Ako a kedy učiť dieťa na nočník - tipy a rady

Ako a kedy učiť dieťa na nočník - tipy a rady>

Ako naučiť dieťa na detský nočník? Svoje dieťa poznáte najlepšie. Učiť dieťa na nočník v čase, keď ešte nie je na to pripravené a nevie ani chodiť, je zbytočné. Ako a kedy teda začať učiť dieťa na nočník? Skúste použiť naše tipy!

Učenie dieťaťa na nočník je jednou z najkontroverznejších tém a názory na to, kedy je vhodné začať, sa často líšia. Niektorí rodičia posadia svoje dieťa na nočník od prvej chvíle, keď sa naučí sedieť, a veria, že predsa len "niečo urobí". Iní rodičia nechávajú svoje deti na plienkach až do troch rokov.

Ako správne naučiť dieťa na nočník?

"Ty už si bez plienok?", "Také veľké dievčatko a ešte má plienky", "To ty si v jeho veku už chodil na nočník"... Aj vy počúvate tieto vety? Často je to trochu na nervy, však? Ako rodičia máme pocit, že sme urobili chybu, že sme niečo prehliadli, že sme niečo podcenili. Najväčšiu službu sebe, ale aj svojmu dieťaťu urobíte, keď k tejto novej disciplíne pristúpite pokojne.

Netlačte na seba ani na neho, akceptujte, že aj keď vy už cítite, že je správny čas na učenie na nočník, nemusí nevyhnutne znamenať, že si to myslí aj vaše dieťa. Skúste tomu dať voľný priebeh.

Kedy začať učiť dieťa na nočník?

V súčasnosti sa odborníci z radov pediatrov a psychológov zhodujú, že najvhodnejší vek na začatie učenia dieťaťa na nočník je od 18. mesiaca. Niektoré deti to zvládnu už okolo 15. mesiaca, zatiaľ čo iné toto "umenie" ovládajú až po svojich tretích narodeninách. Dozrievanie močových ciest je individuálne, rovnako ako ovládanie močového mechúra. Z fyziologického hľadiska však nie je možné, aby napríklad dieťa v ôsmom mesiaci vedome ovládalo svoj močový mechúr alebo kontrolovalo vyprázdňovanie stolice.

Tak ako nie je správne začať príliš skoro (kedysi nebolo ničím nezvyčajným, že deti sotva samé sedeli, ale už boli naučené na nočník), nie je najlepším spôsobom začať ani príliš neskoro. V prípade, že začnete po tretích narodeninách, štatisticky budete s celým problémom bojovať pravdepodobne najdlhšie.

Problematikou učenia na nočník sa zaoberalo niekoľko štúdií, z ktorých jedna dospela k záveru, že priemerný vek učenia na nočník je 30 mesiacov bez ohľadu na to, kedy a ako rodičia začali s učením na nočník. Niektoré veci sa jednoducho nedajú urýchliť, hoci by sme si to často želali.

Ako prejsť z plienok na nočník?

Začnite pomaly, najprv dieťaťu ukážte nočník. Počkajte približne do času, keď bude chcieť ísť cikať alebo kakať (využite chvíľu po prebudení alebo po jedle) a posaďte ho na nočník alebo ho tam držte. Pamätajte, že "úspech" sa nedostaví hneď, musíte chvíľu vydržať. Keď sa vášmu dieťaťu podarí "niečo" urobiť do nočníka, nezabudnite ho pochváliť, bude ho to motivovať.

Je veľkou pomocou, ak sa vášmu dieťaťu na nočníku páči. V našej ponuke si môžete vybrať detský nočník v rôznych dizajnoch a tiež nočníky so zvukom.

Naša ponuka detských nočníkov

Zoznámenie dieťaťa s nočníkom

Vysvetlite dieťaťu, na čo slúži detský nočník.

  • Posaďte naň bábiku alebo plyšové zvieratko, aby dieťa pochopilo, že sa na ňom sedí.
  • Nočník nikam neskrývajte, namiesto toho ho nechajte na očiach, aby si ho dieťa mohlo ohmatať a preskúmať. Je tiež v poriadku, ak sa s ním spočiatku iba hrá.
  • Používajte knihy a príbehy. V súčasnosti nájdete na trhu veľké množstvo kníh, ktoré obsahujú príbehy práve o chodení na nočník, o močení a kakaní. Vaše dieťa sa tak môže túto novú zručnosť z kníh.

Uvidíme, či má záujem. Ak áno, pravdepodobne to uľahčí učenie.

Netrápte sa však, ak učenie neprebieha tak, ako ste si predstavovali. Niekedy je lepšie nechať rozhodnutie o správnom čase priamo na dieťa. Ak nič iné, ušetríte si ako rodičia veľa nervov. Nakoniec sa každé dieťa naučí chodiť na nočník a neskôr aj na toaletu. Skôr či neskôr.

Ak vaše dieťa počas učenia dostáva záchvaty hnevu alebo tvrdohlavo odmieta nočník, netlačte naň. Neprinesie to nič dobré. Možno jeho čas ešte nenastal, pre niektoré deti má učenie jednoducho niekoľko fáz. Ak na to budete tlačiť, v konečnom dôsledku len zvýšite nátlak na vás oboch.

Niektoré deti tiež nemajú rady, keď musia sedieť na nočníku, zatiaľ čo iné chodia na záchod. Keďže sa deti učia napodobňovaním, je možné, že nakoniec nočník vynecháte a pôjdete rovno na záchod s redukciou WC. Pri viacerých súrodencoch, je možné, že najmladší sa naučí chodiť na záchod jednoducho tak, že to odkuká od staršieho súrodenca.

Oblečenie nesmie prekážať

Vyberte oblečenie, ktoré si dieťa môže ľahko a rýchlo vyzliecť, keď sa ponáhľa na nočník. Najlepšie sú tepláky alebo nohavice s voľnejšou gumou, prípadne sukňa alebo šaty. Ak bude mať dieťa na sebe oblečenie, ktoré bude náročné vyzliecť, alebo dokonca bude potrebovať vašu pomoc pri vyzliekaní, potom je väčšia pravdepodobnosť, že to jednoducho nestihne.

Počas leta nechajte svoje batoľa behať doma alebo na záhrade nahé. Na prechádzky si so sebou berte nočník. Keď sa dieťa vymočí, okamžite si uvedomí, čo sa stalo. Vyskúšajte, či tento tip funguje aj u vás. Mnohí rodičia sa naopak domnievajú, že je lepšie mať dieťa oblečené, aby si v prípade, že sa pomočí do nočníka, spojilo situáciu s nepríjemným pocitom mokra.

Tréning na nočník môže byť dlhší proces

Nestresujte svoje dieťa trestaním alebo karhaním za drobné "nehody". Skôr sa ho snažte pochváliť a celkovo k celému procesu učenia pristupujte pozitívne. Ak má vaše dieťa pocit, že ste nervózni, že sa naň hneváte alebo že ho z niečoho obviňujete, môže to narušiť váš vzťah a celé snaženie o učenie na nočník.

Najlepším spôsobom je "škola hrou". Najmä malí chlapci to majú veľmi radi. Na dno nočníka urobte akýsi terč, na ktorý môžu chlapci "strieľať". Existujú aj nočníky, ktoré po vymočení dieťaťa zahrajú melódiu. Obľúbeným spôsobom, ako chlapcov naučiť chodiť na nočník, je tiež zaobstarať si pisoár, pri ktorom chlapci pomocou prúdu moču roztočia vrtuľu.

Nenúťte dieťa sedieť na nočníku, kým si "niečo" nevyciká. Táto metóda bola veľmi obľúbená u minulých generácií. Nevyplýva z nej však nič dobré. Budete mať nervy napnuté na prasknutie, dieťa nebude chápať, prečo nemôže ísť robiť niečo iné, a obaja budete naštvaní.

Na nočník musí spočiatku myslieť rodič

Na začiatku musíte na chodenie na nočník myslieť vy a dieťatku to pravidelne pripomínať. Odhadnite frekvenciu, s akou budete klásť otázku "Nechce sa ti na záchod?". Ak ju budete klásť príliš často, môže sa stať, že celú situáciu dieťaťu znepríjemníte, alebo vaše otázky o močení úplne prestane vnímať.

Dieťa si tiež pomerne ľahko zvykne, že ak mama alebo otec myslí na to, že sa mu chce čúrať, nemusí na to myslieť samo. Nezabúdajte preto, že cieľom nie je, aby si dieťa vedelo sadnúť na nočník na povel, ale aby samo vyhodnotilo, že potrebuje cikať alebo kakať. Žiaľ, často ide o dve úplne odlišné disciplíny.

Počúvajte signály svojho dieťaťa, už veľmi skoro vám môže dať najavo, že sa potrebuje vyprázdniť. Na tomto princípe funguje takzvaná bezplienková komunikačná metóda (BKM). Rodičia často aj tých najmenších detí sa jednoducho naučia vnímať signály a potom dieťa v správnej chvíli posadia na nočník alebo ho podržia nad miskou. Môže to byť špecifický pohyb, ktorý dieťa urobí, typ plaču alebo grimasy. Mnohí rodičia úplne vynechávajú obdobie plienok. Ak však vaše dieťa nosí plienky, môžete tento spôsob komunikácie využiť pri odplienkovaní.

Nebuďte sklamaní, ak dôjde k neúspechu

Môže sa to stať najmä vtedy, keď v rodine dôjde k významnej udalosti, ako je narodenie dieťaťa, hádky alebo rozvod rodičov. Psychika dieťaťa je veľmi krehká. Krok späť sa môže stať aj vtedy, keď je dieťa choré.

Dieťa sa tiež začína viac zaujímať o svet okolo seba, takže vaša snaha naučiť ho na nočník je preň často menej dôležitá ako zaujímavá hračka alebo to, že sa naučilo niečo nové. Na rozdiel od vás preň nočník nie je práve prioritou. Nie je výnimkou, ak je nočník zvládnutý v 18 mesiacoch, ale o niekoľko mesiacov neskôr sa dieťa rozhodne, že nočník mu jednoducho nevyhovuje a ste opäť na začiatku.

S akým nočníkom je dobré začať tento proces odplienkovania? Tu je niekoľko našich tipov:

KEEEPER Kasimir 4v1 nočník a redukcia na toaletu - multifunkčný výrobok, ktorý bude rásť s vaším dieťaťom.

MALTEX Protišmykový nočník s hudbou - nočník so zabudovaným čipom, ktorý v prípade potreby zahrá melódiu.

Nočník OK BABY Pasha Eco+ - 98 % tohto pekného nočníka tvorí recyklovaný plast z priemyselného odpadu.