Detské slnečné okuliare: Pri výbere dbajte na tieto kritériá!

Detské slnečné okuliare: Pri výbere dbajte na tieto kritériá!>

Zdravie a vývoj detských očí veľmi negatívne ovplyvňuje UV žiarenie. Čím viac sú oči vystavené priamemu slnku, tým viac sa zvyšuje riziko rozvoja viacerých očných ochorení. Slnko neberte na ľahkú váhu nielen v súvislosti s kožou, ale aj s očami. Vyberte vhodné slnečné okuliare pre vaše dieťa a naučte ho, kedy ich treba nosiť. Podľa čoho však vybrať kvalitné detské slnečné okuliare?

Detské slnečné okuliare - áno či nie?

Najväčšie množstvo škodlivého UV žiarenia príjme ľudské oko v detskom veku. Deti sú vystavené slnečnému žiareniu oveľa viac než dospelí, pretože v detstve je šošovka úplne číra. Preto nie je schopná zachytiť toľko škodlivých UV lúčov, ako vie oko dospelého. Ich škodlivý efekt sa nezvykne objaviť hneď, ale až o niekoľko rokov, niekedy dokonca až v starobe. Preto je dôležité vedieť ako účinne chrániť oči dieťaťa a vhodné slnečné okuliare mu určite včas zabezpečiť.

Slnečné okuliare pre bábätká, batoľatá či deti od 3 rokov

Pre vývoj dobrého videnia potrebujú malé deti vidieť okolie jasne, v čo najsýtejších farbách, ideálne obidvoma očami rovnako dobre. Obmedzovať a skresľovať ich obraz nie je z tohto hľadiska úplne žiaduce. Preto dobre zvažujte, akou formou budete oči dieťaťa pred slnkom chrániť. Slnečné okuliare nie sú jedinou možnosťou.

Pre malé bábätká do 6 mesiacov je najlepšie chrániť oči iným spôsobom ako okuliarmi. Tieto deti vôbec nemajú byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Chráňte ich tak, že sa budú pohybovať iba v tieni, počas vychádzky používajte slnečník na kočík alebo iné tienenie. Ak sa predsa len chystáte v lete s bábätkom k moru, pre každý prípad mu vyberte slnečné okuliare pre bábätká s označením od 0+.

Bábätká staršie ako 6 mesiacov a batoľatá do 3 rokov už trávia na slnku viac času. V tomto období odborníci neodporúčajú používať slnečné okuliare pri zatiahnutej oblohe  alebo za šera. Dieťatku by ste ich mali nasadiť iba pri jasnom slnečnom dni, alebo v obdobiach, kedy sa slnečné žiarenie významne odráža od okolitých povrchov a predmetov. To býva v dňoch snehovej pokrývky, alebo ak trávite deň na piesočnatej pláži. Pri takto malých deťoch nepoužívame príliš tmavé sklá, ani farebné sklá.

Deti staršie ako 3 roky už môžu používať slnečné okuliare viac času. Stále však dbajte na to, aby počas zamračených dní chodili von čo najviac bez slnečných okuliarov.

Detské slnečné okuliare

Aké sú kritériá pri výbere kvalitných detských slnečných okuliarov?

Kvalitné detské slnečné okuliare sú také, ktoré dokážu úplne zachytiť škodlivé UV žiarenie, sú bezpečné a zároveň dieťatku na tvári dobre sedia.

Vždy vyberajte len okuliare s UV filtrom s hodnotou 400 nanometrov (UV 400). Takéto okuliare plnia 100 % ochranu pred nebezpečným UVA, UVB aj UVC žiarením. Ak chcete mať istotu, že kupujete naozaj kvalitný výrobok, vyberte slnečné okuliare pre deti spĺňajúce normu EN ISO 12312–1:2013/A1:2015.

Druhým kritériom je miera, akým slnečné okuliare filtrujú viditeľné svetlo, čiže ako veľmi sú tmavé. Podľa toho sa slnečné okuliare rozdeľujú do 5 kategórií:

  • 0 – bezfarebný alebo veľmi svetlý filter s priepustnosťou viditeľného svetla 80 – 100 % (tu patria aj dioptrické okuliare s UV filtrom);
  • 1 – svetlý filter s priepustnosťou 43 – 80 %;
  • 2 – stredne tmavý filter, priepustnosť 18 – 43 %;
  • 3 – tmavý filter, priepustnosť 8 – 18 %, vhodné na bežné nosenie;
  • 4 – veľmi tmavý filter, priepustnosť len 3 – 8 %, vhodné na pobyt pri vode, na snehu a horách.

Pre deti sú vhodné okuliare z kategórií 2 a 3, na športové aktivity na horách a pri vode z kategórie 4.

Pri vyberaní kvalitných slnečných okuliarov zvážte aj materiál skiel a rámov. Malé deti s okuliarmi nenarábajú úplne šetrne, preto určite oceníte odolné bezpečnostné sklá. Detské slnečné okuliare by nemali mať špinavé ani poškrabané sklá, pretože skresľujú deťom videnie. Pravidelne ich preto čistite a kontrolujte.

Slnečné okuliare by mali na tvári perfektne sedieť. Okuliare by nemali dieťa nikde tlačiť, kĺzať mu z tváre, musia byť tvarovo zodpovedajúce a bezpečné. Mali by tiež čo najviac priliehať k tvári, aby slnečné lúče neprenikali na oko ani z boku alebo zhora.

Tipy na záver

  • Medzi 10 až 14 hodinou príde na zem až 60 % UV žiarenia za deň. Tento čas dňa je teda pre naše oči najkritickejší. Ak cez deň svieti silné slnko, radšej choďte s dieťatkom von v inom dennom období.
  • Deťom nekupujte okuliare, o kvalite ktorých môžete pochybovať. Ich nákup na trhovisku nie je dobrý nápad. Radšej zvoľte okuliare, ktoré disponujú certifikátom kvality, majú označený UV filter, ich sklá nie sú zdeformované a ich obraz skreslený.
  • Ak vaše dieťa nosí dioptrické okuliare, zaobstarajte mu do nich sklá, ktoré majú aj UV filter. Stačí sa na to spýtať v očnej optike pri ich objednávaní.
  • Pokiaľ bude vaše dieťa nosiť slnečné okuliare na bicykli či pri inom športe, môžete mu ich zabezpečiť športovou páskou okolo hlavy alebo mu obstarajte rovno detské slnečné okuliare na gumičku.
  • V prípade, že vaše dieťa odmieta nosiť slnečné okuliare, buďte mu príkladom. Malé deti chcú napodobňovať svojich rodičov a vďaka tomu ich môžete naučiť viacero dobrých zvykov, vrátane nosenia slnečných okuliarov.