Prechod od dojčenia k pitiu z fľaše: ako na to?

Prechod od dojčenia k pitiu z fľaše: ako na to?>

Či už ste sa rozhodli ukončiť dojčenie alebo sa snažíte naučiť svoje bábätko piť aj iné tekutiny z fľaše, tento proces vôbec nemusí byť ľahký. Piť z fľaše je pre vaše dieťatko nové a musí si na to zvyknúť. Ako to dieťa naučiť čo najrýchlejšie?

Ako naučiť dieťa na fľašu

Ak bolo bábätko doteraz naučené piť len z prsníka, je ponúkaná fľaša pre neho veľkou novinkou. Nie každé dieťatko túto zmenu príjme bez ťažkostí. Môžete mu však v tomto procese pomôcť:

  • Zvoľte vhodnú fľašu prispôsobenú jeho veku. Kým menšie detičky potrebujú dojčenskú fľašu s vhodným cumlíkom, pri deťoch, ktoré už prijímajú pestrejšie príkrmy, môžete začať priamo s vhodnými detskými pohárikmi na učenie.
  • Na tento veľký krok si vyberte vhodné obdobie a domáce prostredie.
  • Dieťatko by malo byť zdravé, pokojné a dobre vyspinkané. Nezvoľte čas prerezávania zúbkov, prechladnutia, či iného nepohodlia.
  • Nie je ani dobré čakať, kým dieťatko úplne vyhladne. Aj takýto malý človiečik je v stave hladu nervóznejší a menej prístupný k zmene.
  • Novú fľašu mu len ponúknite, do ničoho ho nenúťte a ani mu ju nasilu nestrkajte do úst. Ak ju odtláča a odmieta, odložte ju a opäť ponúknite o pár hodín.

Najlepšie, ako naučiť dojčené dieťa na fľašu, je začať trénovať na známej tekutine, čiže podať mu v nej materské mlieko. Ak už nie je k dispozícii, nevadí, zvoľte umelé mlieko alebo čaj. Teplotu tekutiny prispôsobte teplote tela, za pokus stojí podobne zohriať aj cumlík. Ak podávate nové mlieko, jeho chuť môžete bábätku predstaviť najprv na lyžičke a následne ponúknuť cez fľašu.

Nezabudnite skontrolovať rýchlosť prietoku cez cumlík. Príliš rýchly tok je na začiatku pre dieťa priveľa a nemusí stíhať prehĺtať. Ak je prietok príliš malý, musí vynakladať veľa úsilia, čo ho zbytočne vyčerpáva.

Naša ponuka dojčenských fliaš

Ako dlho môže učenie trvať?

Každé dieťatko sa učí na nové veci svojím tempom. Kým pri niektorom bábätku stačí ponúknuť novú fľašu a hneď sa z nej spokojne napije, iným to môže trvať dlhšie. Aj pri tomto učení sa vyzbrojte trpezlivosťou a pokojom. Základom je opakované, nenásilné ponúkanie a skúšanie. Skôr, či neskôr to bravúrne zvládne.

Za pokus stojí, aby bábätko novým spôsobom najprv kŕmil otec alebo iný rodinný príslušník. Niektoré detičky skôr príjmu fľašu, ak mamička nie je v okolí.

Výhody kŕmenia z fľaše

Materské mlieko je pre bábätko, ktoré ešte nekonzumuje príkrmy, tou najlepšou stravou. Nie každá maminka však dojčiť môže alebo chce. V tomto prípade je dojčenská fľaša nevyhnutnosťou. Aj napriek tomu má však kŕmenie z fľaše svoje nesporné výhody aj u dojčených detí.

Dieťatko sa stáva nezávislejšie od maminky a môže ho zrazu nakŕmiť aj niekto iný.  To vám umožní viac voľnosti pri záľubách a povinnostiach mimo domu bez strachu, či stihnete prísť nakŕmiť drobčeka včas. To, samozrejme, nevylučuje možnosť, že mu cez dojčenskú fľašu podajú vopred odsaté materské mlieko.

Taktiež sa dieťatku rozšíria možnosti prijímania tekutín aj na vodu, čaj, či umelé mlieko. Ak už prijíma aj príkrmy, pre dostatočný pitný režim mu už nemusí stačiť iba materské mlieko, ale postupne ho potrebuje dopĺňať aj inými tekutinami. Platí to najmä v horúcich letných mesiacoch.

Výber správnej fľaše a šikovné pomôcky

Pokiaľ potrebujete naučiť novorodenca alebo bábätko do 6 mesiacov na fľašu, musíte zvoliť vhodnú dojčenskú fľašu s vhodným cumlíkom. Zvlášť sa vyberajú fľaše a zvlášť veľkosť cumlíka. Pokiaľ hľadáte dojčenskú fľašu už pre novorodenca, zvykne byť označená 0m+ alebo ju nájdete v štartovacích sadách pre novorodencov.

Pri fľaši si najprv zvoľte materiál, ktorý uprednostníte. Sklenená dojčenská fľaša sa o niečo ľahšie umýva. Ak zvolíte plastovú fľašu, dbajte aby bola BPA free. Jej veľkou výhodou však je, že nehrozí riziko rozbitia.

Cumlík na fľašu si vyberte podľa sily prietoku, pričom nižšie číslo znamená slabší prietok. Čím je dieťatko staršie, tým môžeme zvoliť prietok silnejší. Kvalitné cumlíky na fľašu sú navrhnuté tak, aby pripomínali bábätku satie z prsníka a majú antikolikovú úpravu. Bábätko teda neprehĺta príliš veľa vzduchu a riziko detskej koliky sa tak znižuje.

Deti, ktoré už jedia príkrmy, budú pravdepodobne schopné piť aj z fľaše s náustkom, netečúceho pohára, z pohárov či fliaš určených na učenie či priamo hrnčekov pre deti. Ak sa bábätko snažíte naučiť na fľašu až v tomto veku, môžete dojčenské fľaše preskočiť a rovno mu ponúknuť niektorú z týchto možností.

Naša ponuka hrnčekov a fliaš pre najmenších