Poradíme, ako vybrať prvé topánočky vášmu dieťatku

Poradíme, ako vybrať prvé topánočky vášmu dieťatku>

Na prvé kroky svojho bábätka určite netrpezlivo čaká každý rodič. Súčasne s tým však nastáva otázka, kedy je ten správny čas na prvé topánočky. Tento krok by ste rozhodne nemali uponáhľať! Prečo je to tak dôležité a aké parametre by mali prvé topánky pre bábätko spĺňať?

Kedy kúpiť prvé topánočky pre dieťa?

V tomto prípade platí pomerne jednoduché pravidlo - kým dieťa nechodí, topánočky nepotrebuje. Dieťa obúvame až vo chvíli, keď sa samo postaví a začne chodiť v priestore, aj keď je to napríklad len za ruku. Hlavnou funkciou topánok je totiž chrániť nohu pred vonkajšími vplyvmi, mechanických poranením, chladom či teplom a pred prípadným pošmyknutím.

V neposlednom rade by mala obuv poskytovať detskej nôžke oporu. Myslieť by na to mali všetci rodičia, ktorí s radosťou zaobstarávajú topánočky pre bábätká, hoci ešte len ležia a nechodia.  

Detskí lekári sa domnievajú, že v tomto prípade sú tieto roztomilé prvé topánočky pre deti do istej miery dokonca škodlivé. Topánka môže totiž pôsobiť ako obmedzujúci faktor v pohybe. V priebehu lezenia sa dieťaťu neustále tvaruje klenba nohy. Ak rodičia dajú dieťaťu topánočky len "na ozdobu", môže sa stať, že noha nebude mať možnosť dostatočného prirodzeného pohybu. Neodporúča sa preto dávať deťom topánky ani do kočíka.

Tipy pri vyberaní topánočiek pre dieťa

  • Prvý faktorom by mala byť, samozrejme, veľkosť. Najlepšie ju zmeriate, keď dieťa postavíte na tvrdý papier a obkreslíte ceruzkou kolmo nôžku. Získate tak základnú veľkosť nohy bábätka. Než samotný obrys nohy vystrihnete a vydáte sa do obchodu, pridajte pri tých úplne prvých topánočkách pred najdlhší prstík 10-12 mm. Všímajte si nielen dĺžku chodidla, ale aj jeho šírku. Podľa takejto makety ľahšie vyberiete ten správny pár topánok pre dieťa.
  • Nemenej dôležitá je aj výška topánky pre bábätko. Ide o priestor, ktorý sa klenie nad detskými prstíkmi. V tejto časti by mala byť správna topánka taká vysoká, aby v nej mohlo dieťa voľne prstami pohybovať.
  • Materiál topánky by mal byť ľahký, pružný, dostatočne priedušný a mäkký na došľap. Najlepšie sú, samozrejme, prírodné materiály s dostatočným priestorom.
  • Pri nákupe si všimnite, či opätok je dostatočne pevný. Ide o časť topánky, ktorá vedie od päty nahor a poskytuje nožičke oporu. Keď je totiž príliš nízky, neposkytuje dieťaťu dostatočnú oporu.
  • Dôležité je aj zapínanie topánky. Či už sa rozhodnete pre šnúrky alebo suchý zips, v každom prípade by malo byť šnurovanie alebo upínanie topánky také, aby sa dalo dobre upevniť okolo drobného členku. Konštrukcia - celkovo by mala topánka pomáhať dieťaťu niesť váhu a zabraňovať napr. vybočovaniu päty, čo je pomerne častá ortopedická vada u detí.

Ako spoznať kvalitnú obuv?

Pravda je, že nie je úplne jednoduché orientovať sa na trhu medzi tým obrovským množstvom značiek a druhov detských capačiek. Ako teda môžeme s istotou určiť, či ide o obuv pre deti zdravotne nezávadnú? Pomôckou pre vás môže byť certifikát "so žirafou" - symbol žirafy totiž reprezentuje zdravú obuv.

Prvé topánočky pre bábätko vyberajte naozaj ostražito. Platí, že noha ovplyvňuje postoj celého tela po celý život, takže nekvalitná topánka môže hneď spočiatku napáchať nezvratné škody.

Z akých topánočiek vybrať?

Prvé topánočky pre bábätko by mali byť vždy nové. Chôdza sa v tomto veku ešte len vyvíja a každé dieťa našľapuje inak. Pre vášho drobčeka bude lepšie, ak jeho topánočky nie sú vychodené od niekoho iného.

U malých detí voľte vždy pevnú obuv. Zabudnite na žabky alebo šľapky, pri ktorých hrozí riziko úrazu. Pri chôdzi potrebujú mať istotu a to im zaručí len pevná kvalitná obuv.

Deti do troch rokov majú na spodnej strane chodidla tukový vankúšik, preto nie je úplne vhodné obúvať im ortopedické topánky alebo papučky, pokiaľ to nenariadil ortopéd. Vyberte radšej topánky s flexibilnou, mäkšou a ohybnou podrážkou. Na prvé kroky sú ideálne detské capačky alebo mäkké topánočky.

Detské capačky a topánočky

Akých chýb pri kúpe prvých detských topánok sa vyvarovať ?

  • Príliš malá topánka - pokiaľ nemá dieťa v prednej časti dostatok miesta pre prsty, začne ich krčiť a nesprávne nohu zaťažovať. Od toho sa potom odvíja postavenie celého tela a následného mechanizmu chôdze.
  • Voľný členok - ak nie je upevnenie okolo členku skutočne pevné, môže dieťa začať viac zaťažovať vnútornú stranu nožičky. To môže mať negatívny vplyv na vznik plochej nohy či iných deformít chodidla.
  • Ťažké topánky - ak sú topánky pre dieťa príliš ťažké, sťažujú mu chôdzu, preťažujú určité svalové skupiny a chôdza sa stáva nekvalitnou.

Na záver je tiež nutné povedať, že by ste mali, najmä u tých najmenších detí, topánočky kontrolovať každý mesiac. Nezdá sa to, ale nožička im rastie naozaj rýchlo. Podľa detských lekárov je najčastejšou chybou mamičiek práve to, že nekontrolujú, či deťom topánka sedí.