Výber vhodnej detskej obuvi môže potrápiť mnohých rodičov. Prečo je taký dôležitý?

Výber vhodnej detskej obuvi môže potrápiť mnohých rodičov. Prečo je taký dôležitý?>

Zdravé detské nôžky sú dôležitým základom pre správne držanie celého tela a to nielen v detstve, ale aj v dospelosti. Ovplyvniť ich môžu aj topánky, preto ich rodičia musia dôsledne vyberať. Podľa čoho vybrať tie správne detské topánočky?

Ako ovplyvňuje výber detskej obuvi vývoj detskej nôžky?

Prvý rok života dieťatka je úplne fascinujúci. S drobného, takmer nehybného klbka je zrazu malý človek, ktorý približne v roku dokáže samostatne sedieť, loziť, chodiť a čoskoro začne aj skákať. Ako sa vyvíjajú jeho schopnosti, rozvíja a zlepšuje sa jeho pohybový aparát, najmä vývoj kostí a svalov.

Kým však dieťa dospeje, jeho kostra prejde mnohými zmenami. Jej jednotlivé časti sa nevyvíjajú samostatne, ale každá časť ovplyvňuje vývoj tých ostatných. Preto je tak dôležité sledovať, ako sa vyvíja nielen chrbtica dieťaťa, ale aj jeho detské nôžky a to už od prvých pohybov.

Kosti detských nôh majú inú štruktúru ako nohy dospelého. Detské chodidlá sú mäkšie, kosti majú viac chrupavkovitých častí a plôšku nohy chráni tukový vankúš. Preto deti do 3 rokov mávajú plochú nohu. Klenba nohy sa formuje až v období 3. – 6. roku života.

Keďže sú však nohy dieťaťa vo vývoji, môžeme ich negatívne ovplyvniť nevhodnou obuvou. To nastane, ak detská topánka nebude umožňovať prirodzený pohyb, ale bude ho obmedzovať. Nesprávna obuv však neovplyvní len vývoj chodidla, ale môže zasiahnuť do celého držania tela.

Kedy je správny čas na prvé detské topánočky?

Jednou z najčastejších chýb rodičov je, že deti obúvajú do topánok príliš skoro. Detská noha sa najlepšie vyvíja bez akýchkoľvek topánok, pretože pri chôdzi naboso môže najlepšie precvičovať všetky svaly na nohe. Detské topánky mu pri lození po štyroch môžu vyslovene prekážať a preto s nákupom prvých detských topánočiek počkajte, pokým nebude samostatná chôdza prevažovať nad lozením.

Kedy je čas na prvé detské topánočky

Aký typ detskej obuvi je vhodný pre prvé krôčiky?

Najvhodnejším variantom prvých detských topánočiek sú capačky. Sú to ľahké, pružné topánočky, v ktorých dieťa chodí takmer identicky ako naboso. Predstavujú kompromis medzi čo najmenším ovplyvnením vyvíjajúcej sa detskej nožičky a potrebnej ochrany nohy pri chôdzi. Pri výbere detských topánočiek na prvé kroky prihliadajte na aktuálne ročné obdobie. V našej ponuke nájdete prechodné jarné či jesenné capačky, ako aj zimné capačky.

Detské capačky

Ktoré faktory sú pri výbere detskej obuvi tie najdôležitejšie?

Pri voľbe správnych detských topánok pre vaše dieťa, zohráva dôležitú rolu fakt, či sa jeho detské nôžky vyvíjajú správne, alebo sú vo vývoji už nejaké odchýlky. Ak už v útlom veku vidíte, že dieťatko nenašľapuje na nohu správne, mali by ste navštíviť fyzioterapeuta alebo detského ortopéda a poradiť sa s ním. Na základe zdravotného stavu dieťaťa pravdepodobne odporučí vhodnú detskú ortopedickú obuv a vhodné cviky na precvičovanie.

Pri fyziologickom vývoji detského chodidla, môžete topánky vybrať sami. Ak váhate, aké topánky kúpiť dieťaťu, dáme vám niekoľko rád. Pri ich nákupe sledujete tieto veci:

  • Topánka musí umožňovať voľný pohyb nohy, podrážka by preto mala byť dostatočne pružná, ale pritom mäkká a ohybná.
  • Detská topánka by mala byť priedušná, preto je ideálnym materiálom koža. Snažte sa vyhýbať topánkam z umelých materiálov, ako sú plasty alebo umelá koža.
  • Detská topánočka sa musí dieťaťu dobre obúvať a ľahko zapínať. Zapínanie na šnúrky vyberte až v čase, keď si ich vie dieťa zaviazať samé.

Aké škody môže spôsobiť výber nevhodnej detskej obuvi?

Nevhodná topánka je buď ťažká, úzka, nepriedušná alebo dostatočne neohybná. Spozorujete to rýchlo po obutí vášho dieťatka. Nevhodná topánka totiž ovplyvní jeho pohyb, ktorý zrazu nie je taký svižný alebo taký obratný, ako býva v časoch bez topánok. Pohyby, ktoré už dobre ovláda, vykonáva zrazu horšie.

Krátkodobo môžu nevhodné topánky spomaliť alebo obmedziť vývoj hrubej motoriky vášho dieťaťa. Horšie je však riziko dlhodobých následkov, pretože nevhodné topánky môžu ovplyvniť vývoj chodidla a tým pádom celého pohybového systému.

Ako vybrať správnu detskú obuv

Ako vybrať správnu veľkosť detských topánočiek?

Nemenej dôležitým faktorom pri výbere správnych detských topánočiek je voľba správnej veľkosti. Príliš malé topánky môžu nohu deformovať, príliš veľké zavadzajú a zvyšujú riziko pádu, či úrazu.

Detská noha potrebuje na pohyb dostatok priestoru na pohyb prstov. Topánku preto nevyberáme presne na doraz, ale vždy nechávame 0,5 až 1 cm v dĺžke navyše. Detská noha rastie rýchlo a dieťa nám nepovie, že ho topánky tlačia. Veľkosť topánky kontrolujte aj počas sezóny.

Pri výbere topánok nehrá rolu len dĺžka topánky, ale aj jej šírka. Najlepšie je, pred nákupom topánok postaviť dieťa na papier a nohu mu naň obkresliť. Stopu vystrihnite a porovnajte s vnútornou vložkou topánky. Ak má topánka jemnú rezervu v šírke a dostatočnú v dĺžke, vybrali ste dobre. Pred nákupom vyskúšajte topánku obuť na nohu, či sa dobre zapína a či mu na nohe dobre sedí.

Aké detské topánky sú vhodné na jednotlivé ročné obdobia?

Detská noha rastie rýchlo a preto nemá zmysel kupovať topánky v predstihu. Pri každej zmene ročného obdobia dieťaťu nohu premerajte a topánky kupujte až v čase, kedy ich bude naozaj potrebovať. Dieťaťu netreba ani príliš veľa párov na jednu sezónu, pretože ich všetky nestihne vynosiť. Radšej preto investujte do kvalitných kožených topánok.

Na letné obdobie oceníte detskú letnú obuv, ktorá je priedušná a dieťatku sa v nej nepotia nohy. Ak však rado jazdí na odrážadle alebo veľa pobehuje, zvoľte radšej detské sandálky s chránenou špičkou. Takto ochránite pršteky pred zranením.

Detská jarná a jesenná obuv býva približne podobná. Oceníte, ak tieto topánky sú ľahké, priedušné a ohybné. Na tieto obdobia je vhodné zadovážiť si ešte nepremokavé nezateplené gumáky do dažďa.

Zimná detská obuv

Najťažšie býva vybrať vhodné topánky na zimu. Detská zimná obuv musí spĺňať vysoké nároky na udržiavanie detských nôh v teple a najmä v suchu. Deti pritom veľmi radi objavujú každú mláku v okolí, či šantia v snehu. Dôsledne preto vyberajte zimné topánky, ktoré sú zároveň aj nepremokavé.

Všetky tieto typy topánok je možné zakúpiť aj vo forme detskej zdravotnej obuvi. Ak sa nožičky vášho dieťaťa nevyvíjajú ideálne, určite siahnite po overenej ortopedickej obuvi aj pri výbere detskej domácej obuvi.

Detské capačky a topánočky

Aké sú výhody detských barefoot topánok?

Barefoot topánky sú navrhnuté tak, aby chránili nohu a zároveň poskytovali prirodzený pocit pri chôdzi, podobný tomu pri chôdzi naboso. Detské barefoot topánky zvyknú mávať veľmi tenkú podrážku, takže pri chôdzi dieťa viac vníma povrch, po ktorom chodí. Oproti bežným topánkam majú:

  • podrážku, ktorá nemá takmer žiadny výškový rozdiel medzi pätou a špičkou,
  • široký priestor na prsty,
  • pružnú podrážku a nízku hmotnosť topánky,
  • minimálnu podporu klenby nohy.

Takto navrhnuté topánky zapájajú viac svalov na chodidle a podporujú rozvoj lepšej rovnováhy. Sú však vhodné len v prípade, ak sa noha dieťaťa vyvíja fyziologicky. Pokiaľ už nastanú isté vývojové odchýlky, pred nákupom barefoot detských topánočiek sa poraďte s fyzioterapeutom alebo detským ortopédom.