Ako zvládnuť leto s najmenšími?

Ako zvládnuť leto s najmenšími?>
Teploty vonku pripomínajú leto v trópoch a vy si veziete z pôrodnice nového člena rodiny? Alebo už máte drobčeka pár mesiacov doma a prvého spoločného leta sa nemôžete dočkať? Rovnako ako v zime je potreba riešiť dostatočnú ochranu detí pred mrazom či snehom, aj letné počasie má, čo sa týka starostlivosti o drobčekov, svoje špecifiká. Na čo si dať pozor, ako chrániť deti pred slnkom a ako predísť nebezpečnému prehriatiu? Prinášame niekoľko tipov.

Oblečenie

Rada ohľadom obliekania velí, aby malo dieťa vždy o jednu vrstvu navyše než vy. Výnimku z tohto pravidla ale tvoria práve letné dni, kedy teploty často výrazne prekračujú 30 stupňov. Horúce počasie spolu s nadmerným množstvom vrstiev či nevhodným materiálom oblečenia potom môže skončiť zaparením dieťaťa. Ideálnym riešením sa preto stáva body bez rukávov či s rukávom krátkym. Z materiálov siahnite určite po bavlne, ktorá umožňuje pokožke dýchať. Tip: • To, či je bábätku horúco alebo zima, zistíte vždy na jeho zátylku.

Ochrana pred slnkom

Malé deti by vo všeobecnosti nemali byť príliš vystavované slnku. Do 1 roku veku je ich pokožka veľmi citlivá a so slnečnými lúčmi si nedokáže úplne poradiť. Ako tých najmenších chrániť? Bábätká do 6 mesiacov najlepšie ochránite jednoducho tým, že ich budete udržiavať čo najviac v tieni. Ak dieťatko nosíte v šatke či nosiči, dajte mu klobúčik a kúpte mu oblečenie s dlhším rukávom (ideálne s UV ochranou). Od pol roka môžete použiť opaľovací krém, pričom odporúčame siahnuť po takom, ktorý má minerálny filter .

Jazda v kočíku

Samostatnou kapitolou je ochrana dieťatka v kočíku. Jednou z možností je slnečník či slnečná clona. Bez problému si ale vystačíte aj s látkovou plienkouNIKDY ale v žiadnom prípade nezakrývajte celý priezor kočíka. Nedostatok vzduchu spôsobí, že sa z kočíka stane počas krátkej chvíľky doslova sauna. Ak má váš kočík okienko na strieške, určite ho otvoríte, zlepšíte tým cirkuláciu vzduchu. Rada: • Prehriate dieťa býva apatické. Práve kvôli absencii plaču či iných prejavov dieťaťa je veľmi jednoduché túto nebezpečnú situáciu podceniť či úplne prehliadnuť. Tip: • Pre príjemnejšiu jazdu odporúčame plienku pred upevnením namočiť do studenej vody. [gallery columns="4" link="file" size="full" ids="23675,23676,23677,23674"] * Obrázky 1, 2, 3 ukazujú možné spôsoby uchytenia plienky. Plienka na obrázku 4 je uchytená nesprávne, pretože neumožňuje prúdenie vzduchu.

Pitný režim

Jedným z najväčších rizík ako u dospelých, tak detí, je v lete dehydratácia. U dojčených detí jej predídete tým, že budete dojčiť vždy, keď sa dieťa prihlási. Nezľaknite sa, môže to byť napríklad aj každú pol hodinu. Vodu alebo čaj navyše dojčené deti nepotrebujú. U detí nedojčených dopĺňajte tekutiny menšími dávkami prevarenej vody. Kontrolovať pitný režim je obzvlášť dôležité u detí, ktoré trápia hnačka či zvracanie.

Ochrana pred hmyzom

Všetci síce vieme, že každý tvor na tejto planéte má svoj zmysel, pravdou ale je, že takéto poštípanie od komárov dokáže pekne znepríjemniť každý výlet. Ako si poradiť? Hoci vás možno ako prvé riešenie napadne repelent, pamätajte, že do 2 mesiacov veku dieťaťa nie je celkom vhodný. Pre takto malé deti je najlepšou ochranou použiť moskytiéru na kočík či postieľku. Že radi stavíte na riešenie pomocou byliniek? Levanduľu komáre práve dvakrát nemilujú, navyše vám krásne prevonia izbu, stan či karavan. Prírodné pamiatky sú vaším hlavným cieľom? Potom nezabudnite na ochranu proti kliešťom. Keď už sa náhodou kliešť prisaje, postupujte nasledovne. V ideálnom prípade použite jednorazové gumené rukavice. Miesto prisatia pokvapkáme alkoholovým dezinfekčným prípravkom, približne po 5 minútach ho za pomocou špeciálnych klieštikov či pinzety vytiahneme a miesto následne vydezinfikujeme. Za zváženie stojí aj očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. Očkovať možno deti už od 1 roku.

Spánok

Tiež patríte medzi tých, ktorí majú problém počas tropických nocí zaspať? Aj malých spáčov môžu vysoké teploty potrápiť. Ako vyriešiť situáciu, keď zavinovačku práve z dôvodu horúčavy odhodíte do skrine, ale dieťatko sa bez nej budí kvôli Moorovhovmu reflexu? Riešením môžu byť spacie vaky, pričom ručičky dieťatka idú v tomto prípade dovnútra. Tipy: • Pre lepšiu cirkuláciu vzduchu môžete v miestnosti s bábätkom zapnúť vetrák. Rozhodne ho ale nenatáčajte priamo na bábätko. • Príjemne môžu zafungovať aj rozvešané mokré uteráky či plienky. • V teplých dňoch odporúčame drobčekov častejšie kúpať alebo ich aspoň pravidelne osviežovať vlhkou plienkou.

🌞 Či už tento rok vyrazíte kamkoľvek, prajeme vám za celý Feedo tím krásne leto plné nezabudnuteľných rodinných zážitkov! 🌞