Ako obohatiť jedálniček pri detskej hnačke?

Ako obohatiť jedálniček pri detskej hnačke?>

Dieťa trápi hnačka a v ordinácii lekára vám odporučili nasadiť diétu. Najhoršie príznaky ustupujú a vy už môžete stravu viac obohatiť o ďalšie druhy potravín. Aby aj ľahká diétna strava bola chutná a dieťa nielen zasýtila, ale mohlo si na nej v rámci možností aj pochutnať, pripravili sme pre vás niekoľko diétnych tipov.

Keď už máte najhoršie za sebou, môžete pomaly zaraďovať v malom množstve tuky, ako je olej, maslo, margaríny, mlieko a mliečne výrobky, mäso, chudé ryby, údeniny - hydinovú a bravčovú šunku v malom množstve, mladú zeleninu - nenadúvajúce druhy (mrazenú, sterilizovanú, sušenú), ovocie - zrelé jablká, čerešne, višne, broskyne, marhule, banány, kivi, melón, a korenie - bobkový list, kôpor, majorán, sladkú červená paprika.

Diétne zeleninové a ovocné jedlá pri detskej hnačke

Zemiaky so syrom

Suroviny: 400 g zemiakov, soľ, 80 g mäkkého, taveného syra, petržlenová vňať

Postup: Zemiaky ošúpeme, nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Mäkké scedíme, roztlačíme, pridáme tavený syr a dobre rozmiešame. Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Slané zeleninové pyré 

Suroviny: 100 g mrkvy, 100 g kyslejších jabĺk, soľ

Postup: Očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky, podlejeme malým množstvom studenej vody, osolíme a necháme dusiť. Umyté jablká olúpeme a zbavíme jadrovníkov. Pokrájame na dieliky, ktoré pridáme k mrkve a spoločne udusíme do mäkka. Hotový pokrm rozmixujeme.

Ovocná bublanina

Suroviny: 1 vajce, 40 g cukru, 40 g hladkej múky, 20 g hrubej múky, 40 g oleja, ovocie, 10 g práškového cukru, olej a múka na formu

Postup: Žĺtok vymiešame s cukrom, postupne pridáme olej a všetko vymiešame do peny. Z bielka ušľaháme tuhý sneh, do ktorého po menších častiach pridávame obe múky. Potom opatrne vmiešame do žĺtkovej peny. Vzniknuté cesto nalejeme na vymastený a vysypaný plech. Na vrch naukladáme umyté a odkvapkané ovocie a upečieme. Bublaninu pocukrujeme a nakrájame.

Ovocné knedle z tretinového cesta

Suroviny: 80 g zemiakov, 80 g mäkkého tvarohu, 80 g hrubej múky, 1 vajce, 20 g margarínu, 30 g cukru, 10 g hladkej múky (na posypanie), soľ, ovocie

Postup: Vychladnuté zemiaky, uvarené v šupke, ošúpeme a prelisujeme. Pridáme mäkký tvaroh, rozšľahané vajce a všetko dobre rozmiešame. Postupne prisypujeme hrubú múku a slabo osolíme. Cesto dobre vypracujeme. Na doske, posypanej hladkou múkou balíme do kúskov cesta ovocie a hotové knedle uvaríme v osolenej vode.