Viete ako správne odmerať bábätku teplotu?

Viete ako správne odmerať bábätku teplotu?>

Pri novorodencoch a malých bábätkách môže už zvýšená teplota naznačovať vážne zdravotné ťažkosti. Na posúdenie stavu musí lekár poznať jej presnú hodnotu. Ako správne bábätku odmerať teplotu a aký detský teplomer zvoliť?

Aká telesná teplota je ešte u detí normálna?

Hodnoty normálnej telesnej teploty jemne kolíšu v závislosti od veku, pohlavia, časti dňa, fyzickej aktivity, či iných faktorov. Namerané hodnoty sa navyše líšia podľa toho, v akom mieste ju na tele meriame. Najvyššiu teplotu dosahuje vnútro tela a táto teplota sa postupne znižuje smerom von. To je práve dôvod, prečo sa hodnota nameraná v podpazuší líši od teploty odmeranej v konečníku, a to až o 0,5 °C. Táto hodnota sa neodpočítava iba u novorodencov.

Normálne hodnoty telesnej teploty u bábätiek do 12 mesiacov:

  • Meranie teploty v konečníku: do 37,5 °C.
  • Teplota meraná v podpazuší: do 37 °C.

Vyššie hodnoty označujeme ako zvýšená teplota, teploty nad 38 °C sú už u bábätka pokladané za horúčku.

V prvých dvoch mesiacoch veku musí každé dieťatko s horúčkou vyšetriť čo najskôr lekár, pretože takto maličké bábätká majú vyššie riziko závažných bakteriálnych infekcií. Takto malé deti totiž ani pri život ohrozujúcich infekciách nemusia mať výrazné príznaky a ani veľmi vysokú horúčku.

Ako odmerať teplotu bábätka

Meranie teploty u bábätka

Pediatri ako základný spôsob merania teploty u detí do jedného roku odporúčajú rektálne meranie, čiže meranie digitálnym teplomerom v konečníku.

Podľa Americkej akadémie pediatrov je, naopak, u novorodencov lepšie meranie teploty v podpazuší. Dôvodom je isté veľmi malé riziko poškodenia konečníka.

Bezkontaktné meranie na čele alebo v uchu používajte podľa lekárov skôr orientačne, napríklad počas spánku. Takéto meranie teploty nie je vždy u detí úplne presné. Pokiaľ bezkontaktné meranie ukáže zvýšenú teplotu až horúčku, odmerajte dieťaťu teplotu znova pomocou bežného digitálneho detského teplomera, a to buď v konečníku alebo v podpazuší.

Naša ponuka detských teplomerov

Postup ako správne merať teplotu bábätku

Môžete mať ten najlepší teplomer na svete, ale ak ho nepoužijete správne, môže ukázať nesprávne  hodnoty. Meranie telesnej teploty sa jemne líši podľa oblasti, kde teplotu meriate. Pozrite si odporúčania na správne meranie:

Správny postup merania rektálnej teploty

Na meranie teploty v konečníku budete potrebovať digitálny teplomer s ohybnou špičkou. Sklenený teplomer neodporúčame z dôvodu možného zranenia. Predsa len, malému bábätku nevysvetlíte, čo sa deje, môže protestovať a v nevhodnej chvíli sa prudko pohnúť.

Pred meraním teploty naneste na špičku teplomera vazelínu alebo krém, ktorý bežne používate pri prebaľovaní a teplomer zapnite. Dieťatku zodvihnite pokrčené nožičky k brušku a teplomer jemne zaveďte. Vďaka krému to pôjde ľahšie, pričom odporúčaná hĺbka je približne dva centimetre u bábätka, u novorodenca o čosi menej.  Nikdy nezatláčajte teplomer nasilu. Počkajte, kým zaznie zvukový signál. Trvá to približne 20 až 30 sekúnd. Potom odčítajte nameranú hodnotu.

Po použití teplomer umyte podľa návodu alebo vydezinfikujte pomocou minimálne 60 % alkoholu. Takto nameraná teplota je presná, ale pri uvedení hodnoty lekárovi buď zdôraznite, že je to merané v konečníku, alebo ak vaše bábätko už nie je novorodenec, pred nadiktovaním odpočítajte 0,5 °C.

Správny postup merania teploty v podpazuší

Meranie teploty v podpazuší je najľahší a v našich končinách aj najpoužívanejší spôsob merania teploty. Pred meraním musíte overiť, či je podpazušná jamka suchá. Vložte do nej detský teplomer, pričom špička teplomera musí byť v kontakte s kožou dieťaťa a nie s jeho oblečením. Teplomer v podpazuší držte a sledujte, či je počas celej doby merania na svojom mieste. V návode na použitie teplomera je uvedené, či môžete teplotu odčítať ihneď po zaznení signálu, alebo musíte počkať dlhšie.

Postup merania teploty na čele alebo v ušku

Pri meraní infračerveným bezdotykovým teplomerom musíte postupovať presne podľa jeho návodu, inak nemusíte získať správne výsledky. Tieto teplomery sa používajú ako orientačné a pokiaľ ukážu zvýšenú hodnotu, je dobré teplotu premerať klasickým digitálnym teplomerom.

Správny postup merania teploty v ústach

Meranie teploty v ústach sa u takto malých detí neodporúča.

Aký typ detského teplomera zvoliť?

Mať doma teplomer je pri malom dieťati nutnosťou. Pripravte si ho ešte pred narodením bábätka, pretože ho budete potrebovať už u novorodenca. Ako si však vybrať ideálny teplomer pre bábätko?

Teplotu budete v prvých rokoch života dieťatka merať väčšinou v konečníku. Určite sa nezaobídete bez kvalitného digitálneho teplomera s ohybnou špičkou. Je to jeden z najpresnejších a pritom cenovo najprístupnejších teplomerov. Vybrať si môžete z viacerých značiek, napríklad Microlife, REER, Babyone, alebo si ho kúpiť ako súčasť Philips AVENT Sada pre starostlivosť o dieťa. Tieto teplomery môžete používať na meranie v konečníku, v podpazuší, prípadne v ústach. Po každom použití by ste ho mali vydezinfikovať alebo umyť podľa návodu.

Praktické sú aj bezkontaktné teplomery, ktoré využijete v prípade, ak chcete dieťatku odmerať teplotu rýchlo, jednoducho alebo počas spánku. Ich nevýhodou je, že nie sú až také presné ako digitálne teplomery s ohybnou špičkou a používajú sa na orientačné meranie teploty. Pred použitím si vždy vopred prečítajte pribalený návod, pretože pre správny výsledok musíte dodržať odporúčaný postup merania. Bezkontaktné teplomery sú určené buď na meranie na čele, alebo v uchu.