Liečba diastázy nepatrí do rúk trénerov: Diagnostiku nepodceňujte!

Liečba diastázy nepatrí do rúk trénerov: Diagnostiku nepodceňujte!>

Brucho mamičky sa počas tehotenstva prirodzene zväčšuje, veď vo vnútri predsa rastie nový život! Horšie je, ak po pôrode ostáva ovisnuté a nepríjemné na pohľad. Ako zistiť, či ide iba o nevzhľadné tehotenské kilogramy alebo či ide o diastázu, ktorú treba riešiť?

Ruku hore tie z vás, ktoré po pôrode riešili rozostup brušných svalov – teda diastasis recti abdominis. Ak neviete, čo diastáza je, máte bod k dobru. A ak neviete, či sa to netýka práva vás, prečítajte si náš rozhovor s fyzioterapeutkou Monikou Šrenkelovou.

Čo je diastáza a koho sa týka?

Diastáza je fyziologický jav a je prirodzený. Takže sa objavuje pri každom tehotenstve, po pôrode sa bruško vracia do pôvodnej formy, no proces môže trvať aj 2 – 3 mesiace. Ak ste rýchlo po sebe tehotná, proces návratu je pomalší a rozostup sa nemusí podariť úplne. Vtedy hovoríme o patológii brušnej steny. „Inak povedané, je to komplexná dysfunkcia svalov brušnej steny. V dôsledku vnútro brušného tlaku v období tehotenstva ako bábätko rastie sa ľavá a pravá strana rozostúpi a vytvorí sa medzi nimi medzera. Po pôrode by sa malo brucho vrátiť do pôvodného stavu. Ak je však väzivo oslabené a málo elastické, tak to nedokáže. Je to nežiadúci stav, ktorý je potrebné riešiť,“ hovorí Monika. Podstatné je vedieť, že diastáza nie je iba problém budúcich mamičiek. Trpieť ňou môžu a muži ale aj deti. Preto jej treba venovať čo najviac pozornosti.

Diagnostiku nepodceňujete

Mnohé ženy ani nevedia, že by sa ich diastáza mohla týkať. Ako ju rozpoznať? „Jedným z najčastejších spôsobov je vyšetrenie rozostupu svalov pomocou prstov. V stredovej čiare - linea alba, ktorá sa tiahne od hrudnej kosti po lonovú, sa meria rozostup svalov pomocou šírky prstov. Ak je menší ako 2 prsty, je to v „norme“. Hlavným ukazovateľom diastázy je prítomnosť tzv. striešky v mieste nad pupkom alebo pod ním. Strieška je viditeľná ak si ľahnete na chrbát a zdvihnete vystreté nohy cca 20cm nad zem. Ak sa v mieste nad alebo aj pod pupkom urobí hrboľ ako strieška, ide o diastázu. Tá strieška je patológia a je nežiadúca. Ak je prítomná viem, že brušná stena je uvoľnená a pritom nemusí byť diastáza rozšírená na viac ako 1 – 2 prsty," popisuje diagnostiku fyzioterapeutka Fyzioterapeutka však upozorňuje, že diagnóza je veľmi dôležitá a vykonávať ju môže okrem lekára iba skúsený fyzioterapeut. Vyšetrenie diastázy sa robí jednak aspekciou – teda pohľadom, palpačne – hmatom alebo ultrasonografom. Kontrolu rozostupu brušných svalov robí gynekológ po kontrole šestonedelia. Ak je niečo v neporiadku, odporúča jej nápravu brušnej steny fyzioterapeutom. Až potom môže nasledovať cesta k trénerovi na cvičenie a spevnenie brušných svalov. „Najdôležitejšia je však prevencia, to znamená pripraviť sa na zdravé tehotenstvo, pretože každá gravidita si vezme daň. Ak máte v sebe vybudovaný zmysel pre pohyb, aj obdobie počas a po gravidite bude pre organizmus menej náročné,“ uzatvára fyzioterapeutka.