlepšia pocit pohodlia počas nosenia dojčenských podprseniek.
  • Zvýšia ochranu citlivých a bolestivých bradaviek.
  • Podporia hygienu a pomôžu zabrániť infekciám. Obdobie dojčenia je aj obdobím zvýšeného rizika zápalu bradaviek a prsníkov. Zachytávaním nadbytočného mlieka, zároveň odstránite živnú pôdu pre množenie baktérií, ktoré by vám inak mohli spôsobiť nepríjemný zápal.

Aké kritériá by mali spĺňať kvalitné vložky do podprsenky?

Vaše prsia si počas dojčenia zaslúžia to najlepšie. Nielenže vyživujú malého človiečika, ale produkcia mlieka je spojená aj s vyšším rizikom infekcií a poranení bradaviek. Kvalitné vložky do podprsenky celý tento proces o čosi zjednodušia.

Ako však zistíte, ktoré vložky do podprsenky sú pre vás tie najlepšie?

  1. V prvom rade zvážte materiál, z ktorého sú vyrobené. Určite sú vhodnejšie prírodné priedušné materiály, ktoré zároveň výborne sajú. Nemenej dôležitá je aj kvalita ich vrchnej vrstvy. Aby bradavky nedráždila, mala by byť mäkká a jemná na dotyk. Ak sú navyše aj hypoalergénne, je to bonus navyše.
  2. Veľmi praktickou súčasťou sú samolepiace pásiky na zadnej strane prsných vložiek. S nimi sa vám vložka nebude v podprsenke na dojčenie skĺzať a bude pekne držať na svojom mieste.
  3. Je dobré, ak na ich zadnej strane je vodeodolná vrstva, ktorá zabráni priesaku tekutiny na druhú stranu.
  4. Zvážte aj tvar a veľkosť prsných vložiek. Vložky do podprsenky by pri nosení nemalo byť vidieť, preto zvoľte radšej tenšie, tvarovo prispôsobené typy, ktoré do vašej podprsenky dobre padnú.

Aké sú typy prsných vložiek?

Najbežnejšie sú jednorazové prsné vložky, ktoré po každom použití vyhodíte. Hygienickejšie sú tie, ktoré bývajú jednotlivo balené. Skladajú sa zvyčajne z viacerých vrstiev absorpčných materiálov s vodeodolnou zadnou vrstvou. Súčasťou bývajú lepiace pásiky, ktorými ich prichytíte o podprsenku.

Ekologickejšou alternatívou sú prateľné vložky do podprsenky, ktoré sa vzájomne líšia použitým materiálom. Látkové vložky do podprsenky zvyknú vyrábať buď z bavlny alebo bambusu. Po každom použití je ich potrebné vyprať, ale nepoužívajte pri tom aviváž. Mohli by ste znížiť ich savosť. Veľkou výhodou je, ak po opratí schnú rýchlo.            

Vložky do podprsenky

Ako na správne používanie prsných vložiek?

Na to, aby prsné vložky plnili svoje funkcie na výbornú, je nutné ich správne používať:

  1. Prsia udržujte vždy čisté a suché. Zabránite tým množeniu nepriaznivých mikroorganizmov v okolí bradaviek.
  2. Vyberte si správny typ prsných vložiek, ktoré vám sadnú svojou veľkosťou a tvarom. Vložku by ste pri nosení nemali cítiť a mala by v podprsenke pevne sedieť bez toho, aby dráždila vašu kožu.
  3. Vložku do podprsenku správne vložte. Jej stred by mal byť v úrovni vašej bradavky a počas nosenia by nemal kĺzať inde. Preto sú praktické vložky do podprsenky so samolepiacimi pásikmi na ich zadnej strane. Pri opakovateľne použiteľným prsným vložkám je dôležité ich do podprsenky správne vložiť a používať kvalitné dojčenské podprsenky, ktoré vám na prsiach dobre sedia.
  4. Vložky do podprsenky pravidelne a často meňte. Vymeniť by ste ich mali vždy keď navlhnú. Riaďte sa pravidlom, že vaše bradavky majú byť vždy v suchom prostredí.
  5. Opakovane použiteľné prateľné prsné vložky perte podľa inštrukcií od výrobcu. Zvoľte hypoalergénny jemný prací prášok a nepoužívajte pri tom aviváž.
  6. Náhradné prsné vložky si noste vždy so sebou pre prípad, že by ste ich potrebovali vymeniť mimo domova. Nenechávajte vaše prsia vo vlhkom prostredí.

Nezabudnite, že pre zdravie vašich prsníkov v období dojčenia je taktiež dôležité vybrať si správnu dojčenskú podprsenku, ktorá vám bude sedieť a bude poskytovať prsníkom dostatočnú oporu. Pravidelne si ju kontrolujte, pretože prsia sa môžu v tomto období meniť.

Dojčenská podprsenka

Ako často je potrebné vložky do podprsenky meniť?

V starostlivosti o prsia dojčiacich žien je najdôležitejšia hygiena a preto s nimi naozaj nešetrite. Prsné vložky meňte vždy, keď navlhnú. V prvých týždňoch tehotenstva to môže byť pokojne po každom dojčení. Určite nechcete, aby sa v nich množili škodlivé baktérie alebo kvasinky.