Bezpečné používanie difuzérov u bábätiek

Bezpečné používanie difuzérov u bábätiek>

Aróma difuzér môže byť užitočnou pomôckou aj v detskej izbe vášho bábätka. Využijete ho jednak na zvlhčenie vzduchu v miestnosti, ako aj na aromaterapiu. Mamičky zo snahy o čo najšetrnejšiu liečbu zdravotných ťažkostí dieťatka často siahajú po prírodných metódach a produktoch. K nim určite patria aj esenciálne oleje. Lenže u bábätiek to nie je vôbec také jednoduché. Kedy je to skutočne vhodné a bezpečné?

Na čo slúžia difuzéry

Difuzér je elektrické zariadenie, ktoré zväčša pomocou ultrazvukovej technológie dokáže rozptýliť vodu a esenciálne oleje do vzduchu. Vďaka tomu ho môžete použiť na zvlhčovanie vzduchu, alebo práve na rozvoňanie miestnosti.

Suchý vzduch v domácnosti narúša správne fungovanie dýchacieho systému a zasahuje aj do vlastností kože. U maličkých detí je podiel vody v organizme o čosi vyšší ako u dospelého človeka, a preto takto malé telíčko je na suchosť vzduchu ešte náchylnejšie. Navyše, od stavu dýchacieho systému a kože veľmi závisí aj odolnosť voči infekciám.

V izbe dieťatka by sme preto mali pravidelne monitorovať teplotu aj vlhkosť prostredia, najmä v mesiacoch so spusteným ústredným kúrením. Pokiaľ zistíte, že máte v domácnosti suchý vzduch, je najvyšší čas zaobstarať si vhodný zvlhčovať vzduchu. Ideálny je na to detský aróma difuzér, ktorým nielenže zvýšite vlhkosť, ale dom aj rozvoniate. Pokiaľ do neho pridáte vhodne zvolený esenciálny olej, môžete dokonca prispieť k liečbe niektorých zdravotných ťažkostí pomocou aromaterapie. Pri bábätkách to má však jeden háčik.

Čo sú esenciálne oleje

Esenciálne oleje sú často v kruhu mamičiek považované za úplne bezpečné prírodné olejčeky, ktoré navyše príjemne voňajú. Nie všetky si však uvedomujú, ako veľmi sú tieto oleje koncentrované. Obsahové látky sa z rastliny získavajú destiláciou, čím vznikne vysoko zhustený roztok účinných látok. Predstavte si, že jediná kvapka mätového esenciálneho oleja obsahuje približne toľko účinných rastlinných látok ako 28 šálok čaju.

Je používanie difuzérov u bábätiek bezpečné?

Keď si vezmeme, koľko čajov maličké deti ešte nemôžu piť, výber musí byť veľmi uvážlivý. Preto si pred akýmkoľvek použitím esenciálneho oleja overte, od akého veku je vhodný a taktiež si overte jeho kvalitu.

Dôležité je tiež zvážiť, akou formou ho dieťaťu podáte. Jeho obsahové látky sa vstrebávajú ľahko a to čiastočne aj po vdýchnutí. Maličkým bábätkám by ste mali podávať:

  • iba vhodné oleje vybrané podľa ich veku,
  • len v skutočne malých množstvách,
  • nie príliš často,
  • ideálne vo forme rozptýlenia vo vzduchu pomocou difuzéra.

Po odporučení odborníka na aromaterapiu ich vo veľmi výnimočných prípadoch a po silnom zriedení môžete prípadne natrieť na kožu. Malým deťom nikdy nepodávajte esenciálne oleje na prehltnutie.

Ako správne používať difuzéry u bábätiek

Pokiaľ máte v domácnosti suchý vzduch, difuzér na rozptýlenie čistej vody môžete použiť bez váhania. Rýchlo a efektívne zvýši vzdušnú vlhkosť, bábätko bude lepšie spať, dokonca to priaznivo vplýva aj na jeho dýchanie a obranyschopnosť voči infekciám.

Nakoľko ide o elektrické zariadenie, má byť vždy mimo dosahu dieťaťa a používané len podľa inštrukcií v návode na použitie. Nezabudnite ho pravidelne čistiť od vodného kameňa a usadenín.

Ak do neho chcete pridať aj esenciálny olej, voľte veľmi rozumne. Vždy si overte, či je tento olej vhodný už vo veku vášho bábätka. V prvom roku života je výber skutočne dosť obmedzený, ale niekoľko esenciálnych olejov predsa len môžete používať. Príkladom je levanduľový olej, olej z rumančeka, mandarínky alebo citrusu.  

Dôležitá je však ešte jedna vec a tou je kvalita esenciálnych olejov. Tie lacnejšie typy, bežne dostupné v drogériách, sú väčšinou riedené inými olejmi. To nie je problém, pokiaľ ich používate v aróma lampe na rozvoňanie domácnosti. Pri použití v ultrazvukovom aróma difuzéri by však mohli nepriaznivo vplývať na prístroj. Voľte preto radšej kvalitnejšie, drahšie oleje, ktoré obsahujú 100 % esenciálny olej.

Tipy na detský aróma difuzér

V našej ponuke nájdete viacero kvalitných a tichých aróma difuzérov, vhodných aj do detských izieb. Pri výbere si všimnite rozmery miestnosti, do ktorých je daný detský aróma difuzér odporúčaný.

K veľmi obľúbeným a cenovo dostupným typom patrí Lanaform difuzér, ktorý je v tvare gule a spojený aj s jemným svetlom.  Pokiaľ hľadáte iný tvar, vhodný môže byť FRIDABABY Breathe Frida 3v1. Rodičia detí, ktorých zdravotný stav si vyžaduje intenzívnejšie zvlhčovanie vzduchu, ocenia BABYMOOV Zvlhčovač vzduchu Hygro+ s väčším objemom nádržky.

Čističky vzduchu a aróma difuzéry