Uvoľnenie a odstránenie nepohodlia bábätka vďaka masáži

Uvoľnenie a odstránenie nepohodlia bábätka vďaka masáži>

Príchod bábätka na svet je veľkou zmenou, ktorej sa musí prispôsobiť nielen bábätko ale aj jeho rodičia. Jedným z vynikajúcich spôsobov, ako tento proces uľahčiť, je zaviesť do dennej rutiny masáž bábätka. Ako môže prispieť k väčšej domácej pohode a zároveň uľahčiť niektoré zo zdravotných ťažkostí?

Prečo vykonávať masáž bábätka?

Jedným z najlepšie vyvinutých zmyslov bábätka po pôrode je práve hmat. Práve preto je dotýkanie sa dobrým spôsobom komunikácie s ním. Nikdy nie je príliš skoro, hladkať a dotýkať sa bábätka, preto s tým pokojne začnite už v pôrodnici.

Masáž bábätka ani zďaleka neprispieva k jeho rozmaznávaniu, ale je to výborný spôsob ako podporiť jeho fyzickú aj emocionálnu pohodu a rozvíjať jeho schopnosti poznávať svet. Masáže nepomáhajú iba deťom, ale sú prínosom aj pre ich rodičov. Najmä u matiek zlepšuje ich väzbu k dieťaťu, uvoľňuje napätie po pôrode, odstraňuje stres z novej rodinnej situácie a zvyšuje sebavedomie maminky pri manipulácii s dieťatkom.

Psychická pohoda

Masáž má pre bábätká viacero prínosov. Pri masáži sa v tele vylučuje hormón oxytocín, vďaka ktorému vzniká silnejšia väzba medzi bábätkom a rodičom. Podobne ako kontakt kože na kožu, aj pri masáži si vytvárate emocionálne spojenie s dieťatkom a budujete v ňom pocity bezpečia a dôvery. Tieto pocity sú obojstranné a profitovať z nich budete aj vy, rodičia.

Tak, ako sa vy zrelaxujete pri masáži, aj masáž bábätiek môžeme využiť na ich uvoľnenie, upokojenie a zrelaxovanie. Dokonca, prispievajú aj k ich lepšiemu spánku, preto ak má váš drobec ťažkosti zaspať, vyskúšajte ho pred spaním masírovať. Najideálnejším obdobím je čas po kúpeli, kedy dieťa zrelaxuje jednak vďaka teplej vode a následne to podporíte príjemným masírovaním.

Masáže pre uvoľnenie bruška a lepšie trávenie

Najmä v prvých mesiacoch života môžu mať bábätká ťažkosti s trávením. Časté sú u nich koliky, nadúvanie, zápcha či gastroezofagiálny reflux. Aj pri týchto stavoch pomôže masáž bruška novorodenca, vďaka ktorej podporíte jeho tráviaci systém aj bez nutnosti podať mu lieky.

Dôležité je počkať, kým sa novorodencovi zahojí pupček. Masírujte mu bruško vždy po jeho obvode a to len v smere hodinových ručičiek, nie naopak. Týmto smerom kopírujete prirodzený pohyb čriev a uľahčujete posun obsahu črievkami dieťaťa.

Ako vplýva masáž na motorické schopnosti

Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, masážou bábätiek môžeme podporiť aj ich motorický vývoj. Vďaka stimulovaniu ich senzorického vnímania na koži podporujete rozvoj funkcií mozgu a ovládania svalov. Navyše, bábätko si takto bude lepšie uvedomovať jeho vlastné telo.

Techniky masáže bábätiek

Bábätko vždy masírujte len jemne. Pri jednotlivých častiach tela postupujte od najvzdialenejšej časti smerom k srdcu. To znamená, že pri nožičke začínate chodidlom a postupujete nahor, pri ruke začínate dlaňou a smerujete k ramenu. Začať môžete od hlavičky alebo od nožičiek. Netreba však zabúdať pomasírovať tieto časti tela:

  • Keď si dieťatko položíte na chrbátik, najprv začnete masážou jednej nohy, potom druhej nohy, prejdete na bruško a neskôr na hrudník. Pri brušku je dôležité masírovať až po zahojení pupčeka a to len v smere hodinových ručičiek. Nakoniec pomasírujete aj ruky.
  • Následne dieťatko otočíte a rovnakým postupom masírujete jeho zadnú stranu tela. Najprv nohy odzadu, potom zadoček a nakoniec chrbátik.
  • Masírovať môžete aj hlavičku, ale tú len veľmi opatrne jemnými dotykmi.

Na masáž môžete použiť pohyby jednosmerné, bočné aj krúživé. Nezabudnite ani na miesta pod kolienkom, lakťom či pazuchou. Práve týmito miestami prechádzajú lymfatické cievy a masážou môžete podporiť ich dobrú cirkuláciu.

Základy masáže pre novorodenca: Ako začať?

Niektoré detičky si masáž užívajú od prvej chvíle, iné si na ňu musia chvíľu zvykať. Ak vaše bábätko patrí do druhej skupiny, postupujte pomaly, masírujte ho zo začiatku iba chvíľku a aj to veľmi jemne. Bábätká si na masáže zvykajú pomerne rýchlo a o pár dní by ich už mali obľubovať.

Pre maximálne pohodlie malého človiečika robte masáž iba v teplom prostredí, ideálne pri teplote okolo 24 až 26 °C. Ideálnou voľbou je masáž bábätka po kúpaní.

Na masáž môžete použiť detský masážny olej s obsahom prírodných olejov, napríklad mandľového oleja. Vyskúšať môžete Masážny olejček CHICCO Natural Sensation, ktorý je schválený a testovaný pediatrami a dermatológmi pre deti už od narodenia. Telové mlieka nie sú vhodné, pretože sa rýchlo vstrebávajú.

Detská kozmetika na telo

Keďže sa pri masáži používajú masážne oleje, vždy je tu riziko zamastenia okolitých vecí. Pod dieťatko teda radšej rozložte mäkkú prírodnú látkovú plienku. Bábätku bude mäkučko na plienkach z bavlneného mušelínu alebo bambusu. Po ukončení masáže nezabudnite prebytočný olej z bábätka zotrieť čistou látkovou plienkou a až tak mu obliecť pyžamko.

Kedy sa nesmie masírovať?

Aj keď je masírovanie bábätiek veľkým prínosom k ich rozvoju, predsa len sú situácie, kedy je lepšie masáž odložiť na inokedy. Patria k tomu dni:

  • Keď je dieťa choré, má horúčku, či iné nepohodlie. Ani stavy, kedy je vaše dieťatko podráždené či nepokojné, nie sú ideálnym obdobím.
  • Čas tesne po jedle nie je vhodný, kvôli možným pocitom nepohodlia alebo možnosti vyvolať zvracanie. Po jedle vždy počkajte aspoň 30 minút.
  • Masáž nie je vhodná ani v prípade kožných ochorení dieťaťa, keď je jeho pokožka podráždená či inak poškodená. V tomto prípade určite nepoužívajte na podráždenú pokožku žiadny masážny olej bez poradenia sa s dermatológom.
  • Masírovanie odložte aj tesne po očkovaní po dobu aspoň 2 dní, pretože miesto v okolí vpichu môže byť bolestivé.
  • Nemasírujte dieťatko ani v prípade, ak ste vy podráždený alebo v strese. Dieťa cíti rozpoloženie mamy či inej osoby, ktorá sa o neho stará. V prípade nervozity sa choďte radšej najprv prejsť. Masáž by mala byť pre obe strany pokojným a pozitívnym zážitkom.

Pokiaľ si masáž bábätko neužíva, nesiľte to. Môžete ho na ňu pomaličky privykať, ale len po troškách. Ak sa mu to nepáči, prestaňte a skúste opäť inokedy.