Zdravé deti. Nemožné? Skúste naše tipy!

Zdravé deti. Nemožné? Skúste naše tipy!>
Počasie vonku niekedy nezodpovedá našim predstavám. Nevieme, ako svoje dieťa obliecť, aby zase neprišlo s plným nosom alebo s horúčkou. Choré deti občas rieši každá z nás. V tomto článku sa síce nedozviete návod, ako deti udržiavať zdravé počas celého roka, ale prezradíme vám niekoľko trikov, vďaka ktorým môžete podporiť obranyschopnosť dieťaťa (nielen) v chrípkovej sezóne.

Vypracujte si vitamínový plán

Dobre, nie je ľahké dostať do dieťaťa čaj s citrónom alebo iné vitamínové bomby. Ak však začnete deti na tieto veci pripravovať alebo ich podávať šikovne v tom, čo milujú, môžete si spoločne vytvoriť zvyk. A čo je v boji proti chorobám najlepšie? Vitamíny C, D, zinok a omega 3 mastné kyseliny. Nájdeme ich v citrusoch, špenáte, orechoch a ďalších zdravých veciach. Nesiahajte hneď na multivitamínové doplnky z lekárne, ale pokúste sa žiť zdravo priamo v kuchyni. Keď vaše dieťa bude vybrané potraviny odmietať, skúste sa s ním pohrať, niečo mu sľúbiť a uvidíte, ako si vypestujtete "vitamínové rituály".

Probiotiká

Zoznámte sa s týmito zázrakmi, ktoré by naše deti nemali jesť len vtedy, keď berú antibiotiká, ale mali by sa stať pravidelnou súčasťou stravy v zimných či prechodných mesiacoch. Postarajú sa totiž o zdravé bruško. Kde všade ich nájdete? Predovšetkým v jogurtoch, mliečnych výrobkoch a syroch. Pokiaľ však ide o dojčatá alebo batoľatá, všetky tieto vitamíny a probiotiká dostávajú z vášho mlieka. Ak nedojčíte, mali by ste si vybrať umelé mlieko s obsahom probiotík a prebiotík, ktoré sa podieľajú na budovaní správneho fungovania tráviacej sústavy vášho dieťatka.

Kvalitný spánok

Snom mnohých mamičiek je, aby deti spinkali podľa tabuliek. Priznám sa, že tá moja je polhodinový spáč. Aj keď by som ju veľmi rada nechala spinkať, vôbec o to nestojí. Jednoducho, nezáleží len na nás... Až budú naše deti väčšie, možno ich budeme z postele ťahať. Každopádne aj keď budú proti spinkaniu občas protestovať, bojujme aspoň za ich nerušený spánok.

Nebuďte prehnane starostlivá

Ruku na srdce, koľkokrát sa snažíme, aby deti vyrastali v čo najčistejšom prostredí? No, čuduj sa svet, nie je to vždy ideálne. Dieťatko by malo mať aj nejaké bacily. Nebojte sa, keď sa hrá s domácim miláčikom alebo keď sa hrabe v hline. Dieťa si predsa len potrebuje vybudovať imunitu. Stačí mu potom starostlivo umyť rúčky. Na záver vám prajem zdravé a spokojné detičky :)