Ako sa starať o detské obliečky?

Ako sa starať o detské obliečky?>

Koža bábätka ešte nemá tak dôkladne vytvorenú kožnú bariéru ako koža dospelého človeka. Kvôli tomu je oveľa citlivejšia na podráždenie, či rozvoj alergií. Na kvalitu textílií, ktoré s pokožkou prichádzajú do priameho kontaktu, preto musíte klásť väčší dôraz. Týka sa to nielen detského oblečenia, ale aj detských obliečok. Na čo sa zamerať pri ich výbere a ako sa o detské posteľné prádlo správne starať?

Na čo prihliadať pri výbere detských obliečok

Koža je orgán, ktorý sa pravidelne obmieňa. To znamená, že za deň sa z povrchu kože odlúpne veľké množstvo kožných buniek, ktoré sú následne nahradené novými. Tým, že bábätko trávi veľkú časť dňa v postieľke, tieto kožné bunky sa dostávajú aj na jeho obliečky. Bábätko sa zároveň potí, pri prerezávaní zúbkov aj nadmerne slintá, prípadne postieľka býva aj miestom občasných nehôd. Preto sú obliečky výborným prostredím pre množenie baktérií a roztočov. Našťastie, správny výber materiálu detských obliečok a dobrá starostlivosť prispeje k udržaniu vysokej miery hygieny v postieľke.

Ak hľadáte ideálny materiál na posteľné prádlo pre deti, zvoľte 100 % bavlnu. Bavlnené návliečky sa ľahko perú, dobre schnú, sú príjemné na dotyk a zároveň antialergické. Bavlna prirodzeným spôsobom absorbuje vlhkosť a zabezpečuje dobrú priedušnosť. Vďaka tomu zamedzuje rastu a množeniu roztočov. Pokiaľ hľadáte obliečky ešte príjemnejšie na dotyk, môžete si zvoliť bavlnu vo forme bavlneného saténu alebo mušelínu.

Pri výbere detských posteľných obliečok si všimnite aj spôsob zapínania. Kvalitné detské návliečky ho majú také, pri ktorom nehrozí riziko poškrabania bábätka, ani odpadnutie gombíka.

V neposlednom rade pri nákupe rozhoduje aj veľkosť návliečok. Pred nákupom si skontrolujte rozmer vášho detského paplónika. Určite nechcete prísť doma na to, že sú príliš veľké alebo naopak, príliš malé.

Farba posteľných obliečok je už len čerešničkou na torte. Zvoľte ju podľa celkového farebného prevedenia detskej izby a vašich preferencií. V našej ponuke si vyberie každý. Pozrite si náš sortiment detského posteľného prádla a určite nájdete krásne detské obliečky pre dievčatá aj pre chlapcov.

Predsa len však máme pre vás jednu radu. Pokiaľ vaše bábätko trpí atopickou dermatitídou alebo inými kožnými ťažkosťami, vyberajte čo najsvetlejšie farby. Ideálne sú biele alebo krémové odtiene.

Detské obliečky

Ako často meniť detské obliečky

Aby ste dosiahli čo najvyšší stupeň hygieny posteľného povlečenia, musíte detské obliečky do postieľky pravidelne prať. Odborníci odporúčajú vymieňať ich minimálne raz za týždeň, po náhlom väčšom znečistení ihneď. Ak máte doma malého alergika, dieťatko bolo choré, je leto a viac sa potí, alebo bývate v prašnom prostredí, meniť obliečky by ste mali ešte častejšie. Vlhkosť a prach sú totiž ideálnym prostredí na množenie mikroorganizmov. Nezabudnite, že meniť treba celé posteľné prádlo, vrátane plachty či iných textílií v postieľke.

Ako správne prať detské obliečky

Inštrukcie na vhodné pranie detských obliečok nájdete na pripojenom štítku. Vždy voľte najvyššiu povolenú teplotu prania, ideálne 60 °C. Pokiaľ chcete predĺžiť ich životnosť a zachovať čo najkrajšie farby po dlhú dobu, perte ich obrátené naruby.

Nezabudnite, že detské posteľné prádlo je nutné oprať aj pred jeho prvým použitím. Odstránite tak nečistoty z výroby či z obchodu a obliečky budú príjemnejšie na dotyk.

Na pranie vyberte vhodné pracie prostriedky, prispôsobené farbe látky. Prášok by mal byť špeciálne prispôsobený pre deti a hypoalergénny. Určite nič nepokazíte, ak na záver pridáte o jedno plákanie navyše.

Žehlenie detských obliečok

Vieme, že pri malom bábätku určite nemáte času nazvyš. Ak však chcete odstrániť všetky mikróby, ktoré by v obliečkach mohli ostať aj po vypratí, musíte ich buď vyžehliť alebo vysušiť v sušičke. Vyžehlené detské obliečky sú navyše aj oveľa krajšie a určite to estetickej stránke detskej postieľky len prospeje.