12 zvedavých otázok o zuboch: Smie dieťa používať ústnu vodu?

12 zvedavých otázok o zuboch:  Smie dieťa používať ústnu vodu?>
Aké otázka vám prídu na myseľ, keď sa povie zubná hygiena a tehotenstvo? Pri príležitosti seminára o zdravých zúbkoch sme tie najzaujímavejšie otázky ohľadom zúbkov položili s pani doktorke Bartošovej.

Je pasta s množstvom 500ppm fluoridov vhodná pre ročné dieťa?

Takáto zubná pasta je podľa odporúčaní Európskej akadémie pre detskú stomatológiu (EAPD) vhodná pre deti od prerezania prvého zúbka až do dvoch rokov. Množstvo fluoridov v prípravku by však nemalo byť väčšie. Je taktiež dôležité dodržať odporúčanú dávku pasty, štetinky sa len jemne potierajú.  Môžete vyskúšať aj zubné kefky, ktoré majú vyznačené políčko, do ktorého sa pasta aplikuje.

Prekáža, pokiaľ dieťa nevie pastu vypľúvať, čiže pastu prehĺta? Od koľkých rokov môžu vlastne deti pastu používať?

Pokiaľ rodičia používajú pastu určenú pre deti v ich veku, žiadne riziko samozrejme nehrozí. Deti môžu pastu používať od prerezania prvého zúbka. Obsah fluoridov by nemal presahovať už spomínaných 500ppm. Fluorid je síce látka, ktorá zvyšuje odolnosť zubu voči kyselinám, ale v nadmernom množstve poškodzuje zárodky stálych zubov, čo sa následne prejaví škvrnitosťou skloviny. Vhodné pasty podľa odporúčania EAPD môžeme zhrnúť nasledovne:
Veková skupina Obsah fluoridu Frekvencia použitia Množstvo pasty
6 mesiacov- 2 roky 500ppm 2x denne Potrieť kefku alebo dávkovaciu značku
2-6 rokov 1000ppm 2x denne Veľkosť hrášku
6 rokov < 1450ppm 2x denne Aplikovať pozdĺžne na celú kefku

Existuje ústna voda pre deti? Od koľkých rokov ju môžu používať?

Pre deti predškolského veku sa ústna voda zásadne neodporúča. Na trhu sú dostupné výrobky pre deti od 6 rokov. Takto veľké deti už vedia prípravok vypľuť a neprehĺtajú ho.

Je nutné deťom čistiť medzizubný priestor, ak áno ako a čím?

Deti majú prirodzene široké medzizubné priestory vyplnené ďasnami a preto nie je potrebné používať kefky na tento účel. Mohlo by tak dôjsť k poškodeniu medzizubnej papily a jej ústupu. S čistením medzizubných priestorov môže dieťa začať okolo veku 12 rokov a to niťou. Dieťa by však malo mať odbornú inštruktáž.

Existuje niečo na odstránenie povlaku?

Zubný povlak je možné nafarbiť. Existujú na to tabletky a roztoky, ktoré dostať v lekárni. Farbivo sa odstráni jednoducho čistením zubov.

Je dobré dieťa nútiť k čisteniu zubov aj pokiaľ má k tomu veľký odpor?

Primárne sa snažíme čistiť zúbky pomocou hry. Pokiaľ dieťa nespolupracuje, je vhodné odviesť jeho pozornosť knižkou, alebo inou aktivitou. Na začiatku by však táto situácia rodičov nemala odradiť. Pokiaľ by dieťa ani naďalej nespolupracovalo, je nutné to robiť aj proti jeho vôli. Iba dôslednosť a pravidelnosť čistenia chrupu vedie k tomu, že si dieťa tento zvyk osvojí. Najlepšie bude, ak rodičia začnú hneď od prvého zúbka, aby si dieťa zvyklo na pocit iného objektu v ústach.

Čo sa týka rizika zubného kazu, sú pre deti vhodné granulované čaje či sladké výživy?

Sladené nápoje sa vo všeobecnosti neodporúčajú. Dieťa si tak rýchlo zvyká na prebytočný príjem sladkého a často ho neskôr vyžaduje. Cieľom prevencie zubného kazu je znižovať množstvo, ale najmä frekvenciu konzumovaného cukru. Deťom sa odporúča podávať nesladený čajík, čistú vodu a neskôr kravské mlieko. Pokiaľ dieťa vyžaduje sladké, malo by ho prijímať s hlavným jedlom. Rozhodne nie pred spaním či po čistení zúbkov. Dieťa by nemalo zaspávať so sladkým nápojom v postieľke a taktiež s prsníkom po tom, čo je nadojčené.

Čo môžem preniesť na dieťa počas tehotenstva a po ňom v rámci ústnej dutiny?

V priebehu tehotenstva sa do krvi a následne do krvného obehu dieťaťa dostávajú baktérie, ktoré spôsobujú zápal ďasien a paradentózu. Po narodení sa prenášajú baktérie slinami a to najčastejšie od matky. Pre to sa neodporúča bozkávať deti na ústa, olizovať lyžičku, či cumlíky. Na dieťa však prenášame svoje správanie a návyky, sme pre nich vzormi. Deti kopírujú čo pijeme, čo robíme, ako jeme a ako sa správame v ambulancii zubného lekára. Pre to je dôležité aby ste si ako rodičia osvojili správne návyky už v čase plánovania tehotenstva.

Ktoré antibiotiká ničia sklovinu dieťaťa a aký je vzťah liekov k zdravému chrupu?

Antibiotiká a liečivá pre deti sú pomerne vždy vo forme sirupov s veľkým obsahom cukru, aby sa tým uľahčilo podávanie. Dlhodobé užívanie antibiotík tiež mení zloženie mikroflóry v ústach. Zmena osídlenia úst mikroorganizmami môže mať rôzne dôsledky, napríklad kvasinkové infekcie. Vysoké riziko poškodenia zubov spojené s užívaním tetracyklinových antibiotík u detí vedú k poškodeniu tvorby a mineralizácie skloviny. Poškodenie sa prejavuje rôznymi defektami a zafarbením. V dnešnej dobe sa však deťom a tehotným ženám už nepodávajú.

Dieťa vyžaduje kŕmenie asi dve hodiny pred raňajkami, predstavuje to problém vo vzťahu k vystavovaniu detského chrupu rôznymi ochoreniami?

Pokiaľ sa dieťa nebudí počas noci s nutnosťou prijímania potravy, tak to závažný problém nepredstavuje. Po tom, čo sa dieťa naraňajkuje, vykonáme hygienu.

Večer si dám rada víno, za ako dlho si po konzumácií môžem umyť zuby?

Pokiaľ nepijete víno každý deň, tak vypitie a následné čistenie nespôsobuje riziko. Víno je kyslé čiže dochádza k rozpusteniu vrchnej časti skloviny. Čistenie zubov bezprostredne po vypití túto vrstvu stiera, sklovina sa oslabuje a zuby sú citlivejšie. Jedná sa o proces zvaný erózia. Preto odporúčame čistenie zubov približne hodinu a pol po vypití, keď sa už pH povlaku na Vašich zuboch vráti do normálu.

Môže ma zubný lekár odmietnuť kvôli silnému dávivému reflexu?

Nie, nesmie! V dnešnej dobe je na trhu dostupná široká škála prostriedkov na tlmenie tohto reflexu. Navyše je dôležité zvážiť, či nejde skôr o strach zo zubného lekára. V takom prípade má zubár možnosť predpísať anxiolytiká. Jeho povinnosťou je Vás vyšetriť a následne ošetriť chrup. Ak by aj po podaní špeciálnych prípravkov nebolo vyšetrenie možné, môže Vás poslať na špecializované pracovisko.