Škrípanie zubov u detí

Škrípanie zubov u detí>
Pre mnohých rodičov je zvuk škrípania zubov veľmi nepríjemný. Keď k tomu navyše dochádza príliš často, vo dne i v noci, je potrebné sa nad tým zamyslieť a zistiť přičinu. Americkí vedci zisťovali, ako často deti počas spánku škrípu zubami (hovorí sa tomu tzv. bruxizmus). Zistili, že 36,8 % detí škrípe zubami minimálne raz týždenne a 6,7 % aspoň štyrikrát týždenne.

Škrípanie zubov

Počas spánku sa bruxizmus prejavuje škrípaním zubov a ich pevným stiskom. Intenzita škrípania sa môže meniť. Najviac sa objavuje medzi jedenástou a jednou hodinou v noci. Bruxizmus sa vyskytuje v 14 až 17 % hlavne u detí. U jednej tretiny z nich tento problém pretrváva do dospelosti.

Prečo?

Vyvolávajúcim faktorom môže byť stres, úzkosť alebo problémy v škole alebo škôlke. Škrípanie je potom akýmsi ventilom pre uvoľnenie napätia, rovnako ako napríklad obhrýzanie nechtov alebo cmúľanie palca. Ďalšou príčinou môže byť anomália (odchýlka) pri prerezávaní zubov. Poruchu často ako prvý rozpozná zubný lekár podľa defektu zubov. Občasné škrípanie zubov je ale špeciálne u bábätiek a batoliat úplne normálne. Čeľusť sa neustále mení a prispôsobuje sa rastu nových zúbkov.

Problémy

Škrípanie zubov prispieva určitou mierou k rozvoju čeľuste. Zuby sú veľmi odolné, takže sa nie je čoho obávať. V ťažkých prípadoch ale môže dôjsť aj k strate zuba, skĺbenia čeľuste alebo zápalu okostice. Ak dieťa škrípe zubami v noci, môže sa mu zhoršiť kvalita spánku a rovnako ako u dospelých môže viesť až k bolestiam hlavy alebo krku. Ďalej prispieva k vzniku tinitu (trvalé zvonenie v ušiach), problémom s videním, nevoľnosti a závratom.

Riešenie

Ak spozorujete zvýšenie intenzity škrípania zubov v stresových situáciách alebo pred nejakou udalosťou, z ktorej môže mať dieťa strach, musíte dieťaťu pomôcť danú situáciu zvládnuť. Zubný lekár vám poradí a pomôže rôznymi pomôckami na ochranu zúbkov. Ak sú príčinou skôr psychické ťažkosti, je vhodná psychoterapia. U niektorých detí sa odporúčajú aj lieky na zníženie úzkosti. Ak budete mať podozrenie a pochybnosti, radšej všetko konzultujte s lekárom.