Zemiakové placky majú radi snáď všetci. Skúsili ste niekedy ich "naklíčenú" variantu? Sľubujem, že nikto nespozná, že v nich zemiaky skoro nie sú :-). Tento recept síce obsahuje múku, ale stále je jej oveľa menej, než by ste nasypali do bežného zemiakového cesta. Skúste to. Určite si pochutnáte.
Čo budete potrebovať?
- pol misky naklíčeného cíceru
- pol misky naklíčeného munga
- jednu menšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 menšia mrkva
- 1 vajíčko
- asi 3 lyžice hladkej múky
- soľ
- korenie
- mletá rasca
- majoránka
- masť na vyprážanie
Ako na to?
Naklíčené semienka najemno pomeľte spolu s cibuľou, cesnakom, mrkvou a ošúpanými zemiakmi. Pridajte vajíčko, múku a okoreňte.
Na panvici rozpáľte kúsok masti. Z polievkovej lyžice zmesi vytvarujte priamo na panvici placku a skúste ju osmažiť. Uvidíte, ako sa vám bude obracať a či drží pohromade. Pokiaľ nedrží, upravte konzistenciu cesta pridaním múky.
Placky môžete upiecť aj v rúre. Pomažte papier na pečenie masťou a vytvarujte na neho placky. Pečte pri 160 stupňoch. Takto pripravené placky sú ale vysušené a majú tendenciu sa rozpadať.
Podávajte samotné alebo s dipom pripraveným z jogurtu či kyslej smotany a byliniek.